Neovisni novinarski portal
16.6.2021.
SCENA
ABOP: Svi oblici i nijanse organskog ritma

ABOP:
Svi oblici i nijanse organskog ritma

Uoči koncerta u šibenskom Azimutu preslušali smo prvi album zagrebačke klupske atrakcije.

abop

Izgleda da je prošlo vrijeme kada su žanrovske granice u glazbi bile izlivene u betonu. Tehnologija, globalizacija, digitalizacija ili tko zna koji redovni alibi za promjene, utjecali su na glazbu možda više nego na išta drugo. Što se pokazalo kao dobra stvar. Valjda.
U međuvremenu, kako u svemu, tako se i u glazbi počeo najviše cijeniti “organski” pristup poslu. S tim da, u ovom slučaju, nikakvi TTIP ili Codex Alimantarius nisu bili prepreka. Sve što je potrebno jest uzeti instrumente u svoje ruke i odsvirati nešto za što se do jučer mislilo da je nemoguće bez 99-postotne pomoći mašine. Tako za, recimo, Elemental volimo reći da sviraju “organski hip-hop”, dok ćemo za ABOP tvrditi, a o njima se ovdje radi, da organski pristupaju elektronskoj muzici. Nije ni čudno stoga, upravo smo to shvatili, da i jedni i drugi dijele istog menadžera.
ABOP iliti After je bolji od partyja zagrebački je bend kojeg čine glazbenici koje dosad nismo ni približno povezivali s elektronikom. Otrgnuli su se od Pipsa, Mayalesa, Elementala, Pridjeva i sličnih te stvorili, u početku samo iz gušta, audio-vizualnu klupsku atrakciju. ABOP je proteklog mjeseca, nakon pet godina isključivo koncertnog postojanja, objavio prvi album. EP “ABOP”, objavljen na vinilu, donosi četiri pjesme (“Blue Thunder”, “Fifty Sixty”, “Silent Outdoor Meeting” i “Hit 40”), koje su poprilično vjerno dočarale live atmosferu koja je ABOP-u i izgradila zavidnu reputaciju.

Ovakvi proizvodi su dušu dali za traženje detalja, pa će vrijedni kopač pronaći i natruhe duba, ravea, acid housea i psihodelije, no za konačni cilj, a to je rasplesana publika, to je najmanje bitno. U ABOP-u oružje ukrštavaju dva bubnja, bas, synth, sampleovi i mikseta, glasa nema, refrena nema, razrađenih strofa nema. Ritam je bitan, a on je isporučen u svim oblicima i nijansama.
EP “ABOP” samo je dokaz postojanja benda, njihova snaga je na pozornici, a prva iduća mogućnost provjere je u šibenskom Azimutu, u petak, 20. svibnja. Dolazi ih ukupno osam, što znači da se spremaju i videoprojekcije. Doživljaj će, vjerujemo, biti potpun.

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI