Neovisni novinarski portal
18.6.2021.
KULTURA / UKRATKO
Orguljaška ljetna škola u konstantnoj borbi za opstanak

Orguljaška ljetna škola u konstantnoj borbi za opstanak

 

orguljaska skola

Tina Guberina i Božidar Grga na konferenciji za novinare/Foto:J.Krnić

Orguljaška škola u Šibeniku i u 23. godinu svog održavanja ulazi kao da će biti posljednja. Financijska sredstva iz godine u godinu su sve manja pa je program škole sve skromniji. Ove će se godine tako održati samo tri seminara i dvije radionice, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Organološko društvo Organum, organizator Orguljaške ljetne škole  u Šibeniku, ne uspijeva kapitalizirati dugotrajan rad na očuvanju i promociji kulturno-povijesne baštine Šibenika: kraljice instrumenata – orgulja. Šibenik ima najveći broj orgulja u Hrvatskoj – čak jedanaest, a od toga šest povijesnih, podatak je koji je danas opće poznat. Nije nepoznato ni kako je nekadašnji voditelj škole, poznati organolog Božidar Grga jedna od najzaslužnijih osoba za “spašavanje” šibenskih orgulja od propadanja, za njihov novi život koji je započeo 1994. godine s prvom Orguljaškom ljetnom školom. Od tada je u obnovu vrijednih povijesnih orgulja u Šibeniku uloženo oko 4 milijuna kuna, a što je još važnije od tada je započela njihova sustavna obnova.
Bilo je to veliko ulaganje u budućnost, reći će Božidar Grga, koji ne žali zbog velikog truda koji su on i njegovi suradnici ulagali tijekom proteklih 20-ak godina, no sve se to opet dovodi u pitanje.
Orguljaška ljetna škola u Šibeniku, naime, ove godine raspolaže sa 98 tisuća kuna što je za 30 tisuća manje u odnosu na prošlu godinu. Dotacija Ministarstva kulture, koja je prve godine iznosila 70 tisuća kuna, konstantno je smanjivana da bi ove godine pala na samo 8 tisuća kuna. Orguljašku ljetnu školu na životu, kako je kazao Božidar Grga, održavaju sredstva Šibensko-kninske županije i Grada Šibenika.
-Iz jedne velike ideje i jakih emocija, tijekom godina smo pomalo ulazili u kaos i beznađe i tu smo gdje jesmo. Ne možemo nikoga okriviti, ali ne daj Bože da to dugo traje- kazao je tajnik Organološkog društva Organum, Božidar Grga.
– Prije smo imali dvotjedne seminare, a sad smo zbog uštede to skratili na 10 dana. Morali smo tako da bi se preživjelo. Imamo intenciju daljnjeg gašenja programa. No, nastojat ćemo se održati pod svaku cijenu. Nadamo se, možda ovaj gospodin iz farmacije, izmisli neki lijek za nas – dodao je Grga.
23. Orguljaška ljetna škola, kako je najavila Tina Guberina predsjednica društva Organum, održat će se od 1. do 10.kolovoza.
– Organizirat ćemo 3 seminara i dvije radionice. Seminar o glazbi renesanse i baroka vodit će Pavao Mašić. Natalija Imbrišak vodit će seminar o orguljskoj glazbi od 19. do 21. stoljeća, a o improvizacijskim vještinama polaznici će učiti na seminaru pod vodstvom Ante Knešaureka. Od radionica tu su organološka i arhivistička koje će voditi Emin Armano, odnosno Snježana Miklaušić-Ćeran. Planirano je održavanje od 3-5 koncerata, od toga su dva koncerta polaznika i jedan koncert predavača te do 2 koncerta gostujućih umjetnika. Ukoliko budemo u mogućnosti organizirati ćemo i nekoliko predavanja – najavila je Guberina.
Unatoč tome što im je svake godine budžet sve manji, uspijeva se i štedjeti, ali sada isključivo kako bi se mogli “poravnati” računi u slučaju gašenja Orguljaške ljetne škole, kazao je na konferenciji Božidar Grga.
– Nikad se nije zaključila godina da nismo dio sredstava prebacili za sljedeću, tako da u slučaju likvidacije možemo sve poplaćati. Ove godine imamo oko 30 tisuća kuna manje, no možda se još neko smiluje. Ne znam kome bi se još mogli obratiti, ali mislim da je to bacanje kamenčića u bunar koji nema vode… malo jeke i ništa drugo. No, mirne smo savjesti, jer smo produžili život instrumentima u Šibeniku za 20 godina, brojne smo spasili od propadanja, to je veliki posao i sve je rađeno s najboljom namjerom – zaključio je Grga.
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI