Neovisni novinarski portal
19.1.2021.
KOMENTARI / POLITIKA
Ilustracija (foto HINA/Damir Senčar)

Iznenadna ‘telefonska sjednica Vlade RH’:
Rasprodaja državnih poduzeća – preko mobitela!?

Ilustracija (foto HINA/Damir Senčar)
Ilustracija (foto HINA/Damir Senčar)

Ilustracija (foto HINA/Damir Senčar)

Je li moguće da su ministri koji sjede u hrvatskoj Vladi lakonski, preko telefona, odlučili kako će prodati osam vrlo važnih tvrtki u kojima država ima većinske ili znatne udjele: Podravku, ACI, Končar-elektroindustriju, Petrokemiju, Croatia Airlines, Luku Rijeka, Croatia banka te Croatia osiguranje? Čini se da jest. U sjeni turbulentnih zbivanja u Vladi RH zbog tzv. afere Konzultantica koja se veže uz prvog predsjednika Vlade RH T. Karamarka i njegovu suprugu, te tobožnjeg dramatičnog preslagivanja Vlade, vladajući nenadano priređuju 21. telefonsku sjednicu Vlade Republike Hrvatske, kako se to naziva.

Zašto nisu mogli pričekati sutrašnju redovitu sjednicu Vlade RH i zbog čega im se toliko žurilo da ‘skinu’ oznaku ‘strateško’ s tih vrlo potentnih poduzeća? Je li se netko uplašio mogućeg raspada aktualne vladajuće skupine, pa je brže-bolje htio omogućiti rasprodaju tih tvrtki koje su, možda, već obećane raznoraznim tzv. investitorima.
U svakom slučaju, to telefonsko vladanje Hrvatskom izazvalo je snažne reakcije oporbe, sindikalista, stručnjaka, ali i članova vladajuće koalicije – zastupnika Mosta Ivana Kovačića i Mira Bulja. Oni su se odmah usprotivili namjeri privatizacije tvrtki koje je Vlada na telefonskoj sjednici skinula s popisa strateških.
– Mislim da su neke tvrtke skinute s liste strateških firmi možda da bi se lako prodale, međutim, ne treba biti puno pametan i puno stručan da bi se prodao ACI ili Podravka. Zašto se nije odlučilo da se prodaju firme koje su sada u lošem financijskom stanju, gdje radnici ne dobivaju plaću?, upitao je Kovačić.

‘Lako je prodati zlato’

Bulj je pak zaključio kako je lako prodati zlato.
– Apsolutno sam protiv toga. Firme kao što je Podravka, na koju se može nasloniti razoj poljoprivrede, apsolutno smatram strateškima, a ne da mi uvozimo repromaterijal iz Mađarske, dok naša polja leže zapuštena. Može se Podravka dizati, biti još bolja i biti razvojna tvrtka. Lako je prodati zlato, ‘ajde prodajte plastiku – poručio je sinjski Mostaš Bulj.
Od svega je još zanimljiviji, odnosno tragičniji, način na koji je Vlada RH izvjestila građane Hrvatske o toj, složit će se mnogi, izuzetno bitnoj odluci za sadašnje i buduće žitelje naše zemlje. Gle čuda, u rubrici VIJESTi  nema ni slova o toj telefonskoj sjednici. Tek u rubrici SJEDNICE se može pronaći vijest koja se sastoji od – jedne rečenice. Evo te rečenice:
Vlada Republike Hrvatske održala je u srijedu, 11. svibnja 2016. telefonsku sjednicu na kojoj je donijela Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o utvrđivanju popisa trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku.
ćaćaća

Ilustracija; Facebook stranica Ćaća se vraća

 

Sa strane je jedva vidljivi link (poveznica) na PDF dokument u kojem se vidi o čemu se tu zapravo radi.
U Odluci o utvrđivanju popisa trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku (»Narodne novine« broj 120/13 i 74/15,) u točki
II. stavku 2. brišu se točke:
30. ACI d.d., Opatija
31. Croatia Airlines d.d., Zagreb
33. Luka Rijeka d.d., Rijeka
45. Croatia banka d.d., Zagreb
52. Petrokemija d.d., Kutina
Dosadašnje točke 29. do 51. postaju točke 1. do 19.
U stavku 3. brišu se točke:
54. Končar elektroindustrija d.d., Zagreb
55. Podravka d.d., Koprivnica
56. Croatia osiguranje d.d., Zagreb

Što ako ministrima iscuri baterija na telefonu?

Inače, s popisa su skinute tvrtke ACI, u kojoj je državni udio oko 79 posto, Croatia Airlines, s državnim udjelom od gotovo 99 posto, Luka Rijeka, kojoj je država 33 postotni vlasnik, Croatia banka, koja je u potpunosti u državnom vlasništvu, kao i Petrokemija, u kojoj je država vlasnik oko 80 posto dionica. Skinuti su i Končar – elektroindustrija, u kojem država ima više od 50 posto dionica, Podravka, s državnim udjelom od oko 25 posto te Croatia osiguranje, u kojem je državi, nakon prodaje većinskog paketa Adris grupi, ostalo oko 30 posto dionica.
Je li, primjerice, uistinu nužno državi koji se diči svojim morem i nautičkim turizmom i tisućom otoka prodati ACI? Ili Podravku koja je još uvijek svjetski poznati brand?
Što nas čeka na nekoj sljedećoj tzv. telefonskoj sjednici?
Valja se nadati kako će u prilici neke buduće telefonske strateške rasprodaje ministrima iscuriti baterija na telefonu.
Ilustracija (foto HINA/Damir Senčar)

Ilustracija (foto HINA/Damir Senčar)

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI