Neovisni novinarski portal
26.1.2021.
EKOLOGIJA / POLITIKA
‘SI’ za Jadran – Šibenski Talijani već glasovali na referendumu protiv naftinih platformi

‘SI’ za Jadran – Šibenski Talijani već glasovali na referendumu protiv naftinih platformi

eni-oilspillTalijani 17. travnja odlučuju  na referendumu odlučuju o sudbini naftnih i plinskih bušotina u njihovom dijelu Jadranskog mora. Dijaspora već glasuje.

Odlukom Vijeća ministara Republike Italije, koje je na to prisilio Ustavni sud,  raspisan je abrogativni referendum koji će se održati 17. travnja 2016. Referendumsko pitanje ekološkog je karaktera i odnosi se na izdavanje dozvola i koncesija za ispitivanja i bušenja na istražnim i eksploatacijskim poljima ugljikovodika smještenim unutar dvanaest milja od obale. Referendumom bi se tako ukinuo stavak 17., točka 3., članka 6. Uredbe sa zakonskom snagom broj 152. iz 2006. godine, koji kaže da se dozvole i koncesije dodijeljuju na rok  “za vrijeme životnog vijeka bušotine”.
Birači, talijanski državljani s boravištem u Republici Hrvatskoj upisani u Matičnu evidenciju talijanskih državljana u inozemstvu, dobijaju birački materijal na kućnu adresu i glasuju poštom.
U Šibeniku je tako danas glasovao Valerio Baranović, Šibenčanin s dvojnim talijansko-hrvatskim državljanstvom. Valerio (25) već sedam godina u Hrvatskoj glasuje na lokalnim, parlamentarnim i predsjedničkim izborima, kao i na referendumima, a otkad ima biračko pravo ovo mu je prvi put da glasuje u Italiji.
Valerio Baranović - referendum (Foto: Tris/H. Pavić)

Šibenčanin Valerio Baranović danas je glasovao na referendumu protiv bušotina u talijanskom Jadranu (Foto: Tris/H. Pavić)

– Inače se ne slažem s pravom glasa dijaspore, s praksom da se o sudbini Hrvatske ili Italije na izborima ili referendumima odlučuje negdje izvan Hrvatske ili Italije. Kako netko u Italiji, Njemačkoj ili Americi može odlučivati za mene u Šibeniku? No, s ovim referendumom je drugačije. Naftne platforme protiv kojih dajem svoj glas jednako ugrožavaju moj Šibenik kao i Torre Faro, odakle smo podrijetlom – rekao nam je Valerio Baranović dok je na referendumskom listu označavao ‘SI’.
Torre Faro je gradić od oko 4000 stanovnika u blizini Messine na Siciliji. Sagrađen je oko svjetionika na rtu  Capo Peloro, na točci otoka koja je najbliža talijanskom kopnu. Osim protiv naftnih i plinskih bušotina, građani se tamo bune i protiv planirane gradnje 3666 metara dugog visećeg mosta koji bi Siciliju spojio s kopnom (Ponte di Messina), ali i uništio krajobraz Torre Faroa, pješčane plaže i ukupan ekosustav. Iako Valerio Baranović ne glasuje na lokalnim izborima u Torre Farou, bude li netko građane pitao žele li čelično-betonsku grdosiju, asfalt i kolone automobila, još jednom će napraviti iznimku i reći ‘No al ponte’.
    Valerio Baranovic - referendum (Foto H. Pavic) (11)
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI