Neovisni novinarski portal
26.1.2021.
KOMENTARI / POLITIKA
Marin (Jurjević) i veterani Partije: “Kukavice, pucajte u prsa…”

Marin (Jurjević) i veterani Partije:
“Kukavice, pucajte u prsa…”

Marin Jurjević Baja i nekolicina veterana splitskog SDP-a okupila se danas na Bačvicama i s konferencije za novinare na otvorenom poručila "sudu Partije" da su neki od njih "kakili u političke pelene" dok su oni branili ljevicu, SDP i demokraciju 1990-ih...

bajaPrgava, osvetoljubiva narav šefa SDP-a Zorana Milanovića koji je, baš kako su njegovi protivnici prognozirali nakon pobjede na unutarstranačkim izborima, glavni generator novih raslojavanja među hrvatskim socijaldemokratima, već godinama skupo stoji ovu stranku. Danas je Milanovićeva odmazda spram Ive Baldasara, a u paketu s njim i cijelog splitskog SDP-a koji je raspušten, dovela na Bačvice skupinu uglednih SDP-ovih seniora, predvođenih Marinom Jurjevićem Bajom. Održali su na otvorenom konferenciju za novinare i izlili žuč na svoga partijskog šefa Zorana Milanovića. Dok su sve to nadzirale „jake snage MUP-a“…

Obračun s Baldasarom, inače, (SDP-ovim) gradonačelnikom Splita, za njih nije ništa drugo do li najprizemniji, rigidni revanšizam Zorana Milanovića koji kritiku apsolutno ne podnosi.

Najžešći je bio Marin Jurjević koji se prisjetio kako su početkom 90-ih oni, koji sada Milanovićevom voljom izlaze iz SDP-a, branili stranku i demokraciju čak i vlastitim tijelima od bombi, a gdje su tada bili oni koji im „sude“. Neki od njih su „kakili u političke pelene“ dok su oni, veterani Partije, branili ljevicu i SDP kojemu su bili posvećeni cijeli svoj život. Jurjević osobito ne prihvaća činjenicu da je odluka o likvidaciji splitskog ogranka donesena na stranačkom pikniku u Crikvenici, ležerno, uz kavu, kao da se radi o kakvom irelevantnom, rutinskom potezu.

Da je Račan živ, bio bi s nama, a ne s onima koji pucaju…

– Da je Ivica Račan živ, stajao bi ovdje s nama, a ne na strani onih koji pucaju. A i šutnja je sudjelovanje u zločinu jer je u stranci ubijena demokracija – revoltirano će Baja, najavljujući da će se i sam solidarizirati s onima koji ne žele pucati u nevine, baš kao što su u Drugom svjetskom ratu to učinili njemački vojnici kad im je naređeno strijeljanje nevinih civila, među kojima je bila, kako je ispričao, i Jurjevićeva majka. Ocijenio je farsom optužbe za svjetonazorsko razilaženje, napominjući kako su splitske SDP-ovce uvijek etiketirali kao komunjare, da bi ih danas proglašavali ustašama. Aludirao je pritom na Ivu Baldasara kojega vrh SDP-a optužuje za koketiranje s ustaštvom zato što je 10. travnja prošle godine položio vijenac na spomenik ratnoj bojni HOS-a koja je nosila ime Rafaela viteza Bobana. Zanimljivo je da ta epizoda njegovog stranačkog kolege s kojim se danas solidarizira, Baji nije smetala, iako je doista neshvatljivo kako je moguće da netko tko se deklarira antifašistom prihvaća sudjelovati u takvom činu prvorazredne desničarske provokacije. Zbog toga, ali i niza drugih propusta i ponašanja neprimjerenog socijaldemokratu, objektivno, Ivo Baldasar je morao biti odavno sankcioniran. No, tada Zoranu Milanoviću nije odgovaralo „talasanje“, pa je „slučaj Baldasar“ gurnuo pod tepih i pravio se „nevješt“. Da je kojim slučajem Baldasar bio u prvim redovima Milanovićeve , a ne Komadinine, kampanje za predsjednika SDP-a, epizoda s „Rafaelom Bobanom“ i HOS-om ni danas ne bi došla na naplatu nepoćudnom SDP-ovcu. Ali, činjenica da je bio jedan od eksplicitnijih lobista Zlatka Komadine u utrci za prvu fotelju SDP-a, tijekom koje je Milanovićeve postupke nazivao „gebelsovskim“, stajala ga je članstva u stranci. I tu nema nikakve mudrosti. Zato, da, raspuštanje splitskog SDP-a na čelu s predsjednikom ogranka Ivom Baldasarom jest čin Milanovićeve osvete. Jest revanšizam.

Stare metode Igora Dragovana

Ne treba stvari kamuflirati, ali niti fasificirati. I zato, Branko Grčić, koji je, zajedno s Arsenom Baukom, dobio ulogu đelata“, ne treba sada biti predmet kritike raspuštenog splitskog ogranka. Trebao je to biti daleko ranije, kada je bio potpredsjednik Vlade koji je, kako tvrdi Jurjević, jednom ili nijednom došao na sjednicu Gradskog odbora SDP-a Splita. No, tada nije bilo dovoljno smjelosti kritizirati „čovjeka iz Vlade“.
Ili , što znači ta Bajina opaska kako Bauka razumije jer je „presudu“ ogranku pročitao s papira, što znači da s njom niti je suglasan, a niti je pisao. Ma, kaj god! Pa taj Bauk nikad , za cijelog svoga političkog staža nije izrekao nijedan jedini artikulirani, osobni stav, nikad se nije ničemu jasno usprotivio, nikad nikomu uz dlaku išao, a kamoli šefu stranke. Sve njegovo „junaštvo“ je u „znakovitoj šutnji“.
U tom smislu svaka čast Marinu Jurjeviću i društvu ( Veljan Radojković, Boris Ćurković, Zdravko Mulić, Drago Davidović ) koji su stali pred kamere i mikrofone i kazali što imaju. Bez kalkuliranja i okolišanja, bez šifriranih poruka i kuloarskih kritika. Jasno i glasno. Pošteno. Samo što nisu otvoreno poručili: Kukavice, pucajte u prsa…

No, zaboravili su jedan detalj. Igora Dragovana. Partijskog aparatčika koji je i prije Milanovića s pozicije glavnog tajnika stranke obračunavao s cijelim ograncima kad nije znao kako disciplinirati jednog ili dvojicu članova. Na isti način kao što se danas rastura cijeli splitski ogranak radi Ive Baldasara, 2005. raspušten je i šibenski zbog nepoćudnog Ivana Ninića, koji je tada ušao u izravni sukob s Ivicom Račanom, per fin se i kandidirao na izborima za šefa SDP-a, i njegova sukoba s tadašnjim šibenskim SDP-ovim gradonačelnikom Milanom Arnautovićem. Ni Željka Antunović koja je tom žestokom duelu svjedočila nije se tada suprotstavila Dragovanu i njegovim rigidnim metodama unutarstranačkog higijeničarstva. A šibenskom SDP-u trebale su godine da se oporavi i stane na noge. Neki članovi, s dugogodišnjim stažem u stranci, nikad se više nisu vratili, jer su držali ponižavajućim da nakon toliko godina vjernosti pišu pristupnice za stranku koju su desetljećima stvarali i s njom prolazili uspone i padove. Isto čeka i splitski SDP iz kojega, činom raspuštanja izlazi oko 500 članova. Pa se čovjek pita, što to, osim puke, slijepe lojalnosti vođi, čini Dragovana tako otpornim na promjene u stranci koja se zaklinje u svoju demokratičnost?

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI