Neovisni novinarski portal
27.1.2021.
KOMENTARI / POLITIKA
ARhivska fotografija: Vesna Pusić u zaleđu Šibenika (FOTO TRIS/H. Pavić)

Zastupnički “ćorićizam” premijeru unatoč:
Prije bi digao ruku na sebe nego za Vesnu Pusić!

ARhivska fotografija: Vesna Pusić u zaleđu Šibenika (FOTO TRIS/H. Pavić)
ARhivska fotografija: Vesna Pusić u zaleđu Šibenika (FOTO TRIS/H. Pavić)

Arhivska fotografija: Vesna Pusić u zaleđu Šibenika (FOTO TRIS/H. Pavić)

Hrvatska je doista talentirana za samoblamažu. Za to se uvijek lako nađe povoda. Imamo živopisnu političku scenu. Gotovo felinijevsku. Tu cirkusa nikad ne manjka. Evo, sada su se marginalni politički likovi, potaknuti osebujnim Perom Ćorićem, zastupnikom HSP AS, odlučili mobilizirati na demontiranju kandidature Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a. Kampanju najavljuju voditi interno i eksterno. Krenuli su prikupljati potpise zastupnika protiv kandidature Pusićeve. Unatoč , ili baš zato što joj je predsjednik Vlade Tihomir Orešković javno dao punu podršku. Gdje toga ima?!

Orešković: Vlada u potpunosti podržava kandidaturu V.Pusić!

Recimo da ne znamo što o tome misli Tomislav Karamarko, prvi potpredsjednik Vlade, ali znamo što misli premijer. A kad govori premijer, to je stav Vlade. Osim ukoliko se izrijekom ne distancira osobnim mišljenjem. Orešković to u ovom slučaju nije učinio. Prema tome, hrvatska Vlada apsolutno podupire Vesnu Pusić u utrci za ovu prestižnu poziciju. Ma koliko Karamarko šutio o tome… A otkako je premijer Vesnu Pusić javno podržao, Karamarko je zanijemio.
Nasuprot njemu, međutim, žestoko je zagrmio rečeni “pravaš” Čorić. S predsjednikom Vlade nimalo se ne slaže njegov HSP AS, koalicijski partner Karamarkovog HDZ-a. Oni su zgroženi potporom premijera Oreškovića, i protivno njegovom javno deklariranom stavu najavljuju kako će učiniti sve da bi Pusićevoj na “Ban Ki-moonovom putu” maksimalno naštetili. Pero Ćorić veli da “starčevićanci” Vesnu Pusić ne bi predložili ni u kućni savjet, kamoli za glavnu tajnicu UN-a. – Osobno nisam suicidalan- povjerio nam se Ćorić- ali prije bih digao ruku na sebe nego za Pusićevu.
Kako dramatično! Jer, kad HSP AS prijeti, svi se tresu. Njihova uloga u vladajućoj koaliciji, goropadnom potpredsjedniku Sabora Ivanu Tepešu unatoč,  zbilja je presudna. Ako ostanu na ovom nepomirljivom stajalištu, ništa od međunarodne diplomatske karijere Vesne Pusić…
Ne samo da “starčevićanci” ne podupiru njezinu kandidaturu, oni je s gnušanjem odbacuju jer, kako poručuju u svome priopćenju, “osoba koja je tijekom rasprave u Saboru 2001. izjavila da je hrvatska vlast vodila agresorski rat u BiH, ne zaslužuje našu potporu niti za predsjednicu kućnog savjeta, a kamoli za ovako važnu i značajnu dužnost”. Pa u duhu takvog stajališta glavni tajnik stranke, po svom moralnom i političkom kredibilitetu besumnje mjera stvari u Hrvata, bez imalo krzmanja javno poručuje kako će njegovi “pravaši” učiniti “sve kako bi joj naštetili, kao što ona dugo nanosi štetu Hrvatskoj”.

 

Ćorić: HSP AS ne bi Pusićevu podržao ni za kućni savjetćorić

A to nije sve. Jer, najavili su i uputiti pismo stalnim članicama Vijeća sigurnosti kako bi ih upozorili na njezinu nelegitimnost i diskreditirali njezinu kandidaturu. Ukratko, cilj je potpuno kompromitirati kandidatkinju vlastite zemlje, ma koliko time kompromitirali i svoju zemlju. U osporavanju kandidature Vesne Pusić, tvrdi notorni Čorić, nisu u HSP AS usamljeni, a to će dokazati i potpisima nemalog broja članova Domoljubne koalicije koji s njima dijele jednaki animozitet spram bivše potpredsjednice Milanovićeve vlade. Navodno ih je dvadesetak. Kampanja je, dakle, krenula. U klasičnom hrvatskom stilu. Za Hrvate nema neprijatelja do “hrvatskog neprijatelja”.
Mnoge perjanice Karamarkovih “domoljuba” poput splitskog psihijatra Gorana Dodiga, zastupnika moćne “demokršćanske” stranke s bar pet-šest glasova birača, čvrsto stoje iza kampanje dezavuiranja zasad jedine hrvatske pretendentice za ovo mjesto u UN-u. A bit će tu i ponešto “mostaša”, kalibra Mira Bulja…
Ljudi zovu sa svih strana, veli Ćorić, ne može se braniti od njihova pritiska. Svi imaju samo jedan naum: osporiti kandidaturu Pusićeve jer niti je prava Hrvatica, a niti djeluje s “hrvatskih” pozicija, a uza sve nema legitimitet jer je njezinu kandidaturu istakla bivša vlada Zorana Milanovića i to u trenutku kada je bila “tehnička”, u interregnumu između odlaska jedne i dolaska druge vlade .

Karamarkova šutnja

Ali, što će s premijerovom podrškom kandidaturi Pusićeve? Zar će zajedno s njom rušiti i Tihomira Oreškovića? Ili će Ćorić i skupina istomišljenika ipak uskoro zašutjeti baš kako je prije njih, unatoč izjavi da Vesna Pusić nije njihov izbor, da će oni imati svoga kandidata, iznenada ušutio i Karamarko… Zbilja, što o tome misli šef HDZ-a? Zašto šuti?
Vesna Pusić jedna je od šest kandidiranih, uglavnom iz jugoistočne Europe ( s izuzetkom jedne Novozelanđanke i jednog Portugalca), a Općoj skupštini UN-a predstavila se svojom kandidaturom u srijedu, što za hrvatsku javnu televiziju nije bilo posebno zanimljivo štivo, vjerojatno iz istih razloga kakvi su i Ćorićevi.  HTV je danas strukturiran upravo po mjeri takvih, radikalnih pojava u hrvatskoj politici koje im egzaltirano plješću, čemu smo svjedočili ovih dana i u Saboru, jer je HTV napokon, kako reče jedan od njih, postala prava hrvatska televizija kakva je oduvijek trebala biti.
I sada imamo novi hrvatski paradoks na djelu: premijer, zastupajući Vladu kojoj stoji na čelu kao njezin prvi ministar, javno daje podršku kandidatkinji Vesni Pusić za mjesto glavnog tajnika UN-a. Prvi potpredsjednik Vlade, šef HDZ-a i lider Domoljubne koalicije Tomislav Karamarko se više o tome ne oglašava, što znači da je s “viših razina” discipliniran. Ministar vanjskih poslova Miro Kovač poručuje kandidatkinji da se, ako to želi i ostati, zamisli i prestane napadati ( valjda Hrvatsku).  A ćorići i buljevi pljuckaju i pucaju – ćorcima. Zbilja živahna i sinkronizirana družba na vlasti. K’o rogovi u vreći. Iz nje bi odavno ispali i bez prijepora oko Vesne Pusić da nije slasti u vlasti.

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI