Neovisni novinarski portal
26.2.2021.
POLITIKA / UKRATKO
Boris Magazin (Foto H. Pavic)

‘Pitanje je bi li Milijan Brkić danas bio živ da nije bilo hitne pomoći u Tisnom’

Boris Magazin (Foto H. Pavic)
Boris Magazin (Foto H. Pavic)

Boris Magazin (Foto H. Pavic)

Vijećnik Boris Magazin (SDP) na aktualnom satu današnje sjednice Županijske skupštine predložio je solomunsko rješenje krize oko ukidanja, odnosno premještanja T1 tima hitne medicinske pomoći iz Tisnog u Vodice: Smjestiti ga na Kapelu.

– Zbog udaljenosti od bolnice, ukidanjem tog tima žitelji ovog dijela županije stavljaju se u neravnopravni položaj u odnosu na druge, zbog nemogućnosti dobivanja adekvatne medicinske pomoći u adekvatnom vremenu. Kako god bilo, to je još uvijek u prijedlozima ustroja mreže zdravstvene zaštite i stigne se nešto napraviti. Zato ću izreći jedan prijedlog, da se ne bi događalo da se, ovisno o tome tko je trenutno na vlasti u Ministarstvu zdravlja, da se taj tim premješta iz Vodica u Tisno i obrnuto, uz sve negativnosti za jedan ili drugi dio županije. Predlažem jedno kompromisno rješenje, da se tim postavi u poslovnoj zoni Tisno, na križanju D 8 i D 121, kod kružnog toka, gdje bi bio jednako dostupan svima, i Tisnom i Murteru i Pirovcu i Vodicama, odakle bi unutar 10 minuta i bio dostupan i na Autocesti A 1 – rekao je vijećnik Boris Magazin.
Župan Goran Pauk, nije dobro dočekao ovakav prijedlog i optužio je SDP da pokušava politički profitirati na hitnoj pomoći.
– Temeljem onoga što je Ministarstvo zdravlja predložilo, u rasporedu timova hitne pomoći županija nagrađena u odnosu na stanje koje smo imali prije. Dobili smo timove T1 u Primoštenu, Drnišu i Vodicama, koje prije tu nisu bili. Najveći problem je ispao između ove zamjene između Tisnog i Vodica. Međutim, kako je Ministarstvo obrazlagalo svoj stručni stav prije četiri ili pet godina, kada je predlagalo ovakvu mrežu kakva je do sad bila, kada je tvrdilo da je pozicija Tisnog, kvalitetna, bolja za smještaj tima, mi smo se suglasili.  Pri ovom novom prijedlogu ste čuli da je u Tisnom odrađeno kroz cijelu godinu 800 i nešto intervencija, a u Vodicama kroz samo dva i pol mjeseca petsto i nešto intervencija. Struka se okrenula više brojci nego prostornom pozicioniranju i mi ćemo to podržati. Hitna medicinska pomoć se ne uskraćuje nikome. Dižemo je na veći stupanj. Postoji, međutim, nezadovoljstvo koje je stvoreno u Tisnom, koje je na jedan način politički motivirano, ali iskazano na način kako jest. Ne ostavlja se Tisno bez timova hitne medicinske pomoći, ali u njima će biti onakav sastav kakav pripada timu T2, uz mogućnost da u ljetnim mjesecima može doći do omogućavanja da u Tisnom funkcionira i T1. Ali, očekuje se od Tisnog da sudjeluje u njegovom sufinanciranju, kao što će činiti Vodice, Primošten i Rogoznica. Oko toga je stvorena velika priča, pokušalo se politički poentirati, a u stvari se radi o jednoj teškoj struci s kojom se nikad nitko od nas nije igrao niti bi se trebao igrati – rekao je župan Pauk.

Još dok je trajala sjednica Županijske skupštine, na ovu temu javio se i načelnik Općine Tisno i saborski zastupnik Ivan Klarin. U priopćenju koje je potpisao kao predsjednik ŽO SDP-a, Klarin je župana ispravio u iznesenim brojkama, te ustvrdio kako glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić, kojem je u kolovozu prošle godine pozlilo na Kornatima, vjerojatno ne bi danas bio živ da u Tisnom nije bilo T1 tima hitne pomoći.

– Broj intervencija ovih posljednjih četiri godine u prosjeku iznosi sedam dnevno, što ukupno na godišnjoj razini daju brojku od 2550 intervencija hitne medicinske pomoći u Tisnome za zapadni dio Šibensko-kninske županije. Međutim, želim naglasiti da broj intervencija kojeg vi svjesno umanjujete za dvije trećine nije čak ni presudan nego je presudna udaljenost od matične OB Šibenik, a koji argument je i bio presudan kada je 2012. g. otvorena ispostava zavoda u Tisnome.

Namjerno sam izbjegavao i dalje ću izbjegavati političku konotaciju ove priče iako imam provjerene informacije sa sastanka iz ministarstva da ste osobno uz suprotno mišljenje ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu naše županije g. Jukića tražili hitno ukidanje ispostave u Tisnome i prebacivanje iste u Vodice.

Zato vas molim da prestane lagati jer da nije bilo hitne pomoći u Tisnome pitanje je da li bi danas i vaš stranački kolega, glavni tajnik HDZ-a g. Milijan Brkić bio živ, kao i deseci drugih unesrećenih koje je obradio Zavod za hitnu medicinu Tisno – napisao je Klarin.

 

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI