Neovisni novinarski portal
18.6.2021.
POLITIKA
Skopje “gori” u bijesu: Demoliran ured predsjednika Ivanova

Skopje “gori” u bijesu:
Demoliran ured predsjednika Ivanova

Neredi u Makedoniji - foto MKD (3)Neredi na ulicama Skopja i treći dan za redom. Dramatična događanja pokrenuta su skandaloznom odlukom predsjednika Makedonije Gjorgea Ivanova da se amnestira 56 političara protiv kojih se vode kazneni postupci. Najveći broj ih je involviran u aferu prisluškivanja koja je obuhvatila na stotine ljudi, od državnog vrha, preko oporbenih političara i novinara do drugih javnih osoba. Iako nema presuda, a za neke od aboliranih čak nije još podignuta ni optužnica,  Ivanov je odlučio presuditi ne čekajući odluke sudaca, uvjeren, navodno, da će kolektivnim oprostom za korumpirane političare, smanjiti tenzije između pozicije i opozicije i normalizirati političke prilike u zemlji koja se našla u gotovo izvanrednom stanju.

Umjesto toga, izazvao je pravu dramu, a u organizaciji građanske udruge „Prosvjed“ mase su izašle na ulice uzvikujući „nema pravde, nema mira“ , „ostavka“, zahtijevajući ostavku predsjednika Ivanova, i formiranje privremene Vlade sa zadatkom da pripremi demokratske, slobodne izbore.
Svaki dan, s početkom u 18 sati građani izlaze na ulice , sve masovnije i ogorčenije, odlučni u svojim zahtjevima istrajati do kraja. Danas su prosvjednici u bijesu potpuno demolirali ured predsjednika Ivanova, zapalili njegovu sliku, izbacili namještaj na ulicu .  Centar Skopja je blokiran, a jake policijske snage su na ulicama. Policija je na nerede odgovorila žestoko.
Inicijatori prosvjeda, kako javlja MKD.mk portal, pokret „Prosvjed“ zahtijevaju ostavku predsjendika Ivanova, ali i odbacivanje optužnica protiv 13 uhićenih u jučerašnjim demonstracijama te pokretanje postupka formiranja privremene vlade koja će se pobrinuti za organiziranje slobodnih i vjerodostojnih izbora. Traži se i suspenzija odluke o aboliciji korumpiranih političara.
Ivanov, međutim, ostaje pri svojoj odluci koju drži legitimnom , upravo zbog skorih izbora, kako bi se, kaže, omogućilo svima da na izbore izađu s „čistim dossierima“. Nasuprot tomu, iz Europske komisije su nedvosmisleno izjavili da kontroverzna odluka potkopava vladavinu prava.

Neredi u Makedoniji - foto MKD (4)
„Prosvjed pripada svima nama ujedinjenim u ljutnji i potrebi za boljom budućnošću, utemeljenom na demokratskim načelima. Pozivamo policiju da odbaci štitove i pridruži nam se u našoj borbi“ , poručili su organizatori demonstracija, građanski pokret „Prosvjed“.

Neredi u Makedoniji - foto MKD (2)

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI