Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
UKRATKO
Osječki biciklisti: Nismo ovce za šišanje!

Osječki biciklisti:
Nismo ovce za šišanje!

gogo slika 2

Prosvjed biciklista u Osijeku/Foto: Građanska inicijativa grada Osijeka

Stotinjak biciklista okupilo se jutros u Osijeku na prosvjedu protiv učestalog policijskog kažnjavanja biciklista. Prosvjed je organizirala Građanska opcija grada Osijeka(GOGO) koja ističe kako je Osijek kao grad po mjeri biciklista ujedno i grad s najviše kažnjavanih biciklista. Samo u prva tri mjeseca prošle godine osječka je policija ispisala čak 1066 kazni biciklistima.

Prosvjed je organiziran u Ulici Republike Hrvatske kod zgrade Filozofskog fakulteta, na jednom od mjesta gdje se najčešće kažnjavaju biciklisti, a prosvjednici su nosili transparente “Stop prekomjernom kažnjavanju biciklista”, “Nismo ovce za šišanje”, “Biciklist, a ne zločinac”.
-Umjesto da smo Europska prijestolnica kulture postali smo prijestolnica “prometne nekulture”. Jesu li za to krivi građani ili grad koji nije osigurao prometnu infrastrukturu ili policija?, ističu iz Građanske opcije grada Osijeka. Gradskoj upravi su, kako navode, još u rujnu prošle godine uputili inicijativu za označavanje biciklističkih traka no gradska uprava nije bila u stanju označiti biciklističke trake, ali zato su bili u stanju pretvoriti pola grada u plaćena parkirališna mjesta.
Pitaju gradsku upravu zašto novac prikupljen od koncesionara za proširenje broja parkirališnih mjesta nije utrošen za poboljšanje biciklističke infrastrukture, nego su građani prepušteni riziku vožnje prometnicama ili plaćanju skupih i prekobrojnih novčanih kazni.
-Iako policija kažnjava po zakonu, mi imamo puno pravo pitati jesu li biciklisti problem broj jedan za policiju u Osijeku? Tražimo samo jednak tretman za sve hrvatske građane – istaknuo je na prosvjedu Miroslav Vanek, čelnik GOGO-a.
Pozvao je ministra unutarnjih poslova Vlahu Orepića da dođe u Osijek i odgovori hoće li Osječani i u budućnosti plaćati na tisuće kazni više nego građani u drugim dijelovima Hrvatske.
gogo slika

Prosvjed biciklista u Osijeku/Foto: Građanska inicijativa grada Osijeka

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI