Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
UKRATKO
Savjet za razvoj civilnoga društva – dio članova dao ostavke

Savjet za razvoj civilnoga društva – dio članova dao ostavke

savjet za razvoj civilnog društva

Foto:HINA

Predsjednica Savjeta za razvoj civilnoga društva Željka Leljak Gracin i nekoliko članova iz redova civilnoga društva priopćili su kako daju ostavke jer je Vlada obezvrijedila svoje savjetodavno tijelo kada je u petak na telefonskoj sjednici usvojila Uredbu o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za 2016. godinu i to u vrijeme dok je Savjet na sjednici raspravljao upravo o toj temi.

Vlada je tim postupkom obezvrijedila Savjet te dokinula demokratske procedure i ustaljene prakse oblikovanja javnih politika, stoji u priopćenju Savjeta.
Navode i kako je dijalog između civilnoga društva i države u Hrvatskoj izgrađivan više od petnaest godina kao primjer kvalitetnoga i uključivoga društvenog razvoja, a prepoznat je kao uzoran i na međunarodnoj razini.
Uz predsjednicu Savjeta Leljak Gracin ostavke su dali i članovi i članice iz redova civilnoga društva i to iz područja: socijalna skrb, djelovanje mladih, zaštita i promicanje  ljudskih prava, kultura, zaštita okoliša i održivi razvoj, demokratizacija, vladavina prava i razvoj obrazovanja – Jany Hansal, Mirela Travar, Cvijeta Senta, Igor Roginek i Katarina Pavić, koji pozivaju i ostale članove i članice Savjeta da učine isto.
“Ovim činom Vlade dokinute su osnovne postavke razvoja civilnoga društva, a na simboličkoj razini njime se ukida demokraciju temeljenu na procedurama i dijalogu zainteresiranih strana”, ističe se i dodaje kako “nevoljni sudjelovati u ovoj farsi, predsjednica Savjeta te članovi i članice iz redova civilnog društva daju ostavke u Savjetu te pozivaju i ostale članove i članice Savjeta da učine isto”.
Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI