Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
UKRATKO
Ministarstvo obrazovanja: Kurikularna reforma je iznad partikularnih interesa

Ministarstvo obrazovanja:
Kurikularna reforma je iznad partikularnih interesa

ekspertna

Sa jučerašnje konferencije za novinare stručne radne skupine za provedbu cjelovite kurikularne reforme/Foto:HINA/Lana SLIVAR DOMINIĆ

Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta priopćenjem pozvalo na nacionalni konsenzus oko sadržaja kurikulumskih dokumenata ističući da je cjelovita kurikularna reforma iznad svih grupacija i partikularnih interesa.

Priopćenje je uslijedilo nakon što je u ponedjeljak voditelj ekspertne radne skupine za provedbu cjelovite kurikularne reforme Boris Jokić najavio da su članovi skupine spremni odstupiti ako ministar Predrag Šustar do srijede, 25. svibnja, u 10 sati ne odbaci zaključke saborskog Odbora za znanost, među kojima i da skupinu treba proširiti s desetoro novih članova s različitih područja.
U priopćenju, objavljenom na internetskim stranicama Ministarstva i Vlade, navodi se da je ekspertna radna skupina tijelo kojem je dolaskom sadašnje vlade povjeren mandat da nakon provedene stručne rasprave doradi prijedloge kurikularnih dokumenata za potrebe javne rasprave te izradi izvješće o provedenoj stručnoj raspravi.
“Vjerujemo kako će oni to i napraviti poštivajući dogovorene rokove i potvrđujući kontinuitet suradnje obrazovne politike. Nakon provedene javne rasprave slijedi usklađivanje u nadležnosti Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta kurikulumskih dokumenata s očitovanjima zainteresirane javnosti, a u konačnici i recenzijski postupak koji ti dokumenti prije donošenja trebaju proći” – navodi se u priopćenju.
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta također ističe kako se  Hrvatska obrazovna politika jasno opredijelila za kurikularni pristup još 2005. godine te da je odluka donesena imajući u vidu najvažnije u sustavu, a to su učenici.
“Danas, kada je nakon više od deset godina velik posao u tom smjeru odrađen, na čemu iskreno zahvaljujemo svima koji su tome pridonijeli, nemamo namjeru izgubiti iz vida one od kojih smo krenuli, učenike. Cjelovita kurikularna reforma je iznad svih grupacija i partikularnih interesa, imajući to u vidu, pozivamo sve dionike na dijalog i uvažavanje, na sve ono što kurikularnom reformom nastojimo postići, a to je nacionalni konsenzus oko sadržaja kurikulumskih dokumenata u Republici Hrvatskoj” , stoji u priopćenju Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI