Neovisni novinarski portal
18.1.2021.
KULTURA / POLITIKA
Isječak iz francuskih medija

Intelektualci iz brojnih zemalja u francuskom Libérationu:
Peticija i žestoka kritika hrvatske Vlade radi ministra kulture

Isječak iz francuskih medija
Isječak iz francuskih medija

Isječak iz francuskih medija

Francuska medijska kuća Libération je objavila (vidi poveznicu) otvoreno pismo – peticiju koju potpisuju intelektualci iz više zemalja, a u kojemu oni kritiziraju Hrvatsku zbog imenovanja Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture u državi koja pripada Europskoj uniji.

– Unatoč članstvu u Europskoj uniji, Zagreb odstupa od temeljnih vrijednosti koje su polazište europskog ujedinjenja. Hrvatski premijer imenovao je za ministra kulture povjesničara Zlatka Hasanbegovića, poznatog kao apologeta kolaboracionističkog ustaškog režima iz vremena Drugog svjetskog rata. Desetljeće nakon kandidature, Hrvatska je 2013. godine postala 28. država članica Europske unije. Taj ulazak je trebao biti simbol i orijentir u procesu demokratske tranzicije u zemlji nakon burne povijesti u dvadesetom stoljeću. Hrvatska mora poštivati ​​i promicati temeljne vrijednosti demokracije, socijalne uključenosti i jednakih mogućnosti – sve su to jamstva za stabilnost i mir u Europi. Međutim, nova hrvatska vlada očito izbjegava svoje obveze – ističe se u tom pismu.

Nadalje, ponavlja se kako je hrvatski premijer Tihomir Orešković imenovao povjesničara Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture.
– Potonji, kao povjesničar, poznat je po tome što zagovara revizionistički pristup povijesti svoje zemlje u dvadesetom stoljeću. Nedavno je javno izjavio kako poraz ustaša 1945. predstavlja “najveću nacionalnu tragediju” u Hrvatskoj, a također je pozvao na rehabilitaciju Huseina ef. Đoze, jednog od likova iz “zlokobne SS 13. divizije Handžar”- ističe se.
Nadalje, napominju i kako je surađivao s časopisima u kojima su se objavljivali tekstovi, svojevrsni “hommagei” ondašnjem genocidnom režimu na čelu s ustašama, te kako je napisao dva članka u kojima je pohvalio političke ideje Ante Pavelića i sistematično umanjivao zločine počinjene od strane fašističke Nezavisne države Hrvatske.
– Prošle godine, Zlatko Hasanbegović je ustvrdio da je “antifašizam na kojem se temelji hrvatski Ustav samo prazan koncept.” Sjetite se žrtava ustaškog režima. Prema najpouzdanijim procjenama, najmanje 83.000 osoba ubijeno je u koncentracijskom logoru Jasenovac, kojega se smatra Auschwitzom Balkana… – kako se ističe.
Nadalje, napominju kako ‘Zlatko Hasanbegović iskorištava poslijeratno totalitarno nasilje kako bi diskreditirao borbu protiv fašizma’, te ‘u svojim govorima i publikacijama osporava povijesne istine i temeljne vrijednosti naše političke unije’.

– Zlatko Hasanbegović nije izabran po svojoj stručnosti u području kulture, već radi promicanja ideologije koju predstavlja. Njegovi prvi koraci na mjestu ministra kulture potvrđuju ovu opasku. Ukinuo je Povjerenstvo za neprofitne medije, degradirani su HRT-ovi novinari koji mu nisu bili skloni, a članovi Agencije za elektroničke medije su bili pod velikim pritiskom – ističe se u tekstu (pismu) među ostalim.

– Te promjene se trebaju ticati ​​svih nas. S obzirom na Europu kao zajednicu zajedničkih vrijednosti, moramo ustvrditi da nije prihvatljivo da država članica može promicati ideologiju koja se temelji na povijesnom revizionizmu. Moramo mobilizirati svoje snage kako bi se obuzdala ta kretanja u Republici Hrvatskoj, koji su dio zabrinjavajućeg trenda i u srednjoj i istočnoj Europi. To je razlog zašto šaljemo poziv za zajedničko djelovanje jer takvoj ideologiji koju promiče Zlatko Hasanbegović nema mjesta u Europi i Hrvatskoj. To nije stvar mišljenja ili političke osjetljivosti nego izraz naše predanosti temeljnim vrijednostima koje su izvor europske ideje – zaključuju.

Nadalje se ističe popis prvih potpisnika pisma-peticije: Benjamin Abtan, predsjednik Europskog proturasistički pokret (Egam), Urša Raukar glumica (Hrvatska), Beate i Serge Klarsfeld UNESCO-va veleposlanica (Njemačka i Francuska), Mario Mažić, direktor programa Inicijative mladih za ljudska prava (Hrvatska), Annette Wieviorka, povjesničarka (Francuska), Kim Campbell, bivši premijer Kanade, predsjednik Svjetskog pokreta za demokraciju (Kanada), Judith Butler, filozofkinja (SAD), Dario Fo, dobitnik Nobelove nagrade za književnost (Italija), Miguel Ángel Moratinos, bivši ministar vanjskih poslova (Španjolska), Richard Prasquier, dopredsjednik Fondation pour la mémoire de la Shoah (Francuska), Danis Tanović, redatelj (Bosna i Hercegovina), Benjamin Stora, povjesničar (Francuska), Etienne Balibar, profesor emeritus filozofije na Sveučilištu u Parizu, West-Nanterre, Kingston University London, filozof Alain Finkielkraut (Francuska), Toni Negri, filozof (Francuska), Chantal Mouffe, profesor političke teorije, University of Westminster (Belgija i Velika Britanija), Saskia Sassen sociolog na Sveučilištu Columbia i gostujući profesor na London School of Economics (Nizozemska i SAD), Nancy Fraser Filozof (SAD), Caroline Mécary, odvjetnik (Francuska), Sari Nusseibeh, bivši predsjednik Sveučilišta Al-Quds (Palestina), povjesničar Henry Rousso (Francuska), povjesničar Pap Ndiaye (Francuska), Catherine de Wenden Withol, profesorica na Sciences-po Pariz (Francuska)…
Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI