Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
POLITIKA / UKRATKO
CRO Demoskop: Predsjednici raste popularnost, premijeru opada

CRO Demoskop:
Predsjednici raste popularnost, premijeru opada

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama ‘CRO Demoskop’ pokazuje nastavak trenda pada izborne podrške Mostu uz istovremeni rast Živog zida, te gotovo izjednačenost HDZ-a i SDP-a na vrhu ljestvice stranačkih preferencija.

Karamarko-Kolinda-Orešković-Petrov

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom svibnja, na ljestvici samostalnih političkih stranaka vrh pripada HDZ-u s izborom od 29,5%, a SDP je drugi s 29,2%. Na treće se mjesto, a nakon osam mjeseci, vratio Živi zid koji je s izborom od 7,3 posto pretekao Most koji je sada na četvrtom mjestu s izborom od 5,7 posto. Tako je Most najveći postizborni gubitnik a Živi zid dobitinik.

Kad je riječ o dobitnicima u ovu bi se skupinu mogle svrstati još četiri stranke: HNS (3,1 posto), HSS (2,8 posto), Stranka BM 365 (1,6 posto) i HSLS (1,3 posto).

Na vrhu ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara nalazi se hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović s izborom od 20,7 posto. Aktualni premijer Tihomir Orešković je na drugom mjestu s izborom od 12,5 posto. Aktualnom premijeru za vrat puše njegov prethodnik Zoran Milanović koji je s izborom od 12,3 posto na trećem mjestu. Ivan Sinčić je četvrti s izborom od 6,7 posto. Slijede Josip Leko s izborom od 3,8 posto i Tonino Picula s 3,3 posto.

Vrh ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara uvjerljivo i već poprilično dugo drže dva lidera vodećih hrvatskih političkih stranaka: Tomislav Karamarko (34,3%) i Zoran Milanović (26,4%).

Svi političari, kao zasebna kategorija odgovora, i ovaj su mjesec bili vrlo čest izbor za najnegativnije hrvatske političare (10,7%), a na četvrtom je mjestu Božo Petrov s izborom od 3,1 posto.

 

Tags:

VEZANE VIJESTI