Neovisni novinarski portal
28.2.2021.
POLITIKA
Dan Šibensko-kninske županije: Oni koji zagovaraju ukidanje županija su kvazi političari

Dan Šibensko-kninske županije:
Oni koji zagovaraju ukidanje županija su kvazi političari

laureati

Ovogodišnji laureati Šibensko-kninske županije/Foto:J.Krnić

Dan Šibensko-kninske županije obilježen je svečanom sjednicom Županijske skupštine, u šibenskom kazalištu, na kojoj su uručene nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima i udrugama. Nagradu za životno djelo u umjetničkom i kulturnom promicanju Šibensko-kninske županije dobio je glumac Špiro Guberina.

Svečana sjednica, za 23. rođendan Šibensko-kninske županije obilježena je porukama u kojima su svi govornici ponavljali isto: “županije moraju ostati”.
Čestitajući Dan županije svim njenim žiteljima, predsjednik Županijske skupštine Nediljko Dujić, izrazio je uvjerenje kako će, unatoč aktualnim pričama o preustroju i mogućem ukidanju županija, Šibensko-kninska opstati.
IMG_7647

Predsjednik Županijske skupštine Nediljko Dujić/Foto:J.Krnić

Nediljko Dujić:Mi radimo oni pričaju uprazno

– Prije godinu dana s ovog istog mjesta pozvao sam sve odgovorne u državi da se prestanu baviti politikanstvom i pitanjem trebaju li nam županije, gradovi i općine. Od tada se ništa bitno nije promijenilo. Mi radimo svoj posao, a oni uprazno pričaju. Pričaju priču koja ne doprinosi boljitku građana. Zato i ove godine, još jedan put, sve odgovorne pozivam kanimo se praznih priča. Uhvatimo se programa – poručio je Dujić.
Istaknuo je i kako je kroz povijest Šibenik uvijek bio centar regije, a one koji zagovaraju ukidanje pojedinih županija, nazvao je kvazi političarima.
– Naši preci prije 950 godina su znali da Šibenik može i treba biti centar određene regije. I kroz povijest, nisam povjesničar, ali sam nešto pročitao, Šibenik je uvijek imao svoje mjesto i svoju ulogu na ovom prostoru. Nije moguće da određeni kvazi političari, u tko zna čijem interesu, rade neki novi preustroj Hrvatske bez kvalitetne rasprave i argumenata – kazao je Dujić te dodao kako on vjeruje u Hrvatsku koja je podijeljena na županije, gradove i općine.

IMG_7658

Goran Pauk: Županije su nositelji regionalnog razvoja

Šibensko-kninski župan Goran Pauk branio je županiju navodeći niz projekata na kojima je županijska uprava radila u proteklih godinu dana na području turizma, gospodarstva, poljoprivrede, školstva, zdravstva, socijalne politike, zaštite kulturnih krajolika i kulturno-spomeničke baštine.
Rad županijske uprave u proteklih godinu dana, kako je naglasio Pauk, pratile su dvije važne činjenice: proračunska stabilnost i kontinuitet ulaganja u projekte koji su ocijenjeni kao prioritetni.
-Nadam se kako će oni koji trebaju donijeti odluke, a te odluke će velikim dijelom biti političke, sačuvati ove naše županije u ovakvom obliku i broju. Prirodne su, povijesne i geografske cjeline koje građani podržavaju. One su nositelji regionalnog razvoja – istaknuo je Pauk.
Saborska zastupnica Josipa Rimac, koja je bila izaslanica predsjednika Sabora Željka Reinera, istaknula je kako je njena obveza kao zastupnice, zagovarati razvoj svih područja Hrvatske.
– Teško bi nam svima palo kada bi se promijenilo ime naše županije. Obećavam vam, i mogu reći da je to poruka i predsjednika Sabora i prvog potpredsjednika Vlade, da će se i dalje zvati Šibensko-kninska…Zadarska, Splitsko-dalmatinska… i sve redom 20 županija, jer takav je ustroj imao svoj povijesni, teritorijalni i politički razlog. Županije ćemo braniti, ali svojim radom, zajedništvom i projektima – istaknula je Rimac.

Ante Sanader: Splićani ne žele upravljati Šibenčanima

U ime predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, čestitke županiji i svim njenim žiteljima za 23. rođendan prenio je  saborski zastupnik (i bivši Splitsko-dalmatinski župan) Ante Sanader, čiji je govor pozdravljen  s najvećim pljeskom i to zbog izjave “kako Split ne želi upravljati Šibenikom”.
– Ja mogu reći Šibenčanima da Splićani i Splitsko-dalmatinska županija ne bi željeli upravljati Šibensko-kninskom županijom, a niti jednom drugom županijom. Mislim da vi najbolje možete upravljati svojom županijom – istaknuo je Sanader.
Šibenski biskup  Ante Ivas , uz čestitke svim žiteljima u povodom Dana županije, istaknuo je kako su najveća vrijednost županije njeni ljudi.
-Županija to su ljudi, najveća dragocjenost ove zemlje su ljudi. Županiju čine materijalna dobra, prirodne ljepote, ali i duhovna dobra i duhovne ljepote – kazao je biskup Ivas koji je Šibensko-kninsku županiju usporedio s brodom kojemu je jarbol rijeka Krka, a jedro Dinara.
– Koliko je tu vjetrova puhalo, koliki su htjeli slomiti našu lađu. Ali ona je još tu – istaknuo je biskup Ivas.
IMG_7721

Grb županije dobila je Udruga Sveti Bartolomej ,Knin

Županijski laureati – dobitnici nagrada i priznanja

Svečana sjednica Županijske skupštine završena je dodjelom nagrada i priznanja ovogodišnjim laureatima županije. Nagradu  županije za životno djelo u  umjetničkom i kulturnom promicanju Šibensko-kninske županije dobi je glumac Špiro Guberina koji danas nije bio na svečanosti.
Nagradu Šibensko-kninske županije dobio je i novinar Ivo Mikuličin, zbog doprinosa u novinarstvu, a posebno u području glazbe te posthumno Mihovil Grabić, zbog zasluga za dugogodišnji dobrovoljni rad u DVD-u Drniš i na prostoru Šibensko-kninske županije.
Grb Šibensko-kninske županije dodijeljen je  Udruzi  Sveti Bartolomej Knin, zbog iznimnog doprinosa u pružanju pomoći djeci, mladima i odraslim osobama s invaliditetom i smetnjama u razvoju. Dobitnici županijskog grba su i Malonogometni klub Crnica, Hrvatski planinarski klub Sveti Mihovil , muška klapa ‘Zvono’ iz Kistanja i KK DOŠK-Drniš.
Plaketu Šibensko-kninske županije dobili su  Studentski zbor Veleučilišta u Šibeniku, Vodička glazba, Vedranko Šikić-Balara  KUD ‘Zora’ iz Betine te Vuga Marin zbog poticanja osnivanja folklornih udruga, te doprinosa u očuvanju tradicijske kulture i običaja županije.
U povodu obilježavanja 17. svibnja – Dana Šibensko-kninske županije, izaslanstvo Županije, položilo je jutros vijence i zapalilo svijeće u spomen  na sve koji su živote dali za domovinu Hrvatsku, kod Središnjeg križa na gradskom groblju Kvanj.
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI