Neovisni novinarski portal
14.6.2021.
IZDVOJENO
SSSH pisao ministru Nakiću protiv najavljene zdravstvene reforme

SSSH pisao ministru Nakiću protiv najavljene zdravstvene reforme

zdravlje nije na prodaju
Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) uputio je u srijedu ministru zdravlja Dariju Nakiću otvoreno pismo s porukom: “Zdravlje nije na prodaju”, u kojem se protivi najavljenim mjerama zdravstvene reforme i upozorava na izostanak prethodnih konzultacija sa socijalnim partnerima. 

Uoči  obraćanja ministra Darija Nakića Gospodarsko-socijalnom vijeću, koje je najavljeno za ponedjeljak, 25. travnja, SSSH u pismu izražava protivljenje poskupljenju police dopunskog zdravstvenog osiguranja i participacije, omogućavanju dopunskog rada liječnika, te promjenama u organizaciji hitne medicinske službe. Najavljene mjere SSSH ocjenjuje kao daljnju komercijalizaciju zdravstvenog sustava te nastavak “isisavanja” novca javnog sustava u privatne džepove.
Otvoreno pismo SSSH ministru zdravlja Dariju Nakiću prenosimo u cijelosti:
Nedavno nas je uvažena zastupnica-liječnica Strenja Linić, osim što nas je podučila  solidarnosti  u sustavu zdravstva i podsjetila kako medicina nije besplatna,  još i informirala, za razliku od Vas kao resornog ministra, kako nam sudbinu ne kroje političari (koji bi na izborima mogli snositi političku odgovornost za (ne)učinjeno) već stručnjaci! Navodno je  „za sve reforme koje će se u zdravstvu dogoditi oformljeno pet  skupina u kojima su eminentni stručnjaci, liječnici iz Karlovca, Zadra, Zagreba … koji rade i znaju kako reformirati hitni medicinski sustav, a tako je i za bolnički sustav“. 

Ono što uvažena zastupnica nije naglasila, a ključno je, jest to da reformu javnog zdravstvenog sustava oblikuju upravo oni koji to nikako ne bi smjeli, rade je liječnici (i njihove udruge) koji su interesno premreženi unutar  sustava bremenitog korupcijom, financijskim inženjeringom, nepotizmom  …! 

Postaje jasno da smjer više nije „kanadizacija“ već „amerikanizacija“ zdravstva, provodi se daljnja komercijalizacija zdravstvenog sustava u interesu liječničkog lobija (istovremeno zaposlenog u javnom i privatnom sustavu) i financijske industrije, te nastavak „isisavanja“ značajnih financijskih sredstava iz javnog sustava u privatne džepove.

Nakon početnih lijepih riječi o socijalnom partnerstvu i važnosti socijalnog dijaloga iz usta predsjednika Vlade RH, gospodina Oreškovića, Vi niste poštovali Sporazum Vlade RH i socijalnih partnera o osnivanju GSV-a kojim se tripartitni socijalni dijalog uspostavlja kao mehanizam oblikovanja javnih politika. 

Fragmente zdravstvene reforme saznavali smo kroz medije, dijelom i kao spinove i probne balone, no jučerašnjom Vladinom prezentacijom promjena u zdravstvenom sustavu, u sklopu nacrta Nacionalnog programa reformi koji Vlada RH, u sklopu Europskog semestra,  drugi tjedan upućuje Europskoj komisiji, reforma je prilično jasna i svodi se na načelo: koliko novca, toliko zdravlja!
Također javno podsjećamo da reforma zdravstvenog sustava nije bila među temama ponuđenim socijalnim partnerima kao poseban sastanak za prezentaciju i raspravu.
S obzirom da ćete se o detaljima reforme obratiti Gospodarsko-socijalnom vijeću tek u ponedjeljak, 25. travnja 2016. godine, Savez samostalnih sindikata Hrvatske drži potrebnim prethodno Vam se obratiti sa svojim stajalištima u vezi nekoliko ključnih dijelova reforme:

Prvo, SSSH je protiv povećanja cijene police dopunskog zdravstvenog osiguranja – račun dopunskog zdravstvenog osiguranja je pozitivan, a obvezu države koja je svojim propisima sama odredila da za oko 980.000 osoba, prema različitim kriterijima,  snosi cijenu ove police  ne možete prevaljivati na građane, na one koji sami za sebe plaćaju dopunsko osiguranje (prema našim saznanjima, riječ je o oko 420 mil. kuna duga za 2015.). Ovdje je riječ o pogodovanju financijskim lobijima i privatnim osiguravateljskim kućama.

Drugo, SSSH je protiv povećanja sadašnjih iznosa participacije za bolničko liječenje onima koji ne uplaćuju dopunsko osiguranje  – riječ je posebice o neprihvatljivom pritisku da se  police dopunskog zdravstvenog osiguranja ne otkazuju zbog poskupljenja, pa će ih se na ovaj način ucijeniti.  

Treće, SSSH je protiv Prijedlog pravilnika o mjerilima za davanje odobrenja zdravstvenom radniku za sklapanje poslova iz djelatnosti poslodavca –   argument  kako će ih to motivirati na ostanak u RH držimo neprimjerenim. Pravilnikom bi se pacijenti preusmjeravali u privatno zdravstvo na trošak javnih financija. Ako je dodatni prihod liječnika razlog Pravilniku, onda predlažemo da javni liječnici u javnom zdravstvu rade prekovremeno i riješe liste čekanja te da im se za taj rad plati javnim novcem!

Četvrto, SSSH drži apsolutno neprihvatljivim promjene u hitnoj službi iz dva razloga – neprihvatljiva je telefonska ili prijemna trijaža koju bi obavljale medicinske sestre jer to ni u kojem slučaju ne smije biti njihova odgovornost te je neprihvatljivo plaćanje obavljenog pregleda ako se pokaže da pacijent nije bio hitan slučaj. Eventualnu zloupotrebu hitne službe treba rješavati na drugi način jer će se ovim putem odbiti i oni hitni pacijenti koji su hitni a nisu to u stanju procijeniti, ali su duboko svjesni da eventualni trošak ni u kojem slučaju nisu u stanju podmiriti.

Poštovani ministre,

Na kraju još jednom podsjećamo kako socijalna država počiva na preraspodjeli društvenog bogatstva. Hrvatska se ustavno deklarira kao socijalna država što je nužno posebice poštovati u zdravstvenom sustavu. Naime, pravo na zdravlje je temeljno i univerzalno ljudsko pravo, a javno zdravstveni sustav mora odgovoriti prvenstveno potrebi očuvanja i unaprjeđivanja zdravlja građana, te putem osiguranja, prevenirati osiromašenje u slučaju teških i/ili kroničnih bolesti.
Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI