Neovisni novinarski portal
26.9.2022.
KULTURA
Osridak – ostaci oružja, posuđa, školjaka i janjetine u spaljenoj srednjovjekovnoj utvrdi

Osridak – ostaci oružja, posuđa, školjaka i janjetine u spaljenoj srednjovjekovnoj utvrdi

Prezentacija arheolođkog nalazišta - Park prirode Vransko jezero (Foto: Tris/H. Pavic)

Prezentacija arheolođkog nalazišta – Park prirode Vransko jezero (Foto: Tris/H. Pavic)

Na lokaciji Osridak – Gradina u Parku prirode Vransko jezero danas su predstavljeni rezultati arheoloških istraživanja utvrde iz 15. stoljeća.

Istraživanja u organizaciji Arheološkog muzeja u Zadru i Parka prirode Vransko jezero trajala su 20 dana, a predstavili su ih ravnatelj Arheološkog muzeja Zadar Jakov Vučić i kustos Hrvoje Manenica. Utvrda je građena u nekoliko etapa od priklesanih kamenih blokova na kamenu živcu, a u njoj su pronađeni ostaci srednjovjekovnog naoružanja, vrhovi strjelica za samostrel, projektil samostojećeg masivnog samostrela (balista), okovi  i drugi metalni predmeti koji su mu pripadali. Pronađen je i jedan željezni nož, keramika i čaša, kao i hrpa kovanih čavala. Utvrda je stradala u velikom požaru o čemu svjedoči najdonji sloj crne gareži i ostataka izgorenog drva debeo oko 30 – 40 cm, koji je omogućio da se artefakti kroz stoljeća očuvaju.

Kustos Hrvoje Manenica (Foto: Tris/H. Pavić)

Kustos Hrvoje Manenica (Foto: Tris/H. Pavić)

– Ova je lokacija bila od velikog značaja koncem srednjeg vijeka, a važnost joj je bila u kontroli prolaza ljudstva i roba. O važnosti položaja govore pronađeni ostaci starije utvrde koja se sastojala od više prostorija građenih u nekoliko faza. Ktome, pronađeno naoružanje sugerira da se ovdje nalazila dobro naoružana vojna posada. Važnost lokaliteta nastavlja se i kasnije kada se ovdje podižu cilindrične kule koje su karakteristične za razdoblje kasnog srednjeg vijeka, kada u upotrebu dolazi topništvo – rekao je na predstavljanju voditelj istraživanja i kustos Arheološkog muzeja Zadar dr. sc. Hrvoje Manenica.

Načelnik Općine Stankovci Željko Baradić, ravnatelj Muzeja

Načelnik Općine Stankovci Željko Baradić, ravnatelj Arheološkog muzeja Zadar  dr. sc. Jakov Vučić, kustos dr. sc. Hrvoje Manenica i ravnatelj PP Vransko jezero Danijel Katičin (Foto: Tris/H. Pavić)

Iz svega što je pronađeno na lokalitetu, a s obzirom na nepostojanje pisanih izvora, za sada nije moguće utvrditi kome je utvrda pripadala.

– Podignuta je u vrijeme kada je hrvatski kralj Ladislav Napuljski  Dalmaciju za sto tisuća dukata prodao Veneciji. Upravo na ovom mjestu prolazila je granica i utvrda je služila za njenu kontrolu. No, za sada ne znamo je li pripadala Hrvatsko-ugarskom kraljevstvu ili Veneciji – rekao je Manenica.

U jednoj kvadratnoj prostoriji utvrde, nakon stradavanja u požaru podiže se cilindrična kula koja potječe vjerojatno iz konca 15. st. ili početka 16. stoljeća. Kula je građena pravilno i precizno od kvalitetnog klesanog kamena koji je slagan u redove, tvoreći pravilnu kružnicu u tlocrtu. Unutar kule nalazila se masivna podnica od nepravilnog lomljenog kamena i gline, koja je imala statičku ulogu u učvršćivanju cilindrične kule. Kula je izgrađena na kamenu živcu unutar ostataka starije utvrde iz 15. stoljeća

Pronađene oštrice

Pronađene oštrice i okovi

Poznato je tek da je istražena utvrda stradala u nekom od sukoba tijekom 15. stoljeća. Ne zna se ništa osim da je zapaljena. No, da se stanovnici utvrde nisu samo tukli, pokazuju ostaci pronađeni na dnu crnog sloja pepela. Arheolozi su, osim gareži i ostataka oružja, tu pronašli i posuđe, ostatke grube kuhinjske keramike s ukrasima karakterističnim za 15. stoljeće, te i ostatke bogato ukrašene srednjovjekovne staklene čaše. Što su iz nje pili, nije utvrđeno, ali je po pronađenim kostima i školjkama zna se da su pronađenim ostacima posuđa služeni kako mlada janjetina, tako i plodovi mora.

Odgovore na mnoga pitanja koja se sada nameću trebao bi dati nastavak arheoloških istraživanja. No teško da će se otkriti mnogo više od samih dimenzija ili razdoblja i opsega korištenja utvrde.

Prezentacija arheolođkog nalazišta - Park prirode Vransko jezero (Foto H. Pavic) (13)

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI