Neovisni novinarski portal
23.9.2023.
POLITIKA
‘Za satiru spremni’: HRT otkazao javljanje sa skupa, prijenos na N1

‘Za satiru spremni’:
HRT otkazao javljanje sa skupa, prijenos na N1

U organizaciji inicijative ‘Za satiru spremni’ danas, 1. travnja, od 18 sati na zagrebačkom Zrinjevcu, održat će veliki skup u za slobodu satire, humora i umjetničkog izražavanja.

Za satiru spremni

HRT je u zadnji tren otkazao planirano javljanje sa skupa ‘Za satiru spremni’, koji će biti održan danas, 1. tranjva, s početkom u 18 sati. Prema riječima Jelene Berković, izvršne direktorice GONG-a, koja je u ime civilne Platforme 112 zadužena za komunikaciju s medijima, postojao je dogovor s HRT-om za slanje ekipe iz emisije ‘Hrvatska uživo’.
– Maloprije nam je iz iste emisije javljeno da od svega neće biti ništa, i to bez meni smislenog obrazloženja – rekla je Berković za Večernji list.
S HRT-a su odgovorili da javljanje za ‘Hrvatsku uživo’ nije ni bilo planirano, a nadnadno su javili da će na teren ipak poslati reportere koji će raditi priloge za večernje informativne emisije. Izravni prijenos moći će se pratiti na N1 televiziji od 18.30 sati.
„Pozivamo sve građane i građanke koji su spremni stati u obranu slobode govora i političke satire kao dosega slobodnog demokratskog društva da nam se pridruže i da uz mnogo politički nekorektnog humora proslavimo ‘Aprililili, praznik smijeha, i pošaljemo jasnu poruku da smo svi za satiru spremni“, navode u svom pozivu organizatori ovog događaja: organizacije civilnog društva udružene u Platformu 112, udruga Domino i Hrvatsko novinarsko društvo te hrvatski satiričari. Organizatori ističu da je ova inicijativa nastala povodom sustavnih napada na slobodu izražavanja u javnom prostoru i pokušaja javne stigmatizacije satire kao takve što je kulminiralo cenzurom ‘Montiranog procesa’ na HTV-u.
Program na Zrinjevcu, koji počinje u 18 sati, vodit će stand up komičar Ivan Šarić uz podršku satiričara: News Bar, Sprdex, Nik Titanik, Ja Zmaj, Siniša Mareković, Di su pare?, Ćaća se vrača, te sudjelovanje brojnih glazbenika i umjetnika.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI