Neovisni novinarski portal
16.1.2021.
IZDVOJENO
Sloboda novinarstvu, ponesite olovke: Prosvjed 3. svibnja u 9.45 sati ispred Novinarskog doma

Sloboda novinarstvu, ponesite olovke:
Prosvjed 3. svibnja u 9.45 sati ispred Novinarskog doma

sloboda novinarstvu

Kao odgovor na desant na medije u režiji aktualne vlasti i Ministarstva kulture, na Dan slobode medija 3. svibnja u 9 i 45 sati organizira se okupljanje ispred Novinarskog doma te prosvjedna šetnja preko Savske i Vodnikove do Ministarstva kulture, kažu u Hrvatskom novinarskom društvu.

– Kao izraz podrške novinarstvu kao javnom dobru, Ministarstvo kulture upozorit ćemo na Opću deklaraciju o ljudskim pravima i Ustav Republike Hrvatske. Ponesite olovke za kojima više nećete žaliti, trebat će nam – poručuju iz HND-a.
Evo rasporeda zbivanja:
2.5. (10-16): Međunarodna konferencija o slobodi medija
3.5. (od 11-12.30): Dodjela novinarskih nagrada
3.5. (13.30-15.00): Skype konferencija o slobodi medija i fact checking
(sudjeluje 16 zemalja, bit će prisutna veleposlanica SAD-a, drugi veleposlanici, novinari, studenti novinarstva, predstavnici civilnog društva, a bit će pozvani i predstavnici vlasti).
Kao što je već poznato, nakon što je prije par mjeseci vlast na državnoj razini promijenjena, smjesta se krenulo u akcije kojima se, na ovaj ili onaj način, želi umanjiti utjecaj neprofitnih i nezavisnih medija.  Posve je izvjesna namjera da se takve medije, koji ionako egzistiraju s minimalnim sredstvima za rad, posve marginilizira, kao i druge oblike građanskog udruživanja, te udruge koje umjesto države skrbe o najugroženijim društvenim skupinama (teško bolesnima, siromašnima, beskućnicima…).  Osim toga, ‘obavljene’ su i smjene vodstva i uredništva u brojnim institucijama, poput Agencije za elektroničke medije, na HRT-u itd.
Zanimljivo, u najvećoj mjeri se namjerava ušutkati medije koji su kritički propitivali i djelovanje svih vlasti, kako prošlih, tako i pretprošlih itd.
No nikakve mjere, pa ni one koje provode aktualne vlasti, ne mogu zaustaviti potrebu za slobodom govora, o čemu govori i najavljeni prosvjed.
Ako se na ovom skupu pojave samo stotine novnara koji su proteklih godina ostali bez posla, bit će to vrlo velik, ‘masovan’ skup…
Dakle, Dan slobode medija, 3. svibnja u 9 i 45 sati, Zagreb, okupljanje ispred Novinarskog doma…
T.K. i Z.H. (foto: HINA/Lana Slivar Dominić)

Ilustracija: T.K. i Z.H. (foto: HINA/Lana Slivar Dominić)

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI