Neovisni novinarski portal
1.3.2021.
POLITIKA
Crni dani “crnog Marka”: Karamarkovo ljuljanje na Mostu…

Crni dani “crnog Marka”:
Karamarkovo ljuljanje na Mostu…

Tomislav Karamarko - 26. obljetnica HDZ-a u Šibeniku (Foto H. Pavić)  (15)Teški su ovo dani u životu Tomislava Karamarka, šefa HDZ-a i prvog potpredsjednika Vlade. Most mu pomalo otkazuje “suradnju”, Božo Petrov, navodno, ga poziva na đentlmenski uzmak i daje mu rok do petka da se dobrovoljno povuče. A onda će Vlada svojom sve omiljenijom metodom  – telefonskom sjednicom, odlučiti o SDP-ovoj inicijativi za glasanje o (ne)povjerenju prvom potpredsjedniku.  Sinjski “bombarder”, Mostov Miro Bulj sasvim je nedvosmisleno poručio da će bez grižnje savjesti glasati za opoziv jer po njemu Tomislav Karamarko više ne može biti potpredsjednik Vlade.  S nacionalnim interesima, kaže, nema pogađanja. Njegova kolegica Ružica Vukovac izjavila je da većina zastupnika Mosta namjerava glasati za opoziv. I tako, o(p)stao ili ne na poziciji drugog čovjeka u Vladi, Karamarka je već sada došla glave ” Konzultantica”.

Poslovni aranžman tvrtke Drimia, čija je vlasnica Ana Šarić Karamarko , s bivšim članom uprave Ine, a danas lobistom MOL-a Jozom Petrovićem,  Karamarkovim dugogodišnjim prijateljem, mogao bi prvog potpredsjednika Vlade  stajati političke karijere. Neki već sada drže da je Karamarko “politički mrtvac”. Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa uskoro će i službeno dati ocjenu o tome je li se Karamarko preko Drimie i Joze Petrovića našao u opasnom sukobu interesa kojim je izravno ugrožavao i nacionalne interese. Do tada, izgleda, Tomica je u “ilegali”. Danas nije došao ni na sjednicu Vlade. Pravdaju ga ranije dogovorenim obavezama. Obiteljskim, reklo bi se. Rođendan mu je. A gdje ćeš naći bolje utjehe nego u krilu obitelji. Pa se i Tomek na ovaj slavljenički dan sklonio kod kuće. Prima čestitke. Zahvaljuje svima. To ga još jednom uvjerava, piše na FB-u, ” da se rad i predanost uvijek isplate”. Bogme mu se isplatila. Posebno predanost…  Njegova mala, slatka Kate, objavljuje nam preko društvenih mreža, baš danas je propuzala. I to mu liječi ranjenu dušu. Više od bilo čega.
U HDZ-u, prenose dramatično mediji, strah i panika. Od glasanja u Saboru. Od možebitnog pada njihova šefa. Jer, nema ni Vlade bez Karamarka, drže “zajedničari”. Navodno, panično kombiniraju kako sastaviti novu većinu. Njihov ministar prometa Oleg Butković nema nikakva saznanja da je sve više Mostovaca za opoziv Karamarka. Ne vidi smisla u tome. Jer to vodi u nove izbore. To je za ovaj narod preskupa “igračka”, a opet bi pobijedio HDZ-a, nimalo uvjerljivo poručuje Butković.
Traže se izlazne strategije iz nastale pat-pozicije. Ponuda Bože Petrova da se Karamarko sam povuče, nije opcija. To degradira i njega i stranku. Pače, pobjedničku stranku, kako to u HDZ-u vole isticati zbog svojih 59 osvojenih mandata s Domoljubnom koalicijom, koliko je i SDP-ova koalicija osigurala zajedno s IDS-om. Pa sad ti vidi, ima li tu uopće pobjednika. Kad bi ga bilo, danas Tomica ne bi strahovao kod kuće od  političkih “debitanata”. Jer, sruše li ga, to bi zbilja mogao biti njegov politički kraj. Ili se Karamarko zapravo više pribojava stava i prosudbe HDZ-a, koji zasad o “Konzultantici” nisu puno rekli, niti su se od podrške svome destabiliziranom šefu pretrgli. Što čekaju?
Je li možda Milijan Vaso Brkić, glavni tajnik stranke, anticipirao ovu situaciju kad je odjednom odlučio povući kandidaturu za potpredsjednika i prednost dao nominaciji za Karamarkovog zamjenika , kao jedini kandidat za tu funkciju? S pozicije zamjenika u svakom trenutku može preuzeti stranku zatreba li. A moglo bi trebati, jer ako ovu krizu Karamarko i “preživi”, njegov je autoritet i u stranci i u Vladi trajno poljuljan. Takav više neće biti na korist ni Vladi, a bogme ni HDZ-u.  Ionako nije profil samouvjerenog i autoritativnog političara. Nakon kompromitirajućeg “šurovanja” s MOL-ovim lobistom, i eksperimenta s nekompetentnom , bezidejnom Vladom koja se u šest mjeseci nije uspjela potpuno ni ekipirati, ali je zato uspješno razarala sve što se dalo razoriti i zaustavljala sve promjene i reforme koje su se mogle i morale provesti, Karamarko može jedino priznati da je za prvog potpredsjednika Vlade, nekmoli premijera, apsolutno potkapacitiran. Glasali  Mostovci za opoziv ili ne, presložila se većina u Saboru ili ne, jedno je sasvim jasno : Nema sreće s Karamarkom , čak ni HDZ-u!

 

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI