Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
POLITIKA
Joško Šupe i Franko Vidović na današnjoj konferenciji za novinare (Foto: Tris/H. Pavić)

GO SDP-a o predizbornom zakopavanju gradskog proračuna u podzemnu garažu

Joško Šupe i Franko Vidović na današnjoj konferenciji za novinare (Foto: Tris/H. Pavić)
Joško Šupe i Franko Vidović na današnjoj konferenciji za novinare (Foto: Tris/H. Pavić)

Joško Šupe i Franko Vidović na današnjoj konferenciji za novinare (Foto: Tris/H. Pavić)

Megalomanski projekt troetažne podzemne garaže na Poljani predsjednik GO SDP-a Šibenik Franko Vidović  i predsjednik Kluba vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću grada Šibenika Joško Šupe na današnjoj konferenciji za novinare ocijenili su putem Šibenika u financijski i prometni kolaps.

– Slijedi nam još veće proširenje parkirnih zona i poskupljenje parkiranja. Podizanje još jednog kredita je podizanje mača nad glavu Gradskog parkinga. Ovakav projekt garaže na Poljani pokazuje samo da HDZ kreće u predizbornu kampanju, koju bi trebali platiti svi građani Šibenika – rekao je Šupe.

Do kraja ovog mandata, rekao je Šupe, aktualna gradska vlast zadužit će Šibenik do visine godišnjeg proračuna. Postojećim kreditima u iznosima od 20 milijuna kuna i  5,8 milijuna pribrojio je 40 milijuna kuna koje se kani dignuti za Poljanu, 15 milijuna kuna minusa u proračunu i 30 milijuna dospjelih neplaćenih obveza dobavljačima i došao do iznosa od 110 milijuna kuna.

– Apetiti su veliki, brojna su obećanja neispunjena, pa ja predviđam da će se dignuti barem još 20-ak milijuna kuna kredita, kako za plažu Rezalište tako i za Poljanu, pa će nas dočekati dug u visini jednogodišnjeg gradskog proračuna – rekao je Šupe.

– Šibenik nema ni za plaće svojim djelatnicima, već podiže kredit da bi  ih isplatio, a srlja u nova višemilijunska zaduženja – kaže Šupe.

Franko Vidović podsjetio je da je projekt garaže na Poljani  bila pripremila već bivša gradska vlast. On se s idejom garaže, kaže, nije slagao, ali morao ju je pokrenuti zbog koalicijskih partnera. – Dakle, mi smo proveli arhitektonsko-urbanistički natječaj, a nismo išli u realizaciju jer projekt nije isplativ. Također, vidjeli smo svuda u Europi i u svijetu da je trend da se cestovni promet nastoji izmaknuti iz centra grada, a ne ga ciljano tu dovoditi. To je problematično iz nekoliko razloga – rekao je Vidović, obrazlažući kako bi garaža na poljani, osim što bi značila financijski kolaps, ugrozila odvijanje prometa u centru grada, potaknula daljnje zagađenje, te u pitanje dovela isplativost  privatnih investicija u garaže i parkirališta na obodu gradske jezgre.

– Projekt je dvostruko skuplji od onoga kako ga prezentira sadašnja vlast. Oni govore o nekih 20,  25 ili 30 milijuna kuna, a  ja odgovorno tvrdim, ispod 50 milijuna s uređenjem trga ne postoji način da se realizira – rekao je Vidović.SDP - Joško Šupe i Franko Vidovic - konferencija za novinare 12. svibnja 2016. (Foto H. Pavic) (3)

 

Evo i računice SDP-a o potopu proračuna Gradskog parkinga gradnjom garaže na Poljani: 

  • Gradski parking ima 2,5 milijuna kuna za otplatu svih kreditnih obveza (kamate i glavnice po osnovi kredita i leasinga)
  • prihod od Poljane je cca 2 milijuna kuna godišnje
  • postojeće obveze za kupnju zgrade Autobusnog kolodvora iznose cca 1,3 milijuna kuna godišnje, zadnja rata dospijeva 2019.g. i iznosu cca 650 tis.kn
  • početkom radova na Poljani Gradski parking gubi 2 milijuna kuna prihoda, a ostaje obveza plaćanja postojećeg kredita + plaćanje troškova po novom kreditu (obrada zahtjeva, interkalarna kamata, naknada za neiskorišteni iznos kredita)
  • procijenjeni rok izvođenja radova (optimistična verzija) je 2 godine
  • procijenjeni netto efekt (prihod umanjen za troškove) od gradnje garaže na 3 etaže je cca 1 milijun kuna
  • procijenjene obveze u prvoj godini otplate (glavnica + kamata) iznose 4,9 milijuna kuna

 

u 000 kn

201720182019
1.) Kreditni potencijal2.5002.5002.500
2.) Prihod Poljana-2.000-2.000+1.000
3.) Kreditni potencijal investicija Poljana5005003.500
4.) tplata kredita za Autobusni kolodvor-1.300-1.300-650
5.) Obveze po novom kreditu-750-1.200-4.900
Manjak-1.550-2.000-2.050

 

– Ne zaboravimo da glavninu prihoda uz minimalne troškove nose parkirališta zatvorenog tipa (s rampom): Draga i Željeznički kolodvor. Gubitak jednog od ova dva parkirališta značio bio dodatni udar na kreditni potencijal društva, dakle još veći negativan cash flow društva tj. nemogućnost urednog servisiranja svih obveza društva – kaže Šupe.


Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI