Neovisni novinarski portal
19.9.2021.
IZDVOJENO / POLITIKA
Boris Jokić: Ministru Šustaru dajemo rok do srijede ili odstupamo

Boris Jokić:
Ministru Šustaru dajemo rok do srijede ili odstupamo

Boris Jokic Nu2

Boris Jokić/Foto:HRT

Voditelj stručne radne skupine za provedbu cjelovite kurikularne reforme Boris Jokić danas je najavio kako su članovi skupine spremni odstupiti, ako se resorni ministar do srijede 25. svibnja ne očituje o provođenju reforme. Od ministra znanosti, obrazovanja i sporta Predraga Šustara očekuje konkretne odgovore o tome kako će se i kada kurikularna reforma provesti.

– Spremni smo odstupiti s našeg mjesta, ali uvažavajući važnost onoga što radimo i da to dira svako dijete i svakog roditelja i uvažavajući činjenicu da je to važno za budućnost zemlje, jednako kao i smanjivanje javnog duga, spremni smo dati rok ministru Šustaru do srijede u 10 sati da se očituje o reformi. Treba jasno reći ide li se u ovu reformu ili ne. Ima li Republika Hrvatska novaca za ovu reformu ili ne – istaknuo je Jokić.
Jokić od ministra obrazovanja očekuje i da odbaci zaključke saborskog Odbora za znanost koji predlaže da se ekspertna skupina proširi s desetoro novih članova s različitih područja.
– Zaključci saborskog odbora pokazuju potpuno nepoznavanje procesa cjelovite kurikularne reforme -rekao je Jokić dodajući kako su zaključci u potpunoj suprotnosti s odlukama Vlade i resornog ministra koji su dali potporu načinu provedbe kurikularne reforme.
– Ovoj zemlji nisu potrebne nadskupine i cenzori koji bi nas vratili u neka tamna, daleka vremena i ovakvi elementi ukazuju, ako baš hoćete, na ostavštinu bivšeg komunističkog sustava u nekom obliku odlučivanja i na to jednostavno ne možemo pristati. Na dijalog smo spremni, želimo dijalog, ali na političke pritiske, politikanstvo, jednostavno ne možemo pristati – rekao je Jokić.
Rečenica: ‘Dajemo načelnu podršku kurikularnoj reformi’ koja je došla od raznih političkih subjekata ne znači ništa, ako ta podrška nije stvarna, istaknuo je Jokić na konferenciji za novinare.
– Podršku ovoj reformi su dali Predsjednica, Tomislav Karmarko i brojni ministri i očekujem da se ona materijalizira i da se reforma ne dovodi više nikad u sumnju – istaknuo je Jokić.
Nitko iz ekspertnog tima ne želi odstupiti, dodao je Jokić, ali u sadašnjim uvjetima ne mogu nastaviti raditi. Naime dio suradnika koji rade na kurikularnoj reformi mjesecima nisu dobili honorar niti nadoknadu putnih troškova, a dio njih čak nema niti ugovor, naveo je Jokić.
Nema prostora za neodlučnost jer je cjelovita kurikularna reforma nacionalni projekt koji mora biti iznad politike i politikanstva i u kojem glavnu riječ treba imati struka, zaključio je Jokić.
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI