Neovisni novinarski portal
18.6.2021.
KRONIKA 112 / POLITIKA
STOP POLICIJA - mirnodopski Zagreb danas (foto HINA/Lana Slivar Dominić)

Tortura dobrodošlice:
Hoće li sljedeći posjet nekog predsjednika zahtijevati iseljenje Zagrepčana iz Zagreba?

STOP POLICIJA - mirnodopski Zagreb danas (foto HINA/Lana Slivar Dominić)

STOP POLICIJA - mirnodopski Zagreb danas (foto HINA/Lana Slivar Dominić)
STOP POLICIJA – mirnodopski Zagreb danas (foto HINA/Lana Slivar Dominić)

– Naređuje se građanima Zagreba i okolice da 21. i 22. lipnja, kada će u službenom posjetu Republici Hrvatskoj boraviti predsjednik Republike Kiribati Taneti Maamau, napuste svoje domove i otputuju iz Zagreba u Irsku i Tursku. Građani koji stanuju i posjeduju nekretnine uz Aveniju Većeslava Holjevca te Ulicu Savezne Republike Njemačke dužni su o svom trošku porušiti zgrade, odnosno stambene i poslovne objekte zaključno do 20. lipnja, a radi sigurnosnih razloga. Prije odlaska iz Zagreba, svi su obvezni fizičkim zaprekama, varenjem, nabijanjem dasaka i sl. zatvoriti sve otvore na svojim kućama i stanovima, uključujući i dimnjake, podrume i garaže, te kućice za pse, krletke za ptice, svinjce i kokošinjce. Obvezni smjerovi odlaska iz Zagreba: Samobor-Beč-Bonn-Dublin i Slavonski Brod-Beograd-Gevgelija-Istambul… – kako je krenulo, ovako bi mogla glasiti neka zamišljena buduća obavijest iz MUP-a.

Inače, Taneti Maamau, predsjednik otočne državice Kiribati, odabran je metodom slučajnog odabira, a mogao je to biti i Kim Jong-un i njegova Demokratska Narodna Republika Koreja.
U svakom slučaju, premda se to u medijima baš ne može čuti, mnogi građani Zagreba su očajni i ljutiti zbog neviđenih mjera sigurnosti i drakonskih ograničenja kretanja vlastitim gradom, a sve zbog dvodnevnog posjeta Recepa Tayyipa Erdoğana, predsjednika Republike Turske.
Zavarivanje šahtova, navlačenje zavjesa, spuštanje roleta na stanovima, zabrana boravka u zonama posjeta… čemu sve to, pitaju se mnogi Zagrepčani, smatrajući to neposrednim ugrožavanjem slobode kretanja i uobičajenog življenja.
– Drage građevine ostanite u svojim rupama – zbijaju se gorke šale na društvenim mrežama.
No većini to nije smiješno, jer se ovdje radi o svojevrsnoj torturi dobrodošlice jednom čovjeku, pri kojoj Zagrepčani nisu dobrodošli u vlastitom gradu, kako se primjećuje.

Spusti rolete i živi u mraku

– Još prije deset dana su nam rekli da moramo cijeli dan držati spuštene rolete. Cijeli dan u mraku s djecom? Zašto? – kazao je stanar iz Lekeničke ulice u četvrti Borovje, gdje su građanima naložili spuštanje kapaka i roleta zbog posjeta turskog državnika tamnošnjoj džamiji.
Jedan od rijetkih javnih osoba koji je izrazio svoje stajalište o blokadi Zagreba radi posjeta turskog predsjednika je SDP-ovac Ranko Ostojić.
– Sutra vas molim kao pravi podanici kad bude prolazio Sulejman na svim zabranjenim rutama da kleknete i date počast kapitalu i domaćim slugama koje će prodat sve šta mogu. Poklonite se gušenju ljudskih prava, ukidanju slobode tiska, jer to i nas čeka. Pripremite se – objavio je Ostojić na svom Facebook profilu.
Je li takva opaska na mjestu prosudite sami – evo šokantno detaljne informacije o posebnom režimu življenja u Zagrebu od jučer do sutra, kada turski čelnik odlazi iz Hrvatske:
Prazan grad - čiji je Zagreb? (foto HINA/Lana Slivar Dominić)

Prazan grad – čiji je Zagreb? (foto HINA/Lana Slivar Dominić)

U utorak i srijedu, 26. i 27. travnja, u službenom posjetu Hrvatskoj boravit će turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pa će od ponedjeljka do srijede u večernjim satima na nekim prometnicama u Zagrebu i Velikoj Gorici biti posebna regulacija prometa.
Ograničenja se uglavnom odnose na prometnice od zračne luke “Franjo Tuđman” u Velikoj Gorici do središta Zagreba te pravce koji vode prema Uredu predsjednice Republike u ulici Pantovčak, u zoni Gradskog groblja Mirogoj, na području Gornjeg i Donjeg grada, u zoni Hrvatskog narodnog kazališta, hotela “Esplanade” i “Westin” te Islamskog centra Zagreb.
Policija stoga građanima preporučje da u utorak u poslijepodnevnim satima i u srijedu tijekom cijelog dana izbjegavaju dolazak vozilima u centar Zagreba, čim više koriste javni gradski prijevoz autobusima i tramvajima ZET-a te vlakovima HŽ-a, odlazak s posla u utorak obave do 15,30 sati, a u srijedu odlazak s posla planiraju između 16,15 i 17,30 sati.
“Molimo građane za razumijevanje radi posebne regulacije prometa, a osobito u vrijeme otežanog prometa uzrokovanog prolazom kolona s vozilima pod pratnjom. Apeliramo da se, kada je to god moguće, izbjegavaju prometnice koje će se koristiti za dolaske i odlaske kolona vozila pod pratnjom, odnosno da se striktno pridržava uputa i zapovijedi policijskih službenika”, poručila je policija.
ZABRANA PARKIRANJA
Od ponedjeljka 25. travnja od 20 sati, do srijede 27. travnja do 20 sati:
 1. na Aveniji Većeslava Holjevca, Ulici SR Njemačke i Islandskoj ulici,
 2. na i ispod Mosta slobode,
 3. na Hrvatske bratske zajednice – istočno parkiralište NSK-a,
 4. na Miramarskoj ulici od Ulice grada Vukovara do Mihanovićeve,
 5. na Ninskoj ulici i na Trgu Ante Starčevića,
 6. na Mihanovićevoj i Vodnikovoj ulici,
 7. na Savskoj cesti od Vodnikove do Kršnjavoga,
 8. na Rooseveltovom trgu,
 9. na zapadnoj strani Trga maršala Tita,
 10. na Frankopanskoj i Mesničkoj ulici.
Od ponedjeljka 25. travnja od 20 sati, do srijede 27. travnja do 22 sata, u svim ulicama Gornjeg grada od Ilirskog trga do Mesničke ulice, osim u Demetrovoj, Visokoj i Basaričekovoj ulici od Demetrove do kbr. 2.
Od ponedjeljka 25. travnja od 20 sati, do srijede 27. travnja do 22 sata:
 1. na Ilirskom trgu i u Jurjevskoj ulici,
 2. u Ulici Cmrok i Gornje Prekrižje
 3. u Ulici Pantovčak od Gornjeg Prekrižja do Zelengaja,
 4. u Ulici Milke Trnine, Tita Strozzija, Gavellinoj ulici, Ulici Frana Krste Frankopana i Lekeničkoj ulici;
Od ponedjeljka 25. travnja od 20 sati, do utorka 26. travnja do 18 sati:
 1. u Mlinarskoj ulici, od Jurjevske do kbr. 42,
 2. na Gupčevoj zvijezdi i Mirogojskoj cesti,
 3. na cesti uz arkade groblja Mirogoj sjeverno od kružnog toka;
Od utorka 26. travnja od 20 sati, do srijede 27. travnja do 22 sata:
 1. u Ulici I. Kršnjavoga, od Pierottijeve do Savske,
 2. na sjevernoj i istočnoj strani Trga maršala Tita,
 3. u Hebrangovoj ulici, od Preradovićeve do Trga maršala Tita.
Neposredno uz navedene trase zabraniti će se svako parkiranje vozila, a o čemu će se na konkretnim lokacijama obavijestiti putem letaka, traka “STOP POLICIJA” i prometnih znakova. Sva zatečena vozila tijekom noći ponedjeljak/utorak, i utorak/srijeda izmjestit će se specijalnim vozilima (auto-dizalica).
ZABRANA PROMETA
U utorak i srijedu na svim prije navedenim trasama kretanja štićene osobe, povremeno će se zabranjivati promet vozila po trasi kretanja štićene osobe, u trajanju 20-ak minuta. Blokada poprečnog prometa preko trase će trajati u intervalima od oko 10-ak minuta prilikom prolaska štićene kolone.
U utorak od 20 do srijede do 16 sati zabrana prometa za sva vozila, osim za tramvaje i vozila s dozvolom MUP-a, u Mihanovićevoj ulici, na dijelu od Haulikove do Gajeve ulice.
U srijedu od 11 do 15 sati zabrana prometa za sva vozila, osim vozila s dozvolom MUP-a, na svim ulicama Gornjeg grada između Ilirskog trga na sjeveru i raskrižja Mesnička – Streljačka na jugu.
U srijedu od 15.30 do 18.30 sati zabrana prometa za sva vozila, osim vozila s dozvolom MUP-a, na Trgu maršala Tita sa zapadne, sjeverne i istočne strane Hrvatskog narodnog kazališta.
U srijedu od 17.45 do 18.15 satizabrana prometa za sva vozila, osim vozila s dozvolom MUP-a, na Hebrangovoj ulici zapadnije od Preradovićeve ulice.
HOTEL “ESPLANADE”
Zabrana zaustavljanja i parkiranja
Od ponedjeljka 25. travnja od 20 sati, do srijede travnja do 20 sati, bit će zabranjeno zaustavljanje i parkiranje vozila u zoni hotela – na Ulici G. Ninskog i na Trgu Ante Starčevića.
O zabrani parkiranja obavijestiti će se na konkretnim lokacijama putem letaka i trake STOP POLICIJA. Sva zatečena vozila u ponedjeljak nakon 20 sati izmjestiti će se specijalnim vozilima (autodizalica).
Zabrana prometa
Od utorka 26. travnja od 20 sati do srijede 27. travnja do 16 sati u potpunosti će biti zabranjen promet u Mihanovićevoj ulici na dijelu od Haulikove do Gajeve ulice.
Preporučeni obilazni pravci:
 • Branimirova – Petrinjska – Zeleni val
 • Grgura Ninskog – Haulikova – Trg P. Svačića,
 • Trg kralja Tomislava zapadni kolnik – Trg Ante Starčevića – Gajeva,
 • Miramarska – Mihanovićeva – Gundulićeva – Zeleni val.
HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE
Zabrana zaustavljanja i parkiranja
U utorak 26. travnja od 20 sati do srijede 27. travnja do 22 sata, biti će zabranjeno zaustavljanje i parkiranje na Trgu maršala Tita sa zapadne, sjeverne i istočne strane Hrvatskog narodnog kazališta.
O zabrani parkiranja obavijestiti će se na konkretnim lokacijama putem letaka i traka „STOP POLICIJA“. Sva zatečena vozila u utorak nakon 20 sati izmjestiti će se specijalnim vozilima (autodizalica).
Zabrana prometa
U srijedu 27 travnja od 15.30 sati do 18.30 sati, u potpunosti će biti zabranjen promet u po kolnicima sa zapadne, sjeverne i istočne strane Hrvatskog narodnog kazališta, na Trgu maršala Tita.
Preporučeni obilazni pravci:
 • Hebrangova – Trg maršala Tita južni kolnik – Klaićeva – Republike Austrije,
 • Savska – Vukotinovićeva – Žerjavićeva – Gundulićeva – Ilica,
 • Deželićeva – Trg maršala Tita – Savska.
GORNJI GRAD
Zabrana zaustavljanja i parkiranja
U utorak 26. travnja od 20 sati do srijede 27. travnja do 16 sati, biti će zabranjeno zaustavljanje i parkiranje na svim ulicama Gornjeg grada, od Ilirskog trga do Mesničke ulice, osim u Demetrovoj, Visokoj ulici i Basaričekovoj ulici od Demetrove do kbr. 2. 
O zabrani parkiranja obavijestiti  će se na konkretnim lokacijama putem letaka i traka „STOP POLICIJA“. Sva zatečena vozila u utorak nakon 20 sati izmjestiti će se specijalnim vozilima (autodizalica).
Zabrana prometa
U srijedu 27. travnja od 15.30 sati do 18.30 sati, u potpunosti će biti zabranjen promet u po kolnicima sa zapadne, sjeverne i istočne strane Hrvatskog narodnog kazališta, na Trgu maršala Tita. 
Preporučeni obilazni pravci su:
 • Britanski trg – Nazorova – Tuškanac – Cmrok – Jurjevska – Mlinarska – Vrančićeva – Gupčeva zvijezda,
 • Gundulićeva – Ilica – Mesnička – Streljačka – Tuškanac.
 
ALTERNATIVNI PROMETNI PRAVCI
Zagreb – Velika Gorica – Sisak
 • Slavonska avenija – Radnička cesta – Domovinski most – D30 „istočna obilaznica“ Velike Gorice – Velika Gorica – D30 – Vukovina,
 • Velika Gorica – D31 – čvor Velika Gorica – autocesta A11 – čvor Jakuševec –zagrebačka obilaznica – čvor Lučko – Jadranska avenija.
Zagreb – Zračna luka Zagreb
 • Slavonska avenija – Radnička cesta – Domovinski most – D30 „istočna obilaznica“ Velike Gorice – Ivana Pavla II.
Za naselja Odra – Hrašće – Sveta Klara
 • Odra – Velika Cesta – Sisačka Cesta – Naletilićeva – Remetinečka – Rotor Remetinec.
Za potez Most slobode – Avenija Većeslava Holjevca – Ulica SR Njemačke
Novi Zagreb zapad (Siget, Trnsko, Savski gaj)
 • Avenija Dubrovnik – Rotor Remetinec – Jadranski most.
Novi Zagreb zapad (Sloboština)
 • Av. V. Holjevca – Radmanovečka – Siget – Av. Dubrovnik – rotor Remetinec.
Novi Zagreb istok (Središće, Sopot, Travno, Utrina)
 • Avenija Dubrovnik – Most mladosti – Držićeva,
 • Sarajevska – Most mladosti – Držićeva.
Za potez Ulica Hrvatske bratske zajednice – Ulica Grada Vukovara – Miramarska:
Trnje istok (Savica – Kruge)
 • Slavonska avenija – Držićeva avenija – Šubićeva.
Trnje zapad (Cvjetno – Vrbik)
 • Slavonska avenija – Zagrebačka – Selska,
 • Ul. g. Vukovara – Savska – Trešnjevački trg – Krapinska – Selska
Za potez Mihanovićeva – Vodnikova – Savska – Kršnjavoga
 • Jagićeva – Jukićeva – Savska – Slavonska,
 • Hebrangova – Klaićeva – Republike Austrije – Ilica.
Za potez Frankopanska – Ilica – Gornji grad – Gupčeva zvijezda
 • Jagićeva – Jukićeva – Savska – Slavonska,
 • Zeleni val – Palmotićeva – Branimirova – Držićeva – Slavonska
 • Šestine – Mlinovi – Gračanska – Markuševečka – Štefanovec – Av. G. Šuška,
 • Selska – Bijenik – Lukšić – Šestine – Mlinovi.
AUTOBUSNI I TRAMVAJSKI PROMET
ZET je izvijestio da će u utorak od 16 do 19 sati, dolaziti do povremenih zaustavljanja tramvajskog prometa na većini linija, dok će operativnih izmjena biti i na autobusnim, posebice onima koje pripadaju terminalima Britanski trg i Glavni kolodvor.

Ograničenja prometa utjecat će i na uobičajene prometne planove autobusnih linija 109 (Črnomerec – Dugave), 222 (Remetinec – Žitnjak), kao i na one linije koje povezuju Veliku Goricu i Grad Zagreb.

Tijekom srijede prema trenutnim planovima koji su podložni promjenama, od 10,30 do 15 sati, također su izvjesna povremena zaustavljanja autobusnog i tramvajskog prometa.

Od 11 do 15 sati, iz sigurnosnih će se razloga obustaviti autobusna linija 150 (Garaža Tuškanac – Gornji grad – Ilirski trg), kažu u ZET-u.
UKIDANJE TAXI STAJALIŠTA
 1. na Trgu Ante Starčevića, 26. travnja od 20 sati do 27. travnja do 16 sati,
 2. na zapadnoj strani Trga maršala Tita i Mesničkoj ulici, 26. travnja od 14 sati do 27. travnja do 16 sati,
 3. na Gupčevoj zvijezdi, 26. travnja od 14 sati do 17 sati.
 4. na ulazu u groblje Mirogoj, 26. travnja od 14 sati do 17 sati.
 5. Na fotografiji policijski automobil kod Rooseveltovog trga. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

  Na fotografiji policijski automobil kod Rooseveltovog trga. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI