Neovisni novinarski portal
14.6.2021.
UKRATKO
Poljički soparnik dobio zaštićeno zemljopisno podrijetlo u EU

Poljički soparnik dobio zaštićeno zemljopisno podrijetlo u EU

soparnik-hrt

Foto:HRT

Poljički soparnik novi je hrvatski prehrambeni proizvod koji je dobio zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla na razini EU-a, objavila je u utorak Europska komisija.

Pekarski proizvod izrađen od mekog pšeničnog brašna, blitve, luka, maslinovog i suncokretova ulja, češnjaka, soli i vode sada je registriran kao zaštićeni proizvod na razini EU-a pod nazivom “Poljički soparnik”/”Poljički zeljanik”/”Poljički uljenak”.
Danas se na tržištu i u svakodnevnom govoru najčešće koristi naziv „Poljički soparnik” te je kao takav i najpoznatiji, dok su nazivi „Poljički zeljanik” i „Poljički uljenak” u uporabi većinom među stanovnicima poljičkog kraja.
Zemljopisno područje Poljica omeđeno je rijekom Cetinom na sjeveroistoku, rijekom Žrnovnicom na zapadu i Jadranskim morem na jugu. Poljica se sastoje od Donjih, Srednjih i Gornjih Poljica i imaju ukupno 21 naselje.
Konačni proizvod je razvaljeno tijesto oblika pogače ispunjeno blitvom i crvenim lukom „kapulom” (izričaj koji se koristi u svakodnevnom govoru u definiranom zemljopisnom području), ispečeno u užarenom otvorenom ognjištu „kominu” (izričaj koji se koristi u svakodnevnom govoru u definiranom zemljopisnom području) u žeravi s lugom (na žaru posut pepelom).
Okruglog je oblika, promjera od 90 do 110 centimetara. Površina je namazana maslinovim uljem i tučenim ili sitno isjeckanim češnjakom. Ispečen i namazan reže se na komade, „fete” (izričaj koji se koristi u svakodnevnom govoru u definiranom zemljopisnom području) u obliku romboida, „pašajice” (izričaj koji se koristi u svakodnevnom govoru u definiranom zemljopisnom području).
Zaštita Poljičkog soparnika se temelji na dugoj tradiciji proizvodnje.To je obredni svečani pekarski proizvod, namijenjen za siromašne, s područja nekadašnje Poljičke Republike, čija proizvodnja datira još iz doba turskih pohoda na priobalje i Dalmatinsku zagoru.
Tags: ,

VEZANE VIJESTI