Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
FOTOMORGANA
Mali labudići na Maloj Solini (FOTO)

Mali labudići na Maloj Solini (FOTO)

DSCN6892

Odrasli labud nema problema s vratnom kralježnicom (Foto: Tris/Goran Šimac)

Na slanom jezeru Mala Solina kod Zablaća, nedaleko od Šibenika, odnekud su se, vjerovatno iz jajeta, pojavila dva mala labudića. Prate ih dva brižna odrasla labuda, valjda majka i otac, tko bi ga znao. Uranjaju glave, prskaju se, ali ne odmiču dalje od par zaveslaja. Idilična slika na Maloj Solini. Ima tu i drugih neobičnih ptica i ptičica, kakve se rijetko viđaju tako blizu naseljenih mjesta, no o tome će bolje znati ‘struka’, odnosno orintolozi.

A rijetki Šibenčani znaju kako se na Maloj i Velikoj Solini nekoć vadila sol, koja je bila temelj ondašnjeg šibenskog gospodarstva, te je pomogla izgradnji grada. Onda je došla druga polovica XX. stoljeća, pa su vrli tvorničari iz obližnje ugasle tvornice elektroda i ferolegura tu nasipali crne gromade i čađavi šljunak zaostao od tvorničke proizvodnje. Sada se pak tamo planira nešto što bi zauvijek moglo poništiti prirodni sklad i ljepotu tog dijela Zablaća: turističko-stambeni kompleks s prometnim koridorima, kojega pompozno nazivaju i Zablaćki Dubai (vidi TRIS). Navodno su tzv. investitori već uvelike pokupovali zemljište uokolo, pa sad čekaju povoljnu preprodaju.
U međuvremenu, dok labudale ne realiziraju planirano betoniranje Soline, tamo i daje uživaju šetači, rekreativci i – labudići.
DSCN6890

‘Gdje si dosad?’

DSCN6897

‘Vidim dva labuda’

DSCN6801 DSCN6802 DSCN6832 DSCN6838 DSCN6819 DSCN6901 DSCN6881

fotografije TRIS/G. Šimac

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI