Neovisni novinarski portal
28.2.2021.
UKRATKO
Opoziv ministra zdravlja zbog poskupljenja bolničkog liječenja

Opoziv ministra zdravlja zbog poskupljenja bolničkog liječenja

Tematska sjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku

Dario Nakić/Foto:HINA/ Damir Senčar

Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) najavila je u srijedu da će pokrenuti inicijativu za opoziv ministra zdravlja, zbog odluka o povećanju maksimalnog iznosa participacije za bolničko liječenje i uvođenja naknade za pregled u hitnom bolničkom prijemu.

“Hrvatska stranka umirovljenika oštro osuđuje odluke Vlade Republike Hrvatske kojima se zbog poskupljenja smanjuje dostupnost zdravstvenih usluga i svjesno i namjerno dovodi u pitanje sustav temeljen na solidarnosti kojeg su građani gradili desetljećima. Poskupljenje maksimalnog iznosa participacije za bolničko liječenje s dvije na tri tisuće kuna te uvođenje naknade za pregled u hitnom bolničkom prijemu su samo uvod u dodatna poskupljenja, čiji je krajnji cilj privatizacija zdravstvenih usluga i dodatno bogaćenje već bogatih”, navodi se u priopćenju HSU-a.
U HSU-u su uvjereni kako Vlada “na čelu s premijerom koji je iz farmaceutske industrije instaliran na najodgovorniju poziciju u državi” povlači poteze koji isključivo idu na štetu građana, te najavljuju kako će u Saboru pokrenuti inicijativu za opoziv ministra zdravlja Daria Nakića.
Vlada je na današnjoj sjednici parlamentu na raspravu i usvajanje uputila izmjene Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju te Zakona o zdravstvenoj zaštiti.
Zakonskim izmjenama predloženo je povećanje maksimalnog iznosa sudjelovanja osiguranih osoba u troškovima zdravstvene zaštite sa 60,13 na 90,20 posto proračunske osnovice. To znači da se za osobe koje nemaju dopunsko zdravstveno osiguranje maksimalni iznos participacije za bolničko liječenje povećava s dvije na tri tisuće kuna.
Također se propisuje obveza plaćanja naknade za pregled u hitnom bolničkom prijamu koji je obavljen na zahtjev pacijenta, i to u slučaju kada se pregledom ne ustanovi indikacija za hitnu medicinsku pomoć. Prema ranijim najavama, ta bi naknada trebala iznositi 150 kuna.
Cilj izmjena nije ubiranje dodatnih prihoda već da oni koji su zbilja ugroženi imaju mogućnost i pravo na vrijeme dobiti kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, tvrdi ministar Nakić.
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI