Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
KRONIKA 112 / POLITIKA
Ilustracija (foto: printscreen N1)

Manje je više:
Političke stranke ‘smanjile’ polugodišnje potpore samima sebi s 27,5 na – 31 milijun kuna

Ilustracija (foto: printscreen N1)
Ilustracija (foto: printscreen N1)

Ilustracija (foto: printscreen N1)

Posljednjih dana akteri državne vlasti već i sami priznaju kako se u aktualnoj vlasti više ne zna ‘tko pije, a tko plaća’. No ipak, zna se tko plaća: plaćamo mi, građani ove zemlje. Naime, unatoč pompoznim obećanjima i uvjeravanjima kako će se ‘reformski’ smanjiti dotacije za političke stranke, one su se, eto – povećale.

Dok državne vlasti ukidaju ili drastično smanjuju ionako skromne potpore za kulturu, obrazovanje, udruge građana, amaterski sport, neprofitne medije, siromašne, invalidne osobe i one koji su u društvu u najgorem položaju, dotle ćemo za prvih pola godine političkim strankama platiti – 31 milijun kuna, kako je odlučio Odbor za Ustav u Hrvatskom saboru. Inače, prema nedavnim obećanjima, za pola godine su trebali raspodijeliti 27,5 milijuna kuna. Valjda su slijedili narodnu mudrost:  ‘manje je više’.

‘Nemojte glasovati za’

Iako je amandmanom Mosta na ovogodišnji državni proračun predviđeno da će političke stranke dobiti manje novca (55 umjesto 63 milijuna kuna) nego što im zakon omogućuje, Odbor za Ustav je odlučio da će se novac za prvih pola godine ipak podijeliti u većem iznosu. Možda bi nas mogla uspokojiti vijest kako je predsjednik Odbora za Ustav Robert Podolnjak (Most) obećao, kako javlja Hina, da će se umanjeni iznos ispoštovati u drugom dijelu godine, kada se promijeni Zakon o financiranju političkih aktivnosti.
Podolnjak je obrazložio kako ‘Odbor mora poštovati zakon‘.
– Ako vam ovakva odluka ne odgovara, nemojte glasovati za nju pa stranke neće dobiti novac iz proračuna, a to je ono za što se Most otpočetka zauzima – poručio je zastupnicima Podolnjak, no potom je ipak i sam glasovao za predloženu odluku i time ipak omogućio financiranje stranaka iz proračuna, budući da je odluka donesena sa šest glasova “za” i pet “protiv”.

‘Neuredna dostava poziva’

Uz Podolnjaka, za odluku su glasovali zastupnici HDZ-a i zastupnica albanske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj, a protiv su bili SDP i HNS.
Dodajmo prethodnoj vijesti i srodnu osebujnu vijest kako je ‘zbog neuredne dostave poziva’ bivšem čelniku HAC-a Mariu Lovrinčeviću zagrebački Županijski sud u petak nije raspravljao o optužnici protiv zadarskog gradonačelnika i bivšeg HDZ-ovog ministra mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmete, optuženog da je sa svojim suradnicima podijelio preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz javnih tvrtki za održavanje i izgradnju cesta.
Nije pojašnjeno što je to bilo neuredno pri dostavi sudskog poziva: je li možda poštar prolio kavu po omotnici poziva ili je sud poslao poziv na krivu adresu, recimo u Mozambik.
Reforme?- ilustracija (foto HINA/Damir Senčar)

Reforme?- ilustracija (foto HINA/Damir Senčar)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI