Neovisni novinarski portal
8.3.2021.
POLITIKA
Ilustracija (foto: printscreen N1)

To su te ‘reforme’:
Izdvajanje za političke stranke povećavaju na – 55 milijuna kuna

Ilustracija (foto: printscreen N1)
Ilustracija (foto: printscreen N1)
 Ha-ha… (ilustracija- foto: printscreen N1)

Vladajuća skupina se pokazuje vrlo efikasnom u provođenju nekih reformi.  Nakon predizbornih floskula o reformama, smanjenju privilegija za političare itd., u čemu je poput pokvarenog gramofona ili neispravnog CD-a prednjačio čelnik Mosta Božo Petrov, evo kako te reforme izgledaju reformirane, nakon što su se reformisti i reformatori dočepali vlasti. Naime, na današnjoj 14. sjednici Vlade Republike Hrvatske koja počinje u 15 sati, točka dnevnog reda 8 B (vidi ‘papire’) predviđa dodatno povećanje izdvajanja zajedničkog novca građana za financiranje političkih stranaka.

Zastupnici tzv. nezavisnog Mosta, te HSLS-a i BUZ-a bi umjesto 47,3 milijuna kuna, iz državnog proračuna za potrebe stranaka izmuzli 55 milijuna kuna. Stoga su predložili Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, s Konačnim prijedlogom zakona (predlagatelji: Klub zastupnika Hrvatske socijalno-liberalne stranke, Blok umirovljenika zajedno i nezavisne zastupnice Gordane Rusak i Klub zastupnika Mosta nezavisnih lista u Hrvatskome saboru).
– Naime, temeljem predloženih 0,075% ostvarenih poreznih prihoda iz objavljenog Godišnjeg izvještaja o izvršenju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2014. godinu, izračunata sredstva za financiranje političkih stranaka iznosila bi 47.305.530 kuna. U Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2016. godinu za ovu namjenu osigurana su sredstva u iznosu od 55.000.000 kuna. Planirana sredstva u iznosu od 55.000.000 kuna, u odnosu na ostvarene porezne prihode iz objavljenog Godišnjeg izvještaja o izvršenju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2014. godinu, predstavljaju udio od 0,087%. Slijedom navedenog, Vlada Republike Hrvatske podržava Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, kojeg su predložili Klub zastupnika Hrvatske socijalno-liberalne stranke, Blok umirovljenika zajedno i nezavisne zastupnice Gordane Rusak i Klub zastupnika Mosta nezavisnih lista u Hrvatskome saboru, na način da se predloženi iznos postotka od 0,075%, korigira na iznos od 0,087%, sukladno osiguranim sredstvima u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2016. godinu za ovu namjenu – stoji uz ostalo u prijedlogu koji će najvjerojatnije biti prihvaćen.

Hitni postupak

Zanimljivo, u nekih ranijim istupima je ista skupina pokušavala u javnosti ostaviti dojam kako se zapravo zalažu za smanjenje državnog financiranja političkih stranaka na 48 milijuna godišnje.
No ipak su se odlučili na ‘korekciju’ postotka s 0,075 na 0,087 posto, što je, matematički gledano, postupak suprotan od smanjenja.
Inače, ovaj prijedlog o povećanju potpora političarima, to jest samima sebi, dolazi nakon što su već poduzeli korake za smanjenje ili potpuno ukidanje potpora nekim najranjivijim skupinama u društvu. Primjerice reformatorski uspješno su predložili drastično umanjenje izdvajanja od prihoda od igara za sreću za udruge koji se, uz ostalo, bave pomaganjem invalidnih, teško bolesnih, beskućnika i siromašnih osoba, ali i udruga u kulturi i nezavisnih medija.
Treba reći i kako je ovaj zakon u saborsku proceduru poslan te se želi izglasati ‘po hitnom postupku’.
– Samo reforme – rekli bi Mostovci.
Ilustracija (foto: printscreen N1)

Ilustracija (foto: printscreen N1)

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI