Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
IZDVOJENO
Mreža antifašistkinja Zagreba vraća tradiciju Trnjanskih kresova

Mreža antifašistkinja Zagreba vraća tradiciju Trnjanskih kresova

krijes

Trnjanski kresovi 2015./Foto: Jovica Drobnjak

Mreža antifašistkinja Zagreba (MAZ) poziva na obnovljenu tradiciju Trnjanskih kresova koja će se održati u subotu, 7. svibnja na Trnjanskom nasipu, autentičnom mjestu na kojem su prije 71 godinu narodnooslobodilačke snage ušle u Zagreb koji je dotad bio pod fašističkom okupacijom.

Prošle je godine prvi puta zapaljen krijes u želji da se obnovi tradicija proslave jednog od najvažnijih događaja u povijesti grada Zagreba. Manifestacija Trnjanski kresovi održavala se od 1978. do kraja 80-ih godina da bi zadnjih dvadesetak godina bila zaboravljena sve dok je MAZ prošle godine, na 70. obljetnicu oslobođenja Zagreba, nije vratio na obale Save.
‘Pozivamo vas da i ove godine dođete u velikom broju. Naše je zajedništvo tako ne samo prva, već i posljednja linija obrane onoga što je do sad izboreno te temelj onoga što će tek doći! Prisjetimo se svega što se u proteklo vrijeme događalo, prekrajanja povijesti, postrojavanja crnokošuljaša, medijskih napada na kritičku misao, fizičkih napada na one koji su drugačiji, obrušavanja na medije i kulturne institucije i svakodnevnih napada na sva prava stečena upravo antifašističkom borbom i socijalističkom revolucijom te osvijestimo da je razloga za borbu svaki dan sve više.
Pridružite nam se na nasipu od 12 sati, zajedno s drugarskim kolektivima koji su pripremili cjelodnevni program: jammanje na suncu, projekcije Motovun film festivala, Prajdove bubnjarice te brojne druge radionice za sve dobne skupine.  Baš kao i prošle godine, čitajte na travi i novi broj Nepokorenog grada s temom solidarnih borbi. Sa zalaskom sunca upalit ćemo krijes i poslušati izvedbe antifašističkih i feminističkih zborova Praksa, Zbor Xop, slovenskih Z’borki i Le Zbora. Nakon krijesa pridružite nam u tek nekoliko koraka udaljenoj Močvari gdje će se održati već tradicionalni Antifa Night na kojem nastupaju Debeli precjednik, Loš primjer, NOB, Namet i DJ Vlaja.” – navodi, u pozivu na Trnjanske kresove, Mreža antifašistkinja Zagreba uz poruku:
“Antifašizam koji želimo živjeti danas jest onaj koji podrazumijeva dosljednu borbu za političku, društvenu i ekonomsku jednakost, te solidarnost sa svim grupama koje su na istom putu. Neće proći!”
zborovi

Nastup zborova na Trnjanskim kresovima/Foto: Jovica Drobnjak

 

PROGRAM:

