Neovisni novinarski portal
17.1.2021.
POLITIKA
Lider makedonske oporbe, Zoran Zaev, sastao se u Zagrebu s Mesićem i Milanovićem

Lider makedonske oporbe, Zoran Zaev, sastao se u Zagrebu s Mesićem i Milanovićem

Zaev u Zagrebu (2) Piše: Milena Georgievska

Zoran Zaev, predsjednik makedonske SDSM-a i lider opozicije, u pratnji aktualnog ministra unutarnjih poslova iz redova SDSM-a, Olivera Spasovskog i Edmonda Ademija, člana Izvrsnog odbora partije, boravio je 11.svibnja u jednodnevnom posjetu Republici Hrvatskoj.

Zaev je u Zagrebu imao odvojene susrete s predsjednikom SDP-a, Zoranom Milanovićem, s bivšim predsjednikom Stipom Mesićem, nevladinom građanskom udrugom “Hrvatsko-makedonska tangenta” i članovima Savjeta makedonske nacionalne manjine grada Zagreba. Na bilateralnom radnom sastanku Zoran Milanović i Zoran Zaev razmijenili su mišljenja o aktualnoj političkoj situaciji u Hrvatskoj i Makedoniji. Milanović je posebno naglasio kako on i SDP podržavaju SDSM u njihovim nastojanjima za promjenama u Makedoniji, za reformama i demokratizaciji sustava.

Osvrćući se na mogućnost ponovne odgode parlamentarnih izbora u Makedoniji, najavljenih za 5. lipnja 2016., u skladu s dogovorom iz Pržina 2015., predsjednik SDSM-a Zaev je naglasio kako probleme i dalje predstavljaju nesređeni birački popisi, medijske slobode i nejednak pristup medijima svih sudionika izbornog procesa te nedavna odluka predsjednika Ivanova o pomilovanjima osoba umiješanih u afere prisluškivanja i izborne prijevare. Ta je odluka, podsjetimo, izazvala val nezadovoljstva i građanskih protesta diljem Makedonije.
Uz zahvale predsjedniku SDP-a Milanoviću na osobnom, kao i doprinosu SDP-a Hrvatske, unaprjeđenju bilateralnih i multilateralnih odnosa država i osobito socijaldemokratskih stranaka u jugoistočnoj Europi u protekle četiri godine, predsjednik Zaev istaknuo je važnost podrške progresivnim snagama u Makedoniji u ostvarivanju demokratskih standarda i stvaranju uvjeta za fer i poštene izbore.Zaev u SDP-u (Foto SDP)
Uz predsjednika SDP-a Milanovića, sastanku su prisustvovali i potpredsjednik Ranko Ostojić, glavni tajnik Igor Dragovan te međunarodna tajnica Karolina Leaković.
Na susretu sa bivšim hrvatskim predsjednikom Stipom Mesićem Zaev je dobio jasnu podršku za napore da se u Makedoniji organiziraju fer i demokratski izbori. Tom prigodom bivši predsjednik Mesić prenio je dio bogatog hrvatskog iskustva u prihvaćanju i percepciji demokratskih standarda koji su pridonijeli da zemlja postane dio europske obitelji. Nažalost, Makedonija koja je bila rame uz rame sa Hrvatskom, danas se zbog desetgodišnje režimske vlasti suočava s izolacijom.
Zoran Zaev je istoga dana imao i susret sa predstavnicima nevladine udruge “Hrvatsko-makedonska tangenta” iz Šibenika i Savjeta za nacionalne manjine grada Zagreba, Sašom Georgievskim i Tomom Apostoloskim na kojem su, između ostalog, razmjenjene informacije o načinu i mogućnostima kako iseljenici iz Makedonije mogu pridonijeti normalizaciji demokratskih procesa u Makedoniji i razvoju države. Zoran Zaev je izrazio uvjerenje da će pravna država ipak profunkcionirati i da to nitko ne može spriječiti, te da će na slijedećim izborima građani slobodno odlučivati. Boravak Zaeva u Zagrebu dobio je neuobičajeno veliku pozornost u makedonskim medijima.Zaev u Zagrebu (3)

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI