Neovisni novinarski portal
18.6.2021.
KULTURA
Supertoon - konferencija za novinare - Petar Trebotic i Slave Lukarov (Foto H. Pavic)

6. Supertoon međunarodni festival animacije u Šibeniku – 120 filmova za najzahtjevniju i najzahvalniju publiku

Supertoon - konferencija za novinare - Petar Trebotic i Slave Lukarov (Foto H. Pavic)
Supertoon - konferencija za novinare - Petar Trebotic i Slave Lukarov (Foto H. Pavic)

Supertoon – konferencija za novinare – Petar Trebotic i Slave Lukarov (Foto H. Pavic)

Petar Trebotić i Slave Lukarov najavili su danas 6. izdanje SUPERTOON međunarodnog festivala animacije u trajanju od šest dana, koji će se održati u Šibeniku od 24. do 29. srpnja 2016.

– Najveća novost na ovogodišnjem izdanju festivala su nove lokacije i potpuno stapanje festivala sa starim gradom.  Uz postojeće izuzetno dobro prihvaćeno kino na Gorici program će se po prvi puta izvoditi na još jednom gradskom trgu, maloj loži, gdje će biti prikazane kategorije kratkog, glazbenog i namjenskog igranog filma – najavio je s današnje konferencije za novinare Lukarov.

Festival ove godine po prvi put nakon napokon ima festivalski centar u Galeriji Matija (Studio galerije sv.Krševan) koji će biti mjesto susreta svih posjetitelja i autora,  ali i mjesto učenja, razmjene ideja i događanja bogatog popratnog programa. Osim navedenih, ostale lokacije u kojima će se izvoditi neki od programa su već dobro poznate: Gradska vijećnica, Galerija sv. Krševana, Muzej Grada Šibenika, Gradska knjižnica, Press centar HND-a i kazalište.
Na ovogodišnji Supertoon prijavilo se 940 filmova autora iz dvadeset zemalja svijeta, od kojih će u četiri kategorije (kratka, dječja, AMV i namjenska) biti prikazan izbor od 120 najboljih.

– Još jedna zanimljiva forma koja će biti prikazana su i animirani stihovi. Koliko god da se  animacija sve više koristi u glazbenom svijetu ipak ima klasično snimljenih videospotova koje su fanovi obradili te iskoristili kao podlogu na koje su dodali animirane stihove. Što je veći i popularniji glazbenik, to više takvih videa ima,  a mi ćemo vam, prikazati samo najbolje – rekao je Trebotić.

Ono što želimo potvrditi je nešto na čemu sustavno radi su djeca, te su radionice za djecu i mlade poslovično najposjećeniji programi festivala. – Od ove godine mi ćemo organizirati dvije. Djeca, za koju smo sigurni da neće biti dovoljno stolica te koju vodi već svima poznati voditelj Marko Zdravković i radionica VJinga za mlade na koju su pozvani studenti s regionalnih i međunarodnih festivala. Upravo je ta radionica dovela do suradnje koju je SUPERTOON ostvario sa Šibenskom udrugom PARK.  S obzirom da na dan zatvaranja festivala počinje glazbeni festival Regius te da se otvorila mogućnost suradnje polaznici naše radionice će svoje radove moći prezentirati netom nakon završetka radionice, na samom otvaranju Regiusa na glavnoj pozornici – kaže Trebotić.

 

Supertoon festival animacije zbog tradicije Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku u Šibeniku ima najzahvalniju publiku, ali ona je iz istog razloga i najzahtjevnija, pa organizatori festivala i autori i ove godine daju sve od sebe kako je ne bi razočarali. Ne bi uspjeli bez volontera, pa su Trebotić i Lukarov danas pozvali sve zainteresirane da im se jave na e-mail volunteering@supertoonfestival.com.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI