Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
POLITIKA
Neredi u Skopju (foto: EPA/NAKE BATEV)

‘Makedonci, Hrvati, građani i građevine svih ostalih zemalja – dođite da vas pomilujemo’

Neredi u Skopju (foto: EPA/NAKE BATEV)
Neredi u Skopju (foto: EPA/NAKE BATEV)

Neredi u Skopju (foto: EPA/NAKE BATEV)

Građanska inicijativa Makedonaca u Hrvatskoj  poziva, kako ističu, Makedonke i Makedonce, Hrvatice i Hrvate, građane, građanke i građevine svih ostalih zemalja, na okupljanje i svojevrsni prosvjedni performans u subotu, 21. svibnja, u 11 sati, na zagrebački Trg žrtava fašizma, pred zgradu Veleposlanstva Republike Makedonije u Hrvatskoj. Podsjetimno, u Makedoniji već mjesec dana traju prosvjedi građana nakon što je makedonski predsjednik Gjorgje Ivanov samostalno, kao da u državi ne postoji pravosudni sustav,  odlučio amnestirati 56 političara protiv kojih se vode kazneni postupci, ponajviše zbog prisluškivanja koja su obuhvatila na stotine ljudi, od državnog vrha, preko oporbenih političara i novinara do drugih javnih osoba. Takvu su odluku mnogi u zemlji i svijetu ocijenili skandaloznom, a čini se, prema jučerašnjoj reakciji međunarodne zajednice, kako izbori predviđeni za 5. lipnja, ukoliko se održe, neće biti regularni jer na njima namjerava sudjelovati samo aktualna vladajuća koalicija VMRO-DPMNE.

– Makedonke i Makedonci, Hrvatice i Hrvati, građani, građanke i građevine svih ostalih zemalja, ujedinite se! U subotu, 21. svibnja, u 11 sati, pozivamo vas na Trg žrtava fašizma / pred Veleposlanstvo Republike Makedonije, kako bismo izrazili svoje neslaganje s ukazom makedonskog predsjednika, Njegove Svetosti Horhea Ivanova de la Guadalupe o preventivnom pomilovanju osoba osumnjičenih i osuđenih za kaznena djela izborne prevare i korupcije, zbog kojih je naša matična zemlja u političkoj krizi već više od godinu dana, a masovni prosvjedi traju više od mjesec dana. Građanska inicijativa Makedonaca u Hrvatskoj smatra da je amnestija nepotpuno i šlampavo provedena, jer njom nisu obuhvaćena sva kriminalna djela i njihovi počinitelji. Sramotno je da je premijer u ostavci, Nikola Gruevski, koji je prema sadržaju prisluškivanih telefonskih razgovora počinio najmanje 2 493 351 kazneno djelo, amnestiran samo 5 puta. Loš primjer abolicije je i Mile Janakievski, smijenjeni ministar transporta i veza, još uvijek aktualni predsjednik Asocijacije za vodovod i kanalizaciju… koji je počašćen s tek 16 pomilovanja – vele u svom dijelom sarkastičnom pozivu-proglasu u ovoj inicijativi.
Kako ističu nadalje, smatraju kako ‘ovaj postupak predsjednika nanosi dugoročnu štetu Makedoniji, jer mjerom pomilovanja nisu obuhvaćeni brojna djela za koje makedonsko pravosuđe nije niti stiglo podići optužnicu, niti će to ikada učiniti‘.
– Stoga ćemo u sklopu akcije KOLEKTIVNO (PO)MILOVANJE ispraviti grešku predsjednika Sv. Horhea. Pomilovat ćemo sva makedonska državna tijela ogrezla u kriminal i korupciju, te u tom svojstvu pozivamo Veleposlanstvo Republike Makedonije i sve institucije koje zastupaju Makedonce u Republici Hrvatskoj da prime pomilovanje i tako daju svoj obol svemakedonskom pomirenju, ključnom motivu gurua Horhea El Fikusarea u donošenju svoje odluke. Imajući u vidu da je veliki broj makedonskih državljana zbog navedene situacije napustio domovinu, ujedno pozivamo i sve zainteresirane građane Hrvatske i ostalih zemalja da na prosvjedu zatraže makedonsko državljanstvo kako bi bili amnestirani od svih mogućih kriminalnih djela. Tako bi Makedonija uspjela popuniti prazne kapacitete radne snage, nasušno potrebne zbog nevjerojatno velikih stranih investicija u toj zemlji. Pripremite dokument s vašim imenom, prezimenom i razlozima zašto bi vas Makedonija trebala pomilovati, te ga predajte u mobilnom uredu za pomilovanja, koji će biti postavljen na Trgu žrtava fašizma, u smjeru Veleposlanstva Republike Makedonije. Dođite da vas pomilujemo! – završavaju svoj poziv.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI