Neovisni novinarski portal
6.3.2021.
POLITIKA / UKRATKO
ORaH traži moratorij na rasprodaju nacionalne imovine

ORaH traži moratorij na rasprodaju nacionalne imovine

Mirni prosvjed èlanova ORaH-a

Hrvatska nije na prodaju poručio ORaH/Foto: HINA/ Tomislav PAVLEK

Hrvatska nije na prodaju – poručilo je danas petnaestak članova ORaH-a s mirnog prosvjeda na Markovu trgu. Članovima Vlade i saborskim zastupnicima uputili su otvoreno pismo sa zahtjevom za uvođenje moratorija na rasprodaju nacionalne imovine.

Protivimo se rasprodaji Hrvatske – i to je jedini način da se komentira prodaja hrvatskih voda, šuma i još 450 poduzeća. Kako će taj model izgledati vidjeli smo na rasprodaji Plive kada je Teva , gdje je gospodin Orešković bio menadžer, kupila tu farmaceutsku tvrtku i dala otkaz 3.000 radnika te učinila socijalne slučajeve od naših sugrađana. Vidjeli smo kako izgleda privatizacija pod vodstvom HDZ-a 90-tih gdje je nalaz revizije bio da je 97 posto privatizacije bilo nezakonito, rekao je predsjednik ORaH-a Luka Keller.

– Tko će odgovarati budućim generacijama nakon “rješenja” da se sve što vrijedi proda u ruke stranog kapitala -dodao je Keller.

U otvorenom pismu ORaH traži javnu objavu podataka o pretvorbi i privatizaciji za koju je državna revizija utvrdila 90 posto nepravilnosti. Traže i objavu imena odgovornih osoba za zastarijevanje kaznenih djela počinjenih tijekom pretvorbe i privatizacije te preispitivanje porijekla imovine državnih službenika i dužnosnika, njihovih obitelji te usporedbu te imovine s ostvarenim prihodima od plaće u državnim službama.

– Građani ne mogu biti ‘vječiti bankomat’ za sanacije i otplatu prekomjernih dugova koje nisu stvarali i koji su većinom služili pojedincima za izravno bogaćenje – poručili su članovi ORaH-a s mirnog prosvjeda na Markovu trgu.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI