Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
POLITIKA / UKRATKO
Državni vrh bojkotirao svečanost u povodu Dana oslobođenja Zagreba i pobjede nad fašizmom

Državni vrh bojkotirao svečanost u povodu Dana oslobođenja Zagreba i pobjede nad fašizmom

zagrebZagreb je danas obilježio godišnjicu oslobođenja i pobjede nad fašizmom te Dan Europe. Svečanost su u Hrvatskom narodnom kazalištu organizirali Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABH), a predsjednik SABH-a Franjo Habulin naglasio je kako je antifašizam koji je porazio fašističke snage u Drugom svjetskom ratu, temelj Hrvatske i Europe.

Brojnim uzvanicima, članovima antifašističkih udruga i veleposlanicima u Hrvatskoj, Habulin je čestitao dan pobjede nad fašizmom, podsjećajući kako je na Trećem zasjedanju ZAVNOH-a 1944. u Topuskom donesena Deklaracija o osnovnim pravima naroda i građana Demokratske Hrvatske, koja je temelj i današnje RH. Među uzvanicima, međutim, nije bilo nikog iz hrvatskog državnog vrha. Dan Oslobođenja Zagreba i pobjedu nad fašizmom oni, izgleda, ne slave. Navodno, na svečanost nisu došli zbog ranije preuzetih obveza…

Čelnik SABH-a konstatirao je i kako se snage poražene u Drugom svjetskom ratu danas pokušavaju proglasiti pobjednicima, a pobjednici poraženima, kako se žele izjednačiti fašizam i komunizam, revidirati povijest i rehabilitirati ustaštvo uz minoriziranje njegovih zločina. Komunizam i fašizam su dvije potpuno suprotne ideologije, kazao je Habulin, i njihovo izjednačavanje naprosto nije moguće. Ali, istina je da je bilo masovnih likvidacija onih koji su produžili rat kada je u Evropi već bio mir. No, to ne može dovesti u pitanje antifašizam, baš kao što nije moguće ni izbrisati Josipa Broza Tita iz hrvatske povijesti.
U ime predsjednice Republike, Kolinde Grabar Kitarović svečanosti je, kao njezin izaslanik, bio prisutan zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.


VEZANE VIJESTI