Neovisni novinarski portal
27.1.2021.
POLITIKA
Ministar poduzetništva Darko Horvat (Foto: Tris/H. Pavić)

Ministar poduzetništva Darko Horvat u Šibeniku:
‘Nisam, niti sam ikad bio u poslovnom odnosu s MOL-om’

Ministar poduzetništva Darko Horvat (Foto: Tris/H. Pavić)
Ministar poduzetništva Darko Horvat (Foto: Tris/H. Pavić)

Ministar poduzetništva Darko Horvat (Foto: Tris/H. Pavić)

Ministar poduzetništva i obrta, Darko Horvat, danas je u Šibeniku predstavljao novi program poduzetnicima i obrtnicima E-impuls. No, novinare kojima je dao izjavu nakon sastanka u Uredu župana zanimalo je da komentira otkriće Nacionala da je Lobist MOL-a Ani Karamarko platio 60 tisuća eura, te traženje Mostova saborskog zastupnika Mira Bulja da Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa provjeri predsjednika i porpredsjednike Vlade, te ministre godspodarstva i poduzetništva i sve ostale ministre imaju li nekakvu suradnju s MOL-im konuzltantnima ili MOL-om, ‘koji je otuđio našu INA-u na neprijateljski način po bagatelnoj cijeni’.

Upitan smatra li da je potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko u sukobu intresesa, s obzirom da je njegova supruga radila dvije godine za lobista MOL-a Petrovića, Horvat je odgovorio da za sada ne zna.

– Pa ja o tom poslovnom angažmanu u ovom trenutku ništa ne znam. Ne mogu komentirati novinske napise, a bude li bilo kakve informacije ili se te stvari budu potvrdile, nakon toga moći ću dati neku izjavu – rekao je Horvat.

Na pitanje zašto se HDZ zauzima za obustavu međunarodne arbitraže u sporu INA – MOL, Horvat je rekao da to nije istina.
– Ja vam cijelo vrijeme govorim da u ovom trenutku nitko ne inzistira na obustavi arbitražnih postupaka. Ja smatram i tvrdim da do arbitraža nije trebalo ni doći, ali u onom trenutku ako nam se dogodi situacija da izgubimo arbitražne postupke, ja pitam one koji su arbitražu pokrenuli gdje su rezervirali sredstva kojima ćemo te arbitražne postupke platiti – rekao je Horvat.

U medijima se spominje da se Horvat zauzeo da se Hrvatska uključi u gradnju nuklearne elektrane u Paksu u Mađarskoj.
– Vama su informacije u potpunosti krive i novinarske insinuacije me u potpunosti ne zanimaju. Ja sam rekao da se Hrvatska u ovom trenutku napaja iz dva stabilna izvora napajanja – nuklearnih elektrana u Krškom i Paksu. S obzirom da se i na jednoj i na drugoj lokaciji osmišljavaju novi blokovi,  ja sam siguran da zbog interesa hrvatskih poduzetnika kojima treba konkurentni i jeftini izvor energije, mi tržne viškove koji će se pojavljivati na tim proizvodnim kapacitetima možemo otkupljivati po vrlo konkurentnim cijenama i interkonektorima dovesti u Hrvatsku –  odgovorio je Horvat.
Za Panama paperse Horvat je rekao da on konkretno ništa o tome ne zna, ali da ministar financija Zdravko Marić intezivno radi na tome.

Mostov zastupnik Miro Bulj rekao je da Povjerenstvo za sukob interesa uz premijera i potpredsjednike Vlade treba istražiti i samog ministra Horvata, na što je on rekao da se nema što istraživati, ali da stoji na raspolaganju.

– Neka institucije pravne države rade svoj posao. Što god i kakva god informacija treba od mene uvijek ću se rado odazvati. Nisam, i nikada nisam bio u poslovnom odnosu s MOL-om – rekao je Horvat. Ministar poduzetnistva Darko Horvat (Foto H. Pavic) (2)

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI