Neovisni novinarski portal
19.1.2021.
POLITIKA
Muž uvijek zadnji sazna? – MOL je Karamarkovoj supruzi platio 60.000 eura

Muž uvijek zadnji sazna? – MOL je Karamarkovoj supruzi platio 60.000 eura

Tomislav Karamarko - 26. obljetnica HDZ-a u Šibeniku (Foto H. Pavić)  (16)Tjednik Nacional danas je otkrio da je Josip Petrović, lobist mađarskog MOL-a, preko svoje tvrtke Peritus savjetovanje gotovo pune dvije godine plaćao  2500 eura mjesečno tvrtki Drimia Ane Šarić Karamarko, supruge prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka. 

Prema tom ugovoru (POVEZNICA), Josip Petrović je za usluge savjetovanja i medijskih analiza u periodu nakon dolaska Tomislava Karamarka na čelo HDZ-a, a prije njegova dolaska na vlast, tvrtki njegove supruge Ane Šarić, tadašnje partnerice, isplatio najmanje 60 tisuća eura, odnosno nešto manje od pola milijuna kuna.

Ugovor je sklopljen 1. veljače 2013. između Petrovićeve tvrtke Peritus Savjetovanje d.o.o. i agencije Drimia u vlasništvu Karamarkove supruge. Trajao je od 1. veljače 2013. do 31. siječnja 2015. U tom periodu, tvrtka Josipa Petrovića bila je dužna tvrtki Karamarkove partnerice svakog 5. u mjesecu isplaćivati iznos od 2500 eura u kunskoj protuvrijednosti, ali je ugovor isto tako omogućavao fakturiranje promjena u eventualnoj visini troškova te otvarao mogućnost sklapanja posebnih aneksa i dodataka ugovoru.

Mostov saborski zastupnik Miro Bulj u utorak je pozvao Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa da provjeri sve saborske zastupnike, premijera, ministre i potpredsjednike Vlade imaju li ikakvu suradnju s MOL-ovim konzultantom Josipom Petrovićem ili izravno s MOL-om te utvrdi je li u potpisivanju bilo kakvih ugovora bilo sukoba interesa.

 Bulj je prije desetak dana na svom facebook profilu objavio kako je  zatražio od Petrovića da odgovori na pitanje da li njegova tvrtka, ili MOL, ili tvrtke u vlasništvu MOL-a posluju s tvrtkama u vlasništvu hrvatskih političara ili članova njihove uže obitelji. S obzirom da odgovor nije dobio, s konferencije za novinare u Sinju pozvao je Povjerenstvo na provjeru.

 “Pozivam Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa da provjeri premijera, potpredsjednike Vlade Karamarka i Petrova, ministre gospodarstva i poduzetništva i sve ostale ministre, zastupnike, ako imaju nekakvu suradnju s MOL-ovim konzultantima ili MOL-om, koji je otuđio našu Inu na neprijateljski način. Naši političari su dozvolili da se ono što vrijedi 100 milijardi dolara proda po bagatelnoj cijeni. Ne zna se jesu li nešto platili”, poručio je Bulj.

 Povjerenstvo, DORH i Uskok pozvao je da “odrade svoj posao”. “Most će štititi hrvatske interese, a ne da se Hrvatska rasprodaje”, naglasio je.

“Ne možete biti u Vladi i Saboru, a biti konzultant tvrtke koja otuđuje našu Inu”, poručio je Bulj.

 Na tekst u Nacionalu je putem nekoliko objava na Twitteru reagirao i SDP-ovac Bojan Glavašević, bivši pomoćnik ministra branitelja, koji također navodi kako je od Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa tražio da provjeri takve sumnje.

 “A kad se sjetimo da je Karamarko tražio prekid arbitraže i investiranje u elektranu koju gradi njena firma… Ponovimo: Ana Karamarko dobila je 60.000 eura od lobista MOL-a za savjetovanje. Karamarko kao prvi potpredsjednik Vlade zagovara povlačenje iz arbitraže s MOL-om. Zbog mogućeg kršenja ZSSI-ja pisao sam Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa i tražio da istraže navode iz članka”, naveo je Glavašević.

Potom  je i prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko najavio da će uputiti službeni zahtjev Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa da detaljno istraži slučaj vezan uz suradnju tvrtke njegove supruge s lobistom MOL-a Josipom Petrovićem, istaknuvši kako je tijekom cijele svoje karijere uvijek strogo odvajao privatno i poslovno, posebno kad je riječ o osjetljivim pitanjima od nacionalnog interesa, te će to nastaviti činiti i dalje.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI