Neovisni novinarski portal
15.6.2021.
UKRATKO
Slavko Goldstein predstavio knjigu ‘Jasenovac – tragika, mitomanija, istina’

Slavko Goldstein predstavio knjigu ‘Jasenovac – tragika, mitomanija, istina’

knjiga Slavka Goldsteina

Sa predstavljanja knjige Slavka Goldsteina/ Foto:HINA /Lana SLIVAR DOMINIĆ

Povjesničar i publicist Slavko Goldstein u petak je u Hrvatskom novinarskom domu u Zagrebu predstavio svoju knjigu ‘Jasenovac – tragika, mitomanija, istina’, polemički odgovor na knjigu ‘Jasenovački logor – istraživanja’ objavljenu u izdanju Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac.

Temeljna namjera Goldsteinove knjige jest, kako je bilo istaknuto, skretanje javne pozornosti na istinske dimezije i problematiku koncentracijskog logora Jasenovac i njegovo postojanje u NDH. Time bi se po autorovim riječima, trebao razgraditi mit i falsifikati o ‘trostrukom logoru’, koji je prema drugim interpretacijama svoju funkciju obavljao i u godinama poraća, te nakon rezolucije Informbiroa (1948.), dočim je za NDH navodno bio samo kažnjenički i radni logor.
Knjiga, kako je naglašeno, razračunava s manipulacijama brojem žrtava od više od 700.000 kao što tvrde prije svega srpski izvori, sve do broja od oko 2000 koliko je ustanovila Komisija za istraživanje rata i poraća, tzv. ‘Vukojevićeva’ komisija. Po riječima autora, polemika oko koncentracijskog logora Jasenovac u nas je bila i još uvijek jest uvelike obilježena nacionalističkim motivima, zaslijepljeni nacionalizam je, kako Goldstein ističe u post scriptumu knjige, ‘najveći štetočina po društvo i državu’.
Uz autora knjige objavljene u izdanju nakladničke kuće Frakture, o njoj su govorili izdavač i urednik Seid Serdarević i novinar i glavni urednik tjednika Novosti Ivica Đikić te bivša predsjednica Upravnog Vijeća Spomen-područja Jasenovac i autorica knjiga o tom logoru Nataša Mataušić.
‘Takozvana kriva teza o ‘trostrukosti logora’ u Jasenovcu relativizira užas logora smrti, jedinog logora koji je dokumentirano postojao na mjestu Jasenovca. Knjigu Slavka Goldsteina treba shvatiti kao poziv da se ustraje u dokumentiranoj borbi za istinu o logoru u Jasenovcu, ali i kao poziv široj javnosti, svim našim građanima, svima koji djeluju u javnosti u Hrvatskoj,da je ovo točka otpora na kojoj će ovi koji pokušavaju umanjiti zločin i jasenački logor, polomiti zube”, rekao je Ivica Đikić.
Nataša Mataušić je, pak, predstavljanje Goldsteinove knjige popratila prezentacijom niza fotografija logora Jasenovac i Stara Gradiška iz ustaških i jugoslavenskih arhiva.
Prema mišljenju autora knjige, o Jasenovcu se i u najnovije vrijeme javlja niz falsifikata, laži i netočnosti među kojima je i nedavno prikazani film o Jasenovcu Jakova Sedlara kojeg autor nije htio posebno komentirati.
Ovom dobro posjećenom predstavljanju knjige nazočili su, između ostalih, ministar kulture Zlatko Hasanbegović, saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, posljednji ministar vanjskih poslova SFRJ Budimir Lončar, poduzetnik Emil Tedeschi, odvjetnik Anto Nobilo te mnogi drugi ugledni predstavnici hrvatske političke i kulturne javnosti
‘Ovo je vrlo važna tema i važno joj je pristupiti na ozbiljan i dokumentaristički način lišen bilo kakve političke provokacije. Kao povjesničar mogu reći da historiografija ne dopušta pravo na iluziju’, rekao je za Hinu ministar Zlatko Hasanbegović.
Predstavljanje knjige održano je uz policijsko osiguranje zbog nedavnih prijetnji članova HOS-a upućenih uredniku Novosti Ivicu Đikića, no incidenata tijekom prezentacije nije bilo.
 Knjiga Jasenovac
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI