Neovisni novinarski portal
26.1.2021.
EKOLOGIJA
Novinar TRIS-a Goran Šimac dobitnik HND-ove nagrade ‘Velebitska degenija’

Novinar TRIS-a Goran Šimac dobitnik HND-ove nagrade ‘Velebitska degenija’

Osim našeg kolege, nagradu su dobili Karmen Valenta (Radio Quirinus, Sisak) i Vlatko Grgurić (Plodovi zemlje, HRT).

Velebitska degenija - dodjela nagrada (Foto H. Pavić) (5)

Novinar TRIS-a Goran Šimac na današnjoj dodjeli Velebitske degenije (Foto: Hrvoslav Pavić)

Nagradu „Velebitska degenija“ za novinarske radove iz područja zaštite okoliša i prirode HND dodjeljuje već 18 godina, ovoga puta uz partnerstvo HEP-Opskrbe.
Naš novinar Goran Šimac nagradu je dobio u kategoriji internetskog i tiskanog novinarstva za tekst „Rušenje laži i mitova o nafti – Maria Rita D’Orsogna: Naftaši imaju nos kao Pinocchio“, objavljenom na portalu TRIS 8. listopada 2015. godine. U tekstu se problematiziraju planovi o eksploataciji nafte u Jadranu, što je tema o kojoj je Goran Šimac napisao niz testova.
– Sve je eskaliralo prošle godine kada su na vidjelo izašli planovi Vlade, odnosno Ministarstva gospodarstva i Agencija za ugljikovodike, o tome da se na gotovo 93 posto hrvatskog podmorja omoguće istraživanja i eksploatacija ugljikovodika, dakle nafte i plina. Građani su tada uočili da se radi o potencijalno štetnoj zamisli, koja bi imala dugoročno loše posljedice po ekonomiju, a potom i za buduće generacije koje bi zasigurno bile ugrožene. Na svu sreću, reagiralo se hitro i zahvaljujući građanima, aktivistima i udrugama, uspjela se stvoriti klima koja je za sada zaustavila taj projekt – rekao je danas Goran Šimac na svečanom uručenju nagrade „Velebitska degenija“ u Novinarskom domu u Zagrebu, obećavši usput okupljenim čelnicima HEP-a da će u ponedjeljak platiti dvije zaostale rate za struju.
Velebitska degenija - dodjela nagrada (Foto H. Pavić) (2)

Sa svečanosti dodjele Velebitske degenije (Foto: Hrvoslav Pavić)

“Goran Šimac u svom tekstu obrađuje temu o planovima za eksploataciju ugljikovodika u jadranskom Primorju, prepunima nejasnoća i potencijalnih nezakonitosti. Portal TRIS od početka orijentiran prema ekološkim temama zaštiti okoliša i očuvanju prostora, te je vrlo aktivan u ukazivanju na probleme i senzibiliziranju javnosti. Među prvima je upozorio na probleme u vezi s projektom eksploatacije ugljikovodika u Jadranu i pripremio brojne tekstove o toj temi”, stoji u obrazloženju nagrade “Velebitska degenija”.
Uz Šimca, nagradu je u kategoriji radiskog novinarstva dobila kolegica Karmen Valenta sa sisačkog Radija Quirinus za tematiziranje problema odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori te Vlatko Grgurić, u kategoriji televizijskog novinarstva, za prilog „Opasni pašnjački korovi“ emitiranom u HTV-ovoj emisiji „Plodovi zemlje“.
Velebitska degenija - dodjela nagrada (Foto H. Pavić) (10)

Dobitnici nagrade: Vlatko Grgurić, Karmen Valenta i Goran Šimac (Foto: Hrvoslav Pavić)

 

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI