Neovisni novinarski portal
18.6.2021.
SCENA
Devendra Banhart

Devendra Banhart novo je ime SuperUho festivala

Devendra Banhart

Jedan od ključnih američkih kantautora 21. stoljeća najavljuje svoj prvi nastup u Hrvatskoj.

Devendra Banhart

Devendra Banhart

Premda je prije 34 godine rođen u Houstonu, Devendra Banhart djetinjstvo provodi u glavnom gradu Venezuele Caracasu iz kojeg se njegova majka svojevremeno doselila u Texas. S navršenih 14 godina vraćaju se u Sjedinjene Države, ali ovoga puta u Los Angeles gdje će Devendra napokon naučiti engleski, ali i voziti skateboard te, što se pokazalo najvažnijim, svirati gitaru. 1998. upisuje se  na San Franciso Art Institute no umjesto na predavanjima sve više vremena provodi svirajući na ulicama The Castra u kojem je tada živio, a koji je postao poznat kao jedan od prvih gay kvartova u SAD-u.
Niti dvije godine Devendra nije izdržao na fakultetu pa je nakon napuštanja studija ljeto 2000. godine proveo u Parizu, gdje je između ostalog svirao i kao predizvođač Sonic Youthu. Po završetu ljeta vraća se u Kaliforniju i počinje nastupati po Los Angelesu i San Franciscu sve dok ga nije otkrio Michael Gira (Swans) i ponudio mu da objavi album za njegov Young God Records. Tako je u listopadu 2002. svjetlo dana konačno ugledao i službeni mu album prvijenac “Oh Me Oh My” kojeg je kritika iznimno toplo primila. No pravo oduševljenje ti isti kritičari iskazali su dvije godine poslije po objavljivanju slijedećeg albuma “Rejoicing in the Hands” kad je najdalje u hvalospjevima otišao cijenjeni The Times koji je Devendru proglasio “najvećim glazbenim otkrićem još otkad je Jeff Buckley objavio svoj prvi album”. Iste te godine Devendra izdaje i svoj treći album “Niño Rojo” kojim efektno zaključuje prvo poglavlje svoje karijere.

Kako je interes glazbene industrije spram Devendre sve više rastao postajalo je jasno da će ga se teško moći zadržati na relativno maloj nezavisnoj etiketi kakva je Young God Records, tako da je potpisivanje ugovora, najprije za XL Recordings, a potom i za još veći Warner, malo koga iznenadilo. Uslijedila su četiri albuma na kojima neupitnu umjetničku vrijednost prati i značajan komercijalni uspjeh, a zahvaljući vezi s planetarno popularnom glumicom Natalie Portman koja je započela nakon snimanja videa za njegovu pjesmu “Carmensita”, Devendra postaje metom paparazza i vrućom temom trač magazina širom svijeta. Prekidom veze s Natalie ova pomalo bizarna epizoda u njegovom životu naprasno završava a Devendra se ponovo nalazi u fokusu u prvom redu glazbenih medija.
Svoj je posljednji album “Mala” objavio 2013. za cijenjeni Nonesuch, podetiketu Warnera koja je desetljećima bila specijalizirana za klasiku i jazz, da bi u proteklih petnaestak godina na bogati popis izvođača uvrstila i birane rock i folk glazbenike.
Tako će još jedan svestran i originalan umjetnik, koji je u svojoj karijeri surađivao s brojnim cijenjenim glazbenicima kao što su Antony and The Johnsons, Beck, Vashti Bunyan, Os Mutantes, Swans, Vetiver, Gilberto Gil, Caetano Veloso i David Byrne, upotpuniti ionako bogat program ovogodišnjeg trećeg po redu festivala SuperUho, kojem je od ove godine pokrovitelj Općina Primošten.
Ulaznice po cijeni od 220 kn mogu se kupiti do 18.06. nakon čega će im cijena biti 250 kn. Ulaznica za kamp smješten u gustoj borovoj šumi neposredno uz predivno primoštensko more do istog će se datuma moći kupiti za 120 kn, a nakon 18.06. koštat će 150 kn.

Ulaznice se mogu kupiti na sljedećim prodajnim mjestima:
Azimut (Obala palih omladinaca 2), Šibenik
Dallas Music Shop (Splitska 2), Rijeka
Dirty Old Shop (Tratinska 18), Zagreb
Rockmark (Berislavićeva 13), Zagreb
Ulaznice je moguće kupiti i preko internet servisa navedenih dućana:
Dirty Old Shop – http://www.dirtyoldempire.com/shop/karte.html
Rockmark – http://www.rockmark.hr/kategorija/460/ulaznice

 

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI