Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
UKRATKO
S jednog od prosvjeda protiv CETa-e i TTIP-a - Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

Nacrt studije o učinku TTIP-a dostupan za javno savjetovanje

S jednog od prosvjeda protiv CETa-e i TTIP-a - Foto: EPA/OLIVIER HOSLET
TTIP CETA protest

Dok su europski ministri za trgovinu raspravljali o TTIP-u, građani su prosvjedovali/Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

Ecorys, neovisno konzultantsko tijelo, koje za potrebe Europske komisije provodi procjenu učinka trgovinskog sporazuma (TTIP) između EU i SAD-a, objavio je nacrt svog privremenog izvješća, priopćila je Europska komisija. Izvješće je sada dostupno i za javno savjetovanje.

U tom se tehničkom izvješću (POVEZNICA) navode prilike koje bi se Partnerstvom za transatlantsku trgovinu i ulaganja (TTIP) otvorile građanima i poduzećima diljem Europe.
U njemu se ne obrađuju samo brojke, već se detaljno analizira potencijalni društveni i ekološki učinak TTIP-a. Svi zainteresirani mogu proučiti nacrt izvješća i dati povratne informacije, a Ecorys će zatim nastaviti rad na završnoj verziji privremenog izvješća i preporukama koje će objaviti krajem ove godine.
Europska komisija, kako je najavljeno, organizirati će i dijalog između predstavnika civilnog društva i autora izvješća koji će se održati 23. svibnja.
Povjerenica EU-a za trgovinu Cecilia Malmstrem komentirala je izvješće na svojem blogu. U svom komentaru  navodi kako se po objavljenom izvješću očekuje povećanje izvoza EU  u SAD od 27 posto, kao i povećanje plaća za radnike. Isto tako očekuje se povećanje gospodarskog rasta u svim državama članicama, a posebice u Irskoj (1,4 posto), Belgiji (1,2 posto), Litvi (1,1 posto) i Austriji (0,9 posto). Za Hrvatsku predviđa se rast BDP-a od 0,2 posto. Za EU u cjelini očekuje se rast BDP-a od prosječno 0,5 posto godišnje u najpovoljnijem scenariju. Najmanji rast od 0,1 posto BDP-a izvješće očekuje na Malti i u Poljskoj.
Izvješće ukazuje i na sektore koji su osjetljivi na povećanu konkurenciju i donosi analize mogućeg utjecaja na sektor zdravstva i okoliša. U pripremi nacrta izvješća sudjelovale su stotine dionika, uključujući nevladine organizacije, sindikate, organizacije za zaštitu okoliša i mala poduzeća.
– Sada svi imaju jednaku priliku proučiti i komentirati izvješće ( POVEZNICA za komentiranje izvješća), a komentari će biti ugrađeni u konačno izvješće koje će Ecorys objaviti krajem ove godine – istaknula je povjerenica Malmstroem.
Europski ministri zaduženi za vanjsku trgovinu razmotrili su, prošlog tjedna na sastanku u Bruxellesu, dosadašnji napredak u pregovorima o TTIP-u te sporazum o slobodnoj trgovini s Kanadom (CETA), koji bi trebao biti potpisan na summitu u listopadu.
– Radimo i nastojimo koliko je moguće kako bismo mogli završili pregovore koje američki predsjednik Obama želi zaključiti prije odlaska iz Bijele kuće. Ali, isto tako to mora biti dobar sporazum, to jest sadržaj mora biti ispred brzine – izjavila je povjerenica Europske komisije za trgovinu Cecilia Malmstrem.
Tags: ,

VEZANE VIJESTI