14h PREZENTACIJA/NASTUP: Nomad Jam
Nomad Jam je putujući anarho-muzički kolektiv. Uvijek u niskom startu za dobro zezanje i izvrstan jam session. Svirci na nasipu mogu se pridružiti svi i jamati s ljudima koje ne poznaju, okušati se u raznim instrumentima i produkcijskim vratolomijama. Jamovci će cijeli dan biti uz nas, nošeni dobrim duhovima i raskošnim notama. Ukratko Nomad jam je nepripremljeni bez hijerarhijski muzičko-politički eksperiment inkluzije sviju u sviranje i politiku. Neka tako bude!
14h PREZENTACIJA: Nepokoreni grad: Solidarne borbe
Čitajte na travi novi broj Nepokorenog grada s temom Solidarnih borbi!
14-16h RADIONICA: ZRAČNE AKROBACIJE – Tricycle Trauma
Radionica je namijenjena početnicima koji se žele okušati u zračnim akrobacijama. Tricycle Trauma osim na trapezu rado zaplešu na svili i drugim zračnim apartusima. Pridružite im se na ovoj zabavnoj zemljano-zračnoj radionici.
14-16h RADIONICA: IZRADA STICKERA – Graffiti na Gradele i Mane Mei
Zbog svoje praktične upotrebe, stickeri (naljepnice) veoma su popularan način izražavanja u svijetu ulične umjetnosti.Na radionici će se koristiti manualna metoda izrade naljepnica pomoću samoljepljivih folija raznih boja, skalpela i podloga za rezanje. Isto tako, sudionici radionice moći će se okušati i u tehnici izrade stickera otiskivanjem pomoću stiropora.
16-18h FEMINISTIČKA RADIONICA
Svaki dan te nešto iznova ljuti i imaš potrebu reći što misliš? Sudjeluj u radionici izrade transparenata i učini svoju feminističku i antifašističku poruku vidljivom u javnom prostoru!
16-18h RADIONICA: CIRKUS – Cirkorama
U sklopu ove radionice djeca će imati priliku na poligonu koji oponaša dječje igralište, proći osnove akrobatike, ekvilibrizma i žongliranja pod budnim okom cirkuskih pedagoga/inja. Cilj radionice je  u kontroliranim uvjetima pružiti djeci priliku da se kroz igru i upotrebu mašte upoznaju s cirkuskim vještinama kao dijelom svakodnevnog života, primjenjivom u socijalizaciji djeteta i razvijanju psiho motorike, a da se pri tome i kvalitetno zabave. Radionica cirkusa za djecu organizirana je u suradnji s platformom Upgrade i kampanjom Zagreb: otvoreni grad.
* Prijava na radionice je obavezna putem maila: mladi.antifasisti@gmail.com.
 17h PREZENTACIJA: Motovun Film Festival
Uoči svog devetnaestog izdanja (26.-30. 07.2016) Motovoun Film Festival gostuje na Trnjanskim kresovima izborom arhivskih filmova koji govore o oslobođenju Zagreba i autentičnih snimki iz svibnja 1945.
17h PREZENTACIJA: Okus doma
Okus doma je zadruga za interkulturalnu suradnju koja promiče integraciju i afirmaciju osoba migrantskog podrijetla, azilanata, tražitelja azila i izbjeglica u hrvatsko društvo. Kroz gastronomsko-kulinarske i jezično-kulturne aktivnosti povezuje ljude i podneblja te promiče socijalno poduzetništvo i održivi razvoj.U sklopu programa održat će prezentaciju izrade humusa.
19.30h PERFORMANS: Drum’n’bijes
Drum’n’bijes je mala samoorganizirana prosvjedna antifa ritam sekcija. Oformilo ju je nekoliko bubnjarki, koje su se do sada ad hoc okupljale i bubnjale na marševima i prosvjedima.
19.30h PALJENJE KRIJESA
 19.40h PERFORMANS: Tricycle Trauma trapez duo performans (Triko Cirkus Teatar)
19.45h NASTUP: ANTIFAŠISTIČKI I FEMINISTIČKI ZBOROVI
-Praksa (Pula)
Zbor Praksa nastao je iz želje da se pjevanjem iskaže nezadovoljstvo sadašnjom socijalnom i ekonomskom situacijom u gradu i općenito u državi.
-Zbor Xop
ZborXop je mješoviti ansambl, inače muzička sekcija Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta”, koji izvodi srpske tradicionalne pjesme.
Kad u zboru ima puno muških članova, onda fali žena. Sad kad ima puno žena, očajno fale muški članovi. Rijetko u balansu. Ali dosadno nikad nije.
-Z’borke (SLO)
Glavna misija feminističkog zbora Z’borke jest promoviranje umjetnica i razotkrivanje društvenih prepreka s kojima se žene susreću. Bore se protiv mizoginih, seksističkih i nacionalističkih poruka koje su dio, kako zborske, tako i popularne glazbe.
-Le Zbor
Le Zbor je prvi mješoviti, lezbijsko feministički zbor u regiji i uopće u ovom dijelu Europe, krasi ga glas o savršenom spoju kulturno-umjetničkog aktivizma i lakih nota. Od 2005., otkako djeluje, etablirao se kao promotor ljudskih prava i kulturno-umjetničkog aktivizma među mlađom (aktivističkom) populacijom, a i šire.
23 h ANTIFA NIGHT@Mochvara
DEBELI PRECJEDNIK/ FAT PREZIDENT (Osijek)
LOŠ PRIMJER (Požega/ Zagreb)
NAMET (Zagreb)
N.O.B. (Pula)
Dj Vlaja

kresovi

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI