Neovisni novinarski portal
18.6.2021.
GOSPODARSTVO / POLITIKA
U Skradinu otvoren 8. sajam agroturizma: Decentralizacija počinje s pršutom i sirom

U Skradinu otvoren 8. sajam agroturizma:
Decentralizacija počinje s pršutom i sirom

Šator 8. sajma agroturizma u Skradinu (Foto: Tris/H. Pavić)

Šator 8. sajma agroturizma u Skradinu (Foto: Tris/H. Pavić)

U organizaciji Šibensko-kninske županije u Skradinu otvoren je 8. sajam agroturizma Šibensko-kninske županije, gdje svoje proizvode tisućama posjetiteljima tijekom subote i nedjelje nudi više od 170 izlagača iz cijele Hrvatske.

U ime predsjednika Hrvatskog sabora Željka Rainera i potpredsjednika Vlade RH Tomislava Karamarka sajam je otvorila saborska zastupnica Josipa Rimac, koja je naglasila važnost i ulogu jedinica lokalne i regionalne samouprave u gospodarskom i ukupnom razvoju Republike Hrvatske.

Sajam je u ime Željka Rainera i Tomislava Karamarka otvorila saborska zastupnica Josipa Rimac (Foto: Tris/H. Pavić)

Sajam je u ime Željka Rainera i Tomislava Karamarka otvorila saborska zastupnica Josipa Rimac (Foto: Tris/H. Pavić)

– Ovaj sajam je slika aktivnosti hrvatskih županija, gradova i općina.  Svake godine imamo novu županiju – partnera, kako iz Hrvatske tako i iz susjedne BiH, i ovo je upravo mjesto i način kako se razmijenjuju dobra i proizvodi, kako iz unutrašnjosti, tako i iz obalnog dijela prelijepe nam Republike Hrvatske. Ovo je način kako će se decentralizirati Hrvatska, ovo je način regionalnog, ali ravnomjernog razvoja Hrvatske, jer upravo naš Jadran i naša obala trebaju biti ti koji će pružiti priliku svakom proizvođaču iz unutrašnjojsti, bez obzira bio on i Slavonije, iz Zagorja, pa čak i Dalmatinske zagore koja je na vratima same Dalmacije, da svoje proizvode i svoj mukotrpni rad mogu plasirati i što kvalitetnije prodati, odnosno da od toga mogu živjeti – rekla je Josipa Rimac otvarajući sajam.8. sajam agroturizma - Skradin 2016. (Foto H. Pavic) (16)

Pozvala je na decentralizaciju Hrvatske, a dok do nje ne dođe, na izdašnije financiranje županija, općina i gradova iz centralne državne kase.

– Vjerujem da će ovdje nazočni pomoćnici ministara i zamjenici ministra prenijeti ovu sliku iz Skradina i Šibensko-kninske županije, da ćemo dobiti još veći poticaj u resornim ministarstvima za ovakve sajmove i druge slične aktivnosti, jer Hrvatska je jaka onoliko koliko su jake njene općine, gradovi i županije. Vjerujemo da ćemo s ovom vladom doživjeti stvarnu decentralizaciju. Ja osobno, a vjerujem i većina zastupnika u Hrvatskom saboru, zalagat ćemo se za jačanje županija, gradova i općina – rekla je Rimac.

Svoje proizvode na sajmu nudu više od 170 proizvođača (KATALOG). Nude se vina, rakije, likeri, čajevi, med, pršut, panceta i ostali suhomesnati proizvodi, sirevi, pekarski proivodi, rukotvorine…, a hit ovogodišnjeg sajma svakako je poljički  soparnik. Novi hrvatski prehrambeni proizvod koji je dobio oznaku zaštićenog zemljopisnog podrijetla na razini EU-a u Skradinu mijese, nadijevaju i peku pred očima kupac, a popularan je toliko da izlagači jedva uspijevaju podmiriti želje posjetitelja.

Kako je danas prijepodne izgledao sajam u Skradinu pogledajte u fotogaleriji:

 [wzslider]

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI