Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
UKRATKO
Eco Heritage Task Force u Nacionalnom parku Krka

Eco Heritage Task Force u Nacionalnom parku Krka

IMG_7515

Marin Knezović, Željko Burić, Krešimir Šakić i Nives Antoljak ma konferenciji za novinate/Foto:J.Krnić

U Nacionalni park Krka ovo ljeto (od 24.srpnja do 13.kolovoza) dolaze mladi hrvatski iseljenici okupljeni u Eco Heritage Task Force kako bi pomogli u arheološkim istraživanjima na lokalitetu Burnum te u održavanju pješačkih staza na Roškom slapu.

Ugovor o organiziranom prihvatu mladih iseljenika u Šibensko-kninskoj županiji potpisali su danas gradonačelnik  Šibenika Željko Burić, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Marin Knezović i ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Krka Krešimir Šakić.
– Poveznica domicilne države i iseljenika je jako važna. Ne samo u očuvanju povijesne i nacionalne priče nego i u razvoju kulture i gospodarstva – kazao je gradonačelnik Burić prilikom potpisivanja ugovora.
Ravnatelj Matice hrvatskih iseljenika Marin Knezović izrazio je zadovoljstvo što ove godine sudionici njihovog programa dolaze u Šibenik, grad koji je bio jedna od prijestolnica srednjovjekovne Hrvatske.
-Šibenik će ovo ljeto kroz Kongres hrvatskih iseljenika i Eco Heritage Task Force postati  i prijestolnica iseljene Hrvatske. Time se otvaraju i određene ekonomske veze od kojih svi možemo imati koristi – istaknuo je Knezović.
Ravnatelj Nacionalnog parka Krka, Krešimir Šakić, zahvalio se Hrvatskoj matici iseljenika što je svoj dugogodišnji volonterski projekt usmjerila upravo prema Šibensko-kninskoj županiji i NP Krka.
– Koristi od ovog projekta su brojne i sasvim sigurno će biti vidljive. Mladi iseljenici koji će doći u sklopu ovog projekta u budućnosti će predstavljati vezu između Hrvatske, i naše županije, sa cijelim svijetom i oni će biti i ambasadori NP Krka -kazao je Šakić.
Šakić je naglasio i kako se ovim projektom promiče i ideja volontiranja koja je u Hrvatskoj, kako je kazao, još u povojima.
-Ovo će biti jedan dobar poticaj i za građane Šibenika i županije da se povedu za ovim primjerom ljudi iz cijelog svijeta koji dolaze uložiti svoj rad kako bi pomogli u razvoju i unaprjeđenju svoje zajednice – kazao je Šakić.
Program Eco Heritage Task Force, Hrvatske matice iseljenika izrastao je iz programa Task Force započetog u jeku rata 1992. godine, kazala je voditeljica programa Nives Antoljak.
– Ideju su pokrenuli mladi iseljenici iz Kanade, a Hrvatska matica iseljenika je preuzela taj projekt 1995. Godinu kasnije organizirali smo čišćenje NP Plitvice. Nakon toga su uslijedili projekti Task Force-a u Voćinu, Dubrovniku, Skradinu, Daruvaru, Trstenom, Murteru, Međimurskoj županiji…i svugdje gdje je trebalo pomoći u obnovi – kazala je Antoljak.
S vremenom je, kako je kazala Antoljak,  Task Force prerastao u ekološki projekt, Eco Heritage Task Force, kroz potrebu da se očuva kulturna i prirodna baština Hrvatske, ali kroz koji se mladi iseljenici upoznaju s domovinom.
U Nacionalnom parku Krka oko 40 volontera Eco Heritag Task Force-a pomagat će u konzervaciji arheološkog nalazišta Burnum , obnovi pješačkih staza na Roškom slapu te u pripremi manifestacije Burnumske ide. U Šibeniku će volonteri sudjelovati u obnovi tvrđava sv. Mihovil i sv. Nikola i uređenju njihovog okoliša.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI