Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
UKRATKO
NP Krka u projektu “Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku”

NP Krka u projektu “Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku”

Prvi će se program projekta ostvariti u lipnju izložbom o arheološkom parku Burnum, od 7. do 24. lipnja.

krka 2

Foto: NP KRKA

“Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku” zajednički je projekt Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu (NSK) i nacionalnih parkova u Hrvatskoj. U sklopu projekta, javnosti će u petak, 6. svibnja u Zagrebu, biti prezentirana suradnja NSK i NP „Krka“, kao i još tri parka dionika u projektu: Nacionalnih parkova „Risnjak“ i „Paklenica“ i Parka prirode „Kopački rit“ te će posjetitelji moći razgledati tematske izložbe posvećene svakom parku.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i Javna ustanova “Nacionalni park Krka“ potpisali su Sporazum o suradnji na projektu Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku kojem je cilj educiranje korisnika knjižnice, njihovo osvješćivanje i senzibiliziranje na temu zaštite hrvatske prirodne i kulturne baštine kao i popularizaciju programa organizacija s područja zaštite i očuvanja prirode, prezentaciju rezultata njihovih znanstvenih istraživanja, stručnih radova, nakladništva i projekata.  Zadatak je privući što veći broj korisnika i zainteresirane javnosti i kroz njihovo sudjelovanje u odabranim programima usaditi im nove vrijednosti i navike.
Uvidjevši vlastiti potencijal u brojnosti korisnika mlađe životne dobi, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu pokreće projekt Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku kroz koji će predstavljanjem tematskih vrijednih ostvarenja iz svojeg fonda povezati korisnike i širu javnost s organizacijama i društvima uključenim u zaštitu i očuvanje  prirodnih bogatstava. Kao najava tom projektu su izložbeni prostori, Nacionalnih parkova Risnjak, Paklenica i Krka te Parka prirode Kopački rit, postavljeni u korisničkom prostoru Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Oni će idućih šest mjeseci korisnicima, ali i široj javnosti, kroz građu iz fonda Knjižnice, kroz zanimljive izloške te kroz seriju tematskih predavanja predstaviti svoj bogati opus prirodne baštine te ih tako potaknuti da ga posjete i počnu o njemu sustavno voditi brigu. Prvi će se program projekta, tako, u suradnji s Nacionalnim parkom Krka ostvariti u lipnju izložbom o arheološkom parku Burnum, od 7. do 24. lipnja 2016. u predvorju Knjižnice.
Uz već postavljenju izložbu  koja obuhvaća prirodne i kulturno povijesne ljepote cijeloga Parka te izložbu o Burnumu , NP „Krka“ predstavit će se tijekom godine s još 2 izložbe:  izložbom Podzemna fauna špilja i jama u Nacionalnom parku Krka te  izložbom Voda i krš.
Na ovaj će način čitatelji i korisnici NSK imati priliku upoznati Nacionalni park Krka kroz prizmu aktivnosti koje provodi u cilju zaštite prirode i valorizacije kulturno povijesne baštine, kaže ravnatelj NP Krka Krešimir Šakić.
– Nadamo se da će izložbe pobuditi interese mladih korisnika Nacionalne i sveučilišne knjižnice i potaknuti ih na istraživački rad u sklopu njihova obrazovnog puta, pritom i na korištenje digitalne građe o Parku, te približiti radu Javne ustanove i mogućim oblicima suradnje. Ovaj projekt početak je suradnje koja će doprinijeti populariziranju znanosti, zaštite prirode i održivog razvoja kod šire javnosti, prvenstveno mladih – ističe Krešimir Šakić.
U okviru suradnje pokreće se i projekt Virtualne izložbe o nacionalnim parkovima i parkovima prirode kako bi se okupila i predstavila zbirka digitalne knjižnične građe s temom prirodne baštine.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI