Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
POLITIKA
Ministar Šustar: Cjelovita kurikularna reforma se nastavlja s Jokićem ili bez njega!

Ministar Šustar:
Cjelovita kurikularna reforma se nastavlja s Jokićem ili bez njega!

Predrag Sustar

Na fotografiji ministar Predrag Šustar/Foto: HINA/ Daniel KASAP

Od članova Ekspertne radne skupine i Jokića očekujem da se vrate na posao, ako to nisu u stanju neka daju ostavku – poručio je ministar Predrag Šustar sa današnje konferencije za novinare na kojoj je odgovornost za kašnjenje s provedbom kurikularne reforme prebacio na Ekspertnu radnu skupinu.

Ministar obrazovanja, znanosti i sporta Predrag Šustar održao je konferenciju za novinare u povodu zatraženog razrješenja ekspertne radne skupine za Kurikularnu reformu. Šustar je već izjavio kako njihovo razrješenje ne prihvaća, a danas je članove ekspertne radne skupine i voditelja Borisa Jokića pozvao da sjednu za stol i da nastave s radom.
Mea culpa!, izjavio je Šustar, priznajući ipak svoju krivnju, ali samo za 1% neisplaćenih putnih naloga. Za sve ostalo kriva je Ekspertna radna skupina. A na teret joj Šustar stavlja i kašnjenje s poslom i nepotrebno politiziranje te manipuliranje i uznemiravanje javnosti.
-Kriv sam što se kasnilo. Ali to isto očekujem od kolega koji politiziraju, manipuliraju i truju hrvatsku javnost. Očekujem ispriku. Kao što i očekujem i od kolege Jokića i ostalih kolega, da se vrate tamo gdje im je mjesto, a to je da završimo preuzete obveze. Da završimo ono što je važno, a to je Cjelovita kurikularna reforma. Ako to nisu u stanju, ako to nisu sposobni, neka daju ostavku. Ne ponuditi razrješenje. Neka daju ostavku – kazao je Šustar.
Ima dovoljno ljudi u Hrvatskoj i dovojlno partnera u EU koji mogu pomoći Hrvatskoj da dovrši kurikualrnu reformu, ustvrdio je Šustar.
– Ja ću preuzeti odgovornost za ono što sam ja loše radio, ali isto tako treba reći cijelu istinu i biti korektan. S obzirom da je tema budućnost naše djece onda tu nema politiziranja i nema nepotrebnog uznemiravanja javnosti. Odgovaranje na primjedbe pristigle u stručnoj raspravi i dorada dokumenata trebala je biti završena do 9.svibnja.To je u nadležnosti ekspertne radne skupine kojoj je povjeren taj posao. Mi to još uvijek nemamo. Ne zbog prepucavanja nego zbog preuzete dinamike. Zbog njihovog kašnjenja se dovodi u pitanje ta dinamika -kazao je Šustar.
Odgovornost za eventualno kašnjenje s eksperimentalnom provedbom  u školama, koja je trebala početi već u sljedećoj školskoj godini, Šustar također prebacuje na Ekspertnu radnu skupinu.
– Ovakvim neprofesionalnim ponašanjem dovodi se u pitanje eksperimentalna provedba u školskoj godini 2016/17. Ja još vjerujem da se može stići, ali vratimo se poslu. Vratimo se proceduri – istaknuo je Šustar.
– Cjelovita kurikularna reforma se nastavlja. I ovo ću reći kao u seriji “Alo, Alo”: Ovo ću reći samo jednom! Iako ne znam koliko ću to puta morati ponavljati. Jednom za svagda. Cjelovita kurikulrna reforma se nastavlja. Točka – poručio je Šustar.
Na pitanje novinara o tome kako očekuje nastavak suradnje s Borisom Jokićem i članovima Eskpertne radne skupine koji su dali ostavke, Šustar je odgovorio kako  se reforma nastavlja bez obzira na sve, no očekuje kako će moći sjesti za stol s članovima radne skupine i dogovoriti nastavak njihovog rada.
– CKR se nastavlja, to više neću ponavljati. A što se tiče Jokića, ona će se nastaviti s njim ili bez njega. Naučimo se tako razmišljati. Cijelu raspravu moramo završiti što prije, jer nemamo vremena – kazao je Šustar.
Ministar Šustar komentirao je i izjave Borisa Jokića o političkim pritiscima na rad stručne skupine, koji dolaze od strane Hrasta.
– Hrast ima pravo na svoj stav , međutim odluke donosim ja. Ja sam odgovoran i ja sam taj koji procjenjuje koja varijanta je najbolja bez obzira na različita mišljenja. Pa valjda živimo u demokratskom društvu u kojem je legitimno reći što se misli bez da neko izađe na ulicu zbog toga – kazao je Šustar.
Šustar je odbacio i postojanje cenzornih skupina tvrdeći kako nema cenzora nego samo recezenata što je normalna praksa na kojoj će on inzistirati.
Na pitanje novinara hoće li odbaciti zaključke saborskog Odbora za znanost koji je predložio da se ekspertna skupina proširi s desetoro novih članova, Šustar je kazao kako ga zaključci Odbora ne obvezuju.
– Saborski odbor je u svojim zaključcima imao dobrih ideja. Ja pozivam Odbor da pojasne i da definiraju na koji način ” pomoći” ekspertnoj radnoj skupini. Pozivam predsjednicu Odbora i Borisa Jokića da sjednemo zajedno za stol i razriješimo to pitanje – kazao je Šustar.
Tags: ,

VEZANE VIJESTI