Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
POLITIKA
Obljetnica strijeljanja 26 domoljuba na Šubićevcu:  ‘U žilama mnogih Šibenčana teče krv istinskih antifašista, Titovih partizana’

Obljetnica strijeljanja 26 domoljuba na Šubićevcu:
‘U žilama mnogih Šibenčana teče krv istinskih antifašista, Titovih partizana’

Obljetnica strijeljanja Rade Končara (Foto H. Pavić) (1)Nekoliko desetaka anifašista u spomen-parku na šibenskom Šubićevcu u nedjelju je obilježilo 74. obljetnicu strijeljanja Rade Končara i 25 drugova. Ove godine položiti vijenac i zapaliti svijeću nisu došli župan, ni gradonačelnik, ni njihovi zamjenici.

Ubijeni su ljudi s područja Šibenika, Benkovca, Zadra i Splita, i to nakon što ih je na smrt osudio posebno ustrojen Mussolinijev sud za Dalmaciju. Prema predaji, Rade Končar, sekretar KPH i organizator partizanskih odreda u Hrvatskoj i Dalmaciji, je po izricanju smrtne presude upitan hoće li tražiti pomilovanje, na što je odgovorio ‘Milosti ne tražim, niti bih je vam je dao’. Vezali su ga za betonski stup, tako da mu je streljački vod puške uperio u leđa, zbog čega je Končar neposredno pred strijeljanje uzviknuo ‘Kukavice, pucajte u prsa’, čime je ušao u legendu i postao jedan od najvećih brendova antifašizma, ali i elektroindustrije.

– Šta je ljubav prema domovini, svom narodu, svojoj rodbini, i od smrti postala je veća, ovo misto neka nas podsjeća, smrt fašizmu – sloboda narodu, nek se ori po nebeskom svodu, nek se ori nek se ne zaboravi gdje pali domoljubi pravi – recitirala je nećakinja Ante Poljička,  strijeljanog antifašista iz Vodica.Obljetnica strijeljanja Rade Končara (Foto H. Pavić) (4)

Predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Šibensko-kninske županije Zoran Restović zamjerio je prekrajanje povijesti od strane novokomponiranih domoljuba, koji one istinske pokušavaju zamijeniti lažnima.

– Evo, 70 godina nakon ovih događanja, samostalni, hrvatski, ne talijanski, a ne neki tuđi Šibenik, prema ovoj istini ponaša se kao prema neželjenom djetetu. Imena i djela Rade Končara, Mate Bujasa i drugih više nisu dovoljno inspirativna za nove generacije, pa se njihova imena na školama mijenjaju, u knjigama ih i ne spominjemo, pa im ulice brišemo i od njih se ograđujemo. Zamijenuju ih kraljevi bez povijesne važnosti, biskupi bez morala, diletanti bez naučnog znanja, političari bez ikakvog značaja, ali poraženima u drugom svjetskom radu to nije dovoljno. Oni bi željeli biti pobjednici. Oni bi htjeli da se o njihovim djelima pišu knjige, da njihovi koljači postanu najprije nevine žrtve, a onda i heroji, a možda i sveci. Svjedoci smo zanemarivanja istine, mijenjanja istine, falsificiranja povijesti. Svakodnevno se laži izgovaraju bez stida, vjerujući da se mnogo puta izrečena laž postati istina, Sve češće nam poručuju da su i oni za antifašizam. Ali da baš onaj partizanski to i nije bio. Voljeli bi oni da nije, ali on jest. I to velik, ogroman, priznat od čitavog svijeta i zato mi ne moramo lagati, ne moramo izmišljati antifašizam Šibenika, Dalmacije i Hrvatske. On nije bio bio pokret otpora seoskih straža, on je bio puno više od toga, on je bio budućnost. I na kraju brojka od 12 hiljada boraca iz Šibenika, preko tri hiljade 200 poginulih, svi imenom i prezimenom ujedno su naš zavjet da ćemo antifašizam braniti i odbraniti. Svima koji bi mijenjali, koji zaboravljaju, koji misle da im je došao trenutrak, poručujem da u žilama mnogih Šibenčana teče krv istinskih antifašista, Titovih partizana – rekao je Restović.Obljetnica strijeljanja Rade Končara (Foto H. Pavić) (3)

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI