Neovisni novinarski portal
22.7.2024.
IZDVOJENO
Hrvatski dizajneri: Politika treba služiti nama, a ne mi njoj!

Hrvatski dizajneri:
Politika treba služiti nama, a ne mi njoj!

dizajneri u akciji

Autor: Jelenko Hercog

Podršku Cjelovitoj kurikularnoj reformi i voditelju stručne radne skupine Borisu Jokiću i njegovu timu, dali su i hrvatski dizajneri. Na facebook stranici “Hrvatski dizajneri u akciji” objavili su plakate kojima na svoj način upozoravaju na važnost cjelovite kurikularne reforme te pozivaju na prosvjed “Hrvatska može bolje”, u srijedu 1. lipnja u 18 sati, koji će se održati u Zagrebu, Splitu, Zadru, Osijeku, Rijeci, Puli, Poreču, Dubrovniku, Korčuli, Slavonskom Brodu, Virovitici, Bjelovaru, Varaždinu, Čakovcu…

“Mi dizajneri smatramo da pravo na moderno obrazovanje našoj djeci daje priliku da stvore novi, bolji svijet. Reforma obrazovanja od ogromnog je značaja za razvoj naše zemlje i tiče se svakog građanina Republike Hrvatske. Ako se obrazovni sustav ozbiljno ne reformira, ne može to niti jedna grana ekonomije. Svaka strategija razvoja je reforma u svojoj biti.
Bez sustava koji omogućuje djeci da stječu vještine u skladu s vremenom – krademo djeci budućnost. Politika ne djeluje za dobrobit građana, ali vrijeme je da pokažemo da politika treba služiti nama, a ne mi njoj. U situaciji u kojoj se jedine reforme izvode na izravnu štetu kvalitete života građana, sve je bitnije pokazati da promjena treba krenuti od nas samih.
Nedopustivo je da se projekt ovakve važnosti za budućnost Hrvatske opstruira zbog političkih i politikantskih interesnih skupina ako se, kako je rekao dr. sc. Boris Jokić, “dominantne političke stranke koje vode ovu zemlju ne dogovore oko toga da je jednoznačno potrebna promjena hrvatskog obrazovanja, onda dugoročno nemamo šanse kao društvo za promjenu”.
Reforma je stvarana u otvorenoj, stručnoj i demokratskoj atmosferi, u javnim raspravama je sudjelovalo više od 60.000 nastavnika i profesora, i nitko nema pravo političkim i ideološkim pritiscima zaustavljati taj sveobuhvatni proces. Budućnost će biti dizajnirana, samo je pitanje tko će ju dizajnirati.
Ovom akcijom želimo prvenstveno iskazati podršku Cjelovitoj kurikularnoj reformi, voditelju radne skupine dr.sc. Borisu Jokiću te njegovom timu stručnjaka koji su jasno poručili da struka treba biti ispred politike. Želimo ukazati da se i dizajn nalazi u službi izgradnje kvalitetnijeg življenja kao jedinstveni alat za provođenje promjena i društvene komunikacije.”
Akciju, iniciranu od strane dizajn menadžerice Tatjane Bartakovic i dizajnerice Ive Babaja podržavaju i Hrvatsko dizajnersko društvo (HDD) te Kulturnjaci 2016, stoji u njihovoj objavi na Facebook stranici Hrvatski dizajneri u akciji.

 

Dio plakata hrvatskih dizajnera pogledajte u GALERIJI:
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI