Neovisni novinarski portal
20.6.2021.
IZDVOJENO
NP Krka službeni sponzor i domaćin dijela 3.etape Tour of Croatia

NP Krka službeni sponzor i domaćin dijela 3.etape Tour of Croatia

 

Tour of Croatia 1

Tour of Croatia, međunarodna etapna biciklistička utrka kroz Hrvatsku, koja je danas startala iz Osijeka, u trećoj etapi, 21. travnja silazi u kanjon Krke i prolazi preko Roškog slapa.

Tour of Croatia održava se od 19. do 24. travnja, u 6 etapa, a na ovogodišnjem izdanju nastupaju timovi iz najvišeg ranga klasifikacije Svjetske biciklističke organizacije (UCI), kao i neke od trenutno najvećih svjetskih biciklističkih zvijezda. Prva etapa utrke vozi se od Osijeka do Varaždina, a druga od NP Plitvička jezera do Spita.
Treća etapa utrke kreće iz Makarske prema Šibeniku, a dio etape prolazi kroz NP Krka, koji se drugu godinu pridružio kao domaćin i službeni sponzor zajedno s NP Plitvička jezera kroz projekt PARCS, Ministarstva zaštite okoliša i prirode.
Prelijepa priroda i očuvani okoliš razlozi su zbog kojih veliki broj posjetitelja dolazi u Hrvatsku pa je ovaj veliki sportski događaj prilika da Parkove Hrvatske predstavimo i u duhu aktivnog turizma , ističe ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Krka, Krešimir Šakić.
– Najljepši način za predstaviti svijetu takvo bogatstvo je kroz aktivni boravak u prirodi. Upravo zato se Nacionalni park Krka i ove godine pridružio manifestaciji. Tour of Croatia adrenalinska je vožnja kroz Hrvatsku koja će brojnim ljudima u svijetu poslati dozu pozitivne energije zelene i plave boje Parkova Hrvatske i motiv da i oni naprave obilazak kroz Lijepu našu – kaže Šakić te poziva stanovnike Šibenika i Šibensko-kninske županije da se pridruže ovom važnom međunarodnom sportskom događaju i podrže sudionike utrke duž cijele etape kroz našu županiju.
U trećoj etapi, koja se 21. travnja vozi od Makarske do Šibenika, biciklisti, na području NP Krka, preko Roškog slapa prolaze između 14.20 i 14.40 sati, a evo kako organizatori opisuju taj dio utrke:
“Od Drniša imamo jednu dionicu koja će pružiti mogućnost predaha, ali tko je ne bude iskoristio za pridobivanje pozicija prije spusta na Roški slap, taj će morati platiti skupu cijenu povratka u vodeću grupu. Preko Roškog slapa prelazimo mostom jedva dovoljno širokim za osobni automobil, a prethodi mu spust i kočenje na nulu. Biciklisti koji neće uspjeti izboriti poziciju u prvih 20 za prelazak preko mosta čekat će minutu prije nego dođe red na njih, sve to posebno otežava uspon odmah nakon prelaska mosta, a koji je samo jedan od tri uspona u nizu prije dolaska u Šibenik. Spust u mjesto Rupe također će biti zanimljiv. Mislim da ćemo u Šibeniku gledati sprint grupe, ali ne veće od 90 biciklista. Krug u Šibeniku pružit će nam spektakularne vizure, a prolazak pored spomenika Draženu Petroviću na 500 metara do cilja izaziva posebno poštovanje.”

tour of croatia

Tour of Croatia događanje je kojem je sportska arena cijela Hrvatska, održava na više od 1000 kilometara, uključeno je 12 gradova domaćina, a prolazi kroz više od 100 različitih mjesta, s više od 500 minuta televizijskog prijenosa uživo (HRT i Eurosport). TV prijenos će emitirati i brojne televizijske postaje s čak 6 kontinenata –u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji, Africi i Australiji –od kojih će neke Tour prenositi i uživo.
Prvi Tour of Croatia održan je 2015. godine. Utrka je trajala 5 dana, a ukupni pobjednik od 160 natjecatelja bio je Maciej Paterski. Kao i na prvoj utrci, i ove godine nastupa ukupno 20 timova.
No uz natjecateljsku komponentu, Tour of Croatia je i jedinstveni turistički proizvod u Hrvatskoj jer donosi brojne koristi za promociju gradova, nacionalnih parkova i regija kroz koje prolazi. Manifestacija je to koja želi postati važan dio ukupne turističke ponude te jedan od glavnih motiva za razvoj cikloturističke ponude i dolazak cikloturista te dodatnog unaprjeđenja imidža Hrvatske u svijetu.

 

 

 

 

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI