Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
IZDVOJENO
Elizabeta Gojan (Foto: HINA/ Damir SENČAR)

Elizabeta Gojan novinarka godine, Feđa Klarić dobitnik nagrade za životno djelo

Elizabeta Gojan (Foto: HINA/ Damir SENČAR)

U povodu 3. svibnja Svjetskog dana slobode medija, Hrvatsko novinarsko društvo objavilo je dobitnike godišnjih nagrada HND-a.

Elizabeta Gojan (Foto: HINA/ Damir SENČAR)

Elizabeta Gojan (Foto: HINA/ Damir SENČAR)

Autorica i voditeljica HTV-ovog talk showa “Damin gambit”, Elizabeta Gojan, koja je u fokus javnosti došla nakon što je uživo komentirala prijenos inauguracije predsjednice RH, dobitnica je HND-ove nagrade Novinar godine 2015. Nakon peticije koju je protiv nje pokrenuo dio kolega krenula je i lavina teških prijetnji, uvreda i sramoćenja u javnom prostoru, ne samo Elizabete Gojan već i njezine obitelji. Iako je tražila pomoć i zaštitu nadležnih rukovoditelja HRT-a, nitko nije reagirao pa se odlučila obraniti sama, i to javnim istupom zbog kojeg je dobila izvanredni otkaz Ugovora o radu. U trenutku dobivanja otkaza iza Elizabete Gojan, bilo je 28 godina rada u kojem je prošla sve stepenice-od vijesti, izvještaja s tržnice i reportaža, do vođenja i uređivanja Dnevnika, kojeg je svojedobno bila najmlađa urednica, ali i  brojnih specijalnih emisija vanjske politike.
Nagrada za životno djelo Otokar Keršovani došla je u ruke fotografa Feđe Klarića.  Fjodor Feđa Klarić rođen je 1946. u Splitu, u kojemu stekao osnovno i gimazijsko obrazovanje te pohađao Pravni fakultet. U Slobodnoj Dalmaciji zaposlen je od 1971. do 2011. Od 2004. do 2015 predsjednik je Foto-kluba Split koji je i njegovom zaslugom proglašen zaštićenim kulturnim dobrom. U dosadašnjoj karijeri priredio je pet samostalnih izložbi, izlagao je i na desetak skupnih izložbi fotografija u zemlji i inozemstvu a autor je i tri vrijedne fotomonografije, od kojih osobiti mjesto pripada foto-monografiji posvećena njegovom već legendarnom učitelju i mentoru Miljenku Smoji.
Nagrada Marija Jurić-Zagorka za istraživačko novinarstvo pripala je Sandri Veljković, novinarki Večernjeg lista, koja se istaknula napisima o Arbitražnom sudu u Haagu. Nagrada za pisano novinarstvo dodijeljena je Hassanu Haidaru Diabu za izvještaje o izbjegličkoj krizi objavljenima u Večernjem listu. Autor najbolje novinske fotografije je Željko Lukunić, fotograf agencije Pixsell, a riječ je o fotografiji prosvjeda branitelja na Trgu sv. Marka. Ljubica Letinić dobitnica je Nagrade za radijsko novinarstvo za emisiju “Zametnuta kartografija”, emitiranoj na Trećem programu Hrvatskog radija. Nagrada za televizijsko novinarstvo pripala je novinarki emisije “Provjereno” na Novoj TV, Maji Medaković, dok je Nagrada za najbolji snimateljski prilog na televiziji došla u ruke snimateljskoj ekipi RTL-a za snimke korištene u dokumentarnom filmu “Hrvatska: Put spasa?”. Dobitnik Nagrade za internetsko novinarstvo je Hrvoje Šimičević za seriju tekstova o TTIP-u, objavljenih na portalu H-alter.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI