Neovisni novinarski portal
4.3.2021.
POLITIKA
Dok je Ivo Baldasar slavio Sv.Duju, Predsjedništvo SDP-a raspustilo splitski ogranak  stranke

Dok je Ivo Baldasar slavio Sv.Duju, Predsjedništvo SDP-a raspustilo splitski ogranak stranke

baldasar_ivo_portret_tjednaDok je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar slavio s gostima i sugrađanima Dan grada , Sv. Duju, vodstvo SDP-a okupilo se u Crikvenici i „presudilo“ gradskoj organizaciji stranke u Splitu. Predsjedništvo SDP-a raspustilo je Gradski odbor stranke i sva stranačka tijela, a za povjerenika je imenovan Darko Parić, saborski zastupnik. Jedini član Predsjedništva koji nije glasao za takvu odluku je  bio šef zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić.

Što se službenog obrazloženja tiče, vodstvo SDP-a tvrdi da nema nikakvog obračuna, da se radi isključivo o pripremama za izbore, kako nacionalne tako i za lokalne za koje stranka mora biti spremna, ma kad se dogodili, i upravo su zato raspustili devastirani, podijeljeni splitski ogranak koji za nove izborne izazove nije spreman. Stranka ima odgovornost pripremiti se na najbolji način za nove izborne utakmice, pa je zato i donesena ovakva odluka,  objasnio je glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan.
Ipak, u najmanju ruku nije posve uobičajeno, a niti s demokratskog stajališta prihvatljivo da se organizacija raspušta u odsustvu njezina vodstva, i to baš na dan kad predsjednik ogranka kao gradonačelnik Splita ima obavezu ispunjavati gradski protokol i sudjelovati u svečanostima u povodu Dana grada. Izbori, ipak, neće biti baš sutra, pa da je Predsjedništvo SDP-a moralo tako urgentno djelovati i iz Crikvenice slati finalne poruke nepoćudnom splitskom šefu socijaldemokrata, koji je, nota bene, i gradonačelnik. Utoliko je veći presedan koji se dogodio u Crikvenici, jer SDP u Splitu ima vlast i svoga gradonačelnika. A Split je, iza Zagreba, najveća SDP-ova organizacija.
Baldasar je u nedavnim unutarstranački izborima u SDP-u otvoreno zagovarao Zlatka Komadinu za predsjednika, držeći da su SDP-u potrebne promjene. No, slavio je Zoran Milanović, a unatoč tomu što je nakon pobjede obećao kako neće biti nikakvog revanšizma prema onima koji su lobirali za njegovog protukandidata, Baldasara je već stigla ruka „Milanovićeve pravde“. A tek što je Ivo Baldasar, onako siguran u sebe i samodopadan kakav već jest, najavio svoju novu kandidaturu za splitskog poteštata… Ustraje li u tom naumu, morat će se osloniti na neku drugu infrastrukturu, bilo svoje nezavisne liste ili neke druge, nove stranke koju je već najavio osnovati. Navodno računa da će u pohodu na novi gradonačelnički mandat imati potporu „domoljubnih“ splitskih snaga s kojima je kooperativno slavio 10. travnja i otkrivao spomenik HOS-ovoj bojni što je ponosno nosila ime Rafaela Bobana.
Bilo je sasvim dovoljno razloga da Zoran Milanović puno prije raščisti odnose s Ivom Baldasarom i njegovim svjetonazorskim odsklizavanjima u desničarski revizionizam, ili kolaboracionistički prakticizam. To je , međutim, propustio učiniti na vrijeme, pa sada potpuno devastirani ogranak gasi, raspušta članstvo i s povjerenikom Parićem kreće osnivati SDP u Splitu od početka.
U takvim uvjetima, godinu dana prije lokalnih izbora, SDP u Splitu ne treba imati velika očekivanja…
Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI