Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
UKRATKO
SSSH: Zdravlje nije na prodaju!

SSSH:
Zdravlje nije na prodaju!

cover_barcode_1
Povodom Svjetskog dana zdravlja, 7. travnja, Savez samostalnih sindikata Hrvatske pridružio se globalnoj kampanji protiv komercijalizacije zdravlja poručujući Vladi RH i Ministarstvu zdravlja da zdravlje nije na prodaju! Na prozore svojih ureda stavili su bijele plahte, koje simboliziraju čistoću sustava zdravstva, jer, kako ističu, zdravlje nije roba!

U Europi i diljem svijeta, zdravlje se sve više počinje smatrati robom, ističe se u priopćenju Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.
Zbog toga se sve više slabi socijalna sigurnost i smanjuje financiranje javnog zdravstva i socijalne skrbi. S druge strane, privatne osiguravateljske kuće i privatni dionički fondovi traže mogućnost ulaganja u tržište zdravlja.
Kada je riječ o skrbi, jača značaj komercijalnih pružatelja usluga u odnosu na javne ili neprofitne (npr. u području brige o starijima, laboratorijskim uslugama, itd.).
Nacionalne i europske politike (mjere štednje, ekonomsko upravljanje, javna nabava, …), te trgovinska politika Europske unije (sporazumi o slobodnoj trgovini, primjerice TTIP, TISA, CETA) slabe javne zdravstvene sustave i predstavljaju prijetnju zdravlju, standardima zdravstvene i socijalne skrbi, ali i okolišu, poljoprivredi i dr., a što povratno izravno utječe na zdravlje -navode iz SSSH.
Kao dokaze negativnih utjecaja ovih trendova SSSH navodi:
– opadanje kvalitete skrbi,
– sve ograničeniji pristup zdravstvenoj skrbi, posebno najranjivijima,
– slabljenje uvjeta rada zaposlenih u sektoru zdravstva i socijalne skrbi,
– jačanje negativnih i slabljenje pozitivnih čimbenika koji uvjetuju zdravlje (siromaštvo, zagađenje, obrazovanje, zapošljavanje, stambena politika…),
– različita zdravstvena skrb za pacijente prvog i drugog reda, za bogate i siromašne (duže liste
čekanja, viši iznosi participacija, različite vrste opreme za različite kategorije pacijenata…)
SSSH u priopćenju  podsjeća kako je HDZ predizborno, posebice u Programu 5+ Hrvatska, najavio reformu i jačanje sustava javnog zdravstva kojim se jamči ostvarivanje univerzalnog prava čovjeka na zdravlje. Međutim, ovih dana svjedočimo pokretanju mjera koje vode u pravcu daljnje komercijalizacije zdravstva, pogodovanju interesnih lobija i daljnjem prelijevanju javnih sredstava u privatne džepove.
Protiv takvih mjera SSSH  će aktivno djelovati i stoga se pridružuje europskim sindikatima u borbi protiv daljnje komercijalizacije zdravstva i socijalne skrbi te su u znak potpore objesili bijele plahte na prozore svojih ureda, simbolizirajući čistoću sustava zdravstva, jer zdravlje nije roba, ističu iz sindikata.

P-H20160407005718

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI