Neovisni novinarski portal
15.6.2021.
POLITIKA
Graha i kobasica - 1. svibnja na Krki

Međunarodni praznik rada na Krki – Grah za obespravljeni radni narod dijelili turistima

Graha i kobasica - 1. svibnja na Krki
Graha i kobasica - 1. svibnja na Krki

Graha i kobasica – 1. svibnja na Krki (Foto: Tris/H. Pavic)

U povodu Međunarodnog praznika rada i blagdana sv. Josipa radnika i ovog 1. svibnja točno u podne šibensko-kninski župan Goran Pauk i gradonačelnik dr. Željko Burić u Nacionalnom parku Krka posjetiteljima su dijelili besplatne porcije graha.
Unatoč lošoj vremenskoj prognozi i kišici koja je već od jutra lagano sipila, nije se odustalo od proslave Međunarodnog praznika rada, spomena na velike radničke prosvjede održane u Chicagu dana 1. svibnja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo šest radnika, 50 ih je ranjeno, a omeo osuđeno na smrt. Grah je, naime, za ovu prigodu već bio skuhan dan ranije, pa se nije moglo odustati. Organizatore nije omelo ni to što u Nacionalnom parku nije baš bilo obespravljenih radnika. Proslava je ipak uspjela.

– Praznik rada uvijek uspije. To je na jedan način odavanje počasti, homage ljudskom radu, svemu onome što je čovjek postigao kroz svoj civilizacijski put i to je jedan lijepi način da kažemo hvala vam radni narode, hvala svim radnicima, hvala na doprinosu svakoga tko je dao za ovu zemlju i za ovaj naš lokalni kraj, za Šibenik i Šibensko-kninsku županiju – komentirao je župan Pauk.

Ništa zato što je na grah hodočastilo više turista nego radnog naroda.

– Proslava na slapovima Krke je nama tradicionalna,  učinilo je vrijeme kakvo je, ali ništa zato. Čini mi se da je više stranaca nego domaćih, više je ovih stranih gostiju, tako mi se čini, po ovim grupama koje vidimo oko nas, ali tko god je došao dobro je došao i bez obzira na kišu drago mi je da smo tu – rekao je Pauk.

Danas je na Krki podijeljen tek manji dio skuhanog graha. Ostatak će sutra biti podijeljen radnom narodu u pučkim kuhinjama.Graha i kobasica - 1. svibnja na Krki (Foto H. Pavic) (1)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